Виктория Радославова, TEDxVitosha

Виктория Радославова е режисьор по монтажа, преподавател в Нов български университет (НБУ), съосновател на Фондация „Чуй ме със сърцето“, чиято мисия е да прави български пълнометражни и късометражни филми достъпни за глухите хора чрез тяхното субтитриране, и посланик на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Като режисьор по монтажа Виктория е работила по филми като „Майка“, „Петя на моята Петя“, „Януари“, „Уроци по немски“ и „Воевода“ и по сериали като „Дяволското гърло“, „Братя“, „Войната на буквите“, „Денят на бащата“, „Лъжите в нас“, „Скъпи наследници“ и „Кантора Митрани“.

През последните две години Виктория получава признание за приноса си за подобряване на достъпа на глухите хора до българско кино в редица инициативи и кампании.

През 2022 г. тя е сред отличените в деветото издание на инициативата „40 до 40“ на „Дарик радио“, а през 2021 г. е определена за една от 10-те най изявени млади личности на България в инициативата на българския клон на Junior Chamber International (JCI). През 2020 г. е сред номинираните в конкурсите „Будител на годината“ на Българско национално радио (БНР), „Жена на годината“ на сп. „Грация“ и „Човек на годината“ на Български хелзинкски комитет (БХК), а Фондация „Чуй ме със сърцето“ получава приз за непримиримост в годишните награди за доброволчество на TimeHeroes.

На 18 февруари 2023 г. Виктория беше един от лекторите на TEDxVitosha в София. Преди броени часове изгледах нейната лекция, която от няколко дни е достъпна в YouTube. В нея Виктория разказва за своя личен и професионален път и за уроците, които е научила покрай дългогодишната си битка с ендометриозата – сравнително малко познато у нас, но изключително коварно и към днешна дата нелечимо заболяване, от което страдат голям брой жени по света.

С позволението на Виктория, която имам честта да познавам, отдолу споделям една малка част от лекцията ѝ на TEDxVitosha. В нея Виктория обяснява как болестта я е накарала отново да се почувства победител, като я е подтикнала да преосмисли какво всъщност означава победата и да осъзнае, че може да използва болката като материал за изграждането на нещо хубаво, което да е от полза и за самата нея, и за околните.

Разбира се, препоръчвам ви да изгледате цялата лекция, която оставям в края на този материал. Уверявам ви, че споделеното от Виктория в тези 13 минути ще ви вдъхне кураж и надежда.

А ако искате да се запознаете по-подробно с разбиранията, ценностите и заниманията на Виктория, можете да прочетете историята за нея в книгата ми „Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“.

.

Победа е да сме информирани за заболяването ендометриоза. Победа е да говорим открито и смело за женското здраве. Победа е да имаш достъп до адекватна здравна грижа. Може да не съм победила болестта и болката, но те ме учат всеки ден. Помагат ми да се променям, изграждам и развивам. Помагат ми да откривам всички свои несъвършенства, които, прегръщайки ги, ме правят много по-силен човек.

Победа понякога е да станеш от леглото. Победа понякога е да пиеш чай. Победа е да говориш пред хора, когато си поставен в изкуствена менопауза и те обливат топли вълни. Победа е да откриеш смисъла в страданието си и да го използваш, за да изградиш нещо добро – да си полезен и да правиш света по-добър. Ако не може света, то поне хората около себе си, средата около себе си – да намериш своята общност и да си част от нея.

Победа е, че сме тук и сега и всичко зависи от нас.

.

Заглавна снимка на Виктория Радославова: стопкадър от видеозаписа на лекцията ѝ на TEDxVitosha, YouTube