Владимир Стоев: Баристата, който създава усмихващи лате рисунки

Варна през август. Слънчева съботна сутрин. Заедно с едно момиче, което няколко седмици по-рано ми беше изпратило имейл с положителните си впечатления от „От нас зависи“, си бъбрим сладко под един чадър в Cubo – култов бар на брега на морето под централния вход на Морската градина.

Малко преди пладне ѝ казвам, че непременно трябва да пробвам джелатото, което продават на пристанището. Беше ми го препоръчала приятелка от Варна с добър вкус, която следва в Мюнхен. Моята придружителка в последния ден от краткия ми престой в града пожела да се разходи с мен до пристанището и освен това ми каза, че в Port Cafe, точно до джелатерията, работи бариста, който рисува върху капучино по тема, избрана от клиента.

Около два часа по-късно пристигнахме пред джелатерията. Дамата на смяна ни информира, че изчакват витрината да изстине и ще започнат да обслужват клиенти до половин час. Тъй като не исках да си тръгвам от морската столица, без да съм опитал това джелато, имах само един избор – търпеливо да изчакам 30 минути.

Когато моята придуржителка предложи да седнем на Port Cafe, за да се уверя лично на какво е способен споменатият от нея бариста, ни най-малко не подозирах, че скоро на лицето ми ще засияе усмивка в знак на благодарност за това принудително чакане.

Настанихме се на една маса на сянка. Аз си поръчах дълго кафе, а моята придружителка си взе капучино, като ми предостави възможността да избера темата на рисунката. Бях дошъл във Варна за среща с читатели на щанда на изд. AMG Publishing на Алеята на книгата, а втората ми книга – „От нас зависи“ – беше излязла само преди месец и половина. Тези две книжни нишки се свързаха в съзнанието ми и аз помолих баристата да нарисува нещо на книжна тематика, което да включва посланието „От нас зависи“. Показах му и самата книга, за да се вдъхнови от корицата.

Баристата много хареса корицата и се оттегли, за да твори на спокойствие. Няколко минути по-късно той поднесе на придружителката ми ето тази чаша капучино, която ни припомни колко необятно е човешкото въображение.

Снимка: Личен архив

.

Кой е Владимир Стоев?

Владимир Стоев е на 32 г. Родом от Горна Оряховица, той е работил в различни кафенета, ресторанти, клубове и дискотеки. Преди осем години е на ръба да потърси професионална реализация в друга сфера, но когато вижда лекотата, с която негов колега прави капучино, решава, че иска да овладее това изкуство до съвършенство.

Така младият бариста обединява любовта си към рисуването и кафето, която подхранва до днес. Учи в движение и постепенно изгражда свой стил, а положителната обратна връзка от клиентите му носи удовлетворение и го мотивира да изисква още повече от себе си.

Днес Владимир поднася усмихващи чаши капучино и лате на посетителите на Port Cafe.

.

Талант + Труд + Любов = Успех

Творбата, която ни подари Владимир Стоев, силно ме впечатли. Впечатлиха ме и рисунките, които е изработвал за други клиенти и които всеки може да разгледа през страниците му в Instagram и Facebook.

Най-много обаче ме впечатли страстта и енергията, с които Владимир подхожда към работата. Благодарение на тях той за секунди предразполага посетителите на кафенето да се чувстват като у дома си и ги подтиква да осъзнаят, че могат да намерят повод да се усмихнат в практически всяко нещо от заобикалящата ги среда – включително и в една чаша капучино или кафе лате.

Както казва самият бариста в това интервю за „Момичетата от града“ от август 2019 г.:

„Ако обичаш това, което правиш, то ще ти отвърне със същото. Когато виждам реакциите на хората, усещам как кафето ми „отвръща“ на цялата отдаденост и обич.“

.

Усмихващи лате рисунки

Когато и да се озовете във Варна, задължително си отделете половин-един час за едно кафе или капучино в Port Cafe. Гарантирам ви, че срещата ви с Владимир Стоев ще ви изпълни с положителни емоции, които ще ви държат влага поне няколко дни.

За да ви подскажа за какви прекрасни рисунки става дума, отдолу ви представям няколко от творбите на Владимир Стоев. По-широка представа за стила и творческия му дух можете да придобиете от страниците му в Instagram и Facebook.

.

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

аая

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

аая

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

аая

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

.

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

.

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

.

Източник: Instagram страница на Владимир Стоев

П.П. Все пак опитах джелатото от джелатерията, залепена до Port Cafe, и също го препоръчвам.

Снимка на Владимир Стоев в заглавното изображение: Личен архив на Владимир Стоев

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *