Седмична доза вдъхновение

„Седмична доза вдъхновение“ е поредица, в рамките на която всеки понеделник споделям новини с позитивен привкус, информация за възможности за работа, обучения, стажове, стипендии, предприемачество, граждански организации, културни и спортни събития, книги, статии и всякакви други материали, които са ме обогатили в интелектуален и/или емоционален план през предходните седем дни.

Ако смятате, че „Седмична доза вдъхновение“ ще допадне на ваши роднини, приятели и/или колеги, споделете поредицата с тях. Все пак вдъхновението е сред малкото неща на този свят, които могат да се консумират в големи дози без негативни странични ефекти.

Бъдете здрави, давайте добър пример и търсете добрите примери!

.

Усмихващи новини

„Физика на тъгата“ на българския аниматор Теодор Ушев спечели голямата награда за най-добър късометражен филм на фестивала в Анси и Наградата на международната критика FIPRESCI. В своя Facebook профил Ушев написа: „Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, физиците своя Нобел, журналистите – Пулицър, и т.н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анси. Или просто Кристал на Анси. Това е нашият Еверест.“ Можете да видите реакцията на Ушев, след като научава добрата новина, в това видео.

Източник: Facebook страница на фестивала в Анси

Сдружение „Тук-Там“ пусна платформа с елементи на социална мрежа, кариерен портал и гид за живота в България, с която ще свързва българите по света. В тази статия представям платформата и давам актуална информация за цялостната дейност на сдружението, двама от основателите на което – Христо Бояджиев и Мариела Станулова – са сред героите на книгата ми „Хората, които променят България“.

Източник: Сдружение „Тук-Там“

Добротворчество

Студентите Евгений Панчовски и Камен Жижанов подеха инициатива за преобразяване на занемарени пространства в София, с която искат да ни провокират да осъзнаем, че носим индивидуална и колективна отговорност за средата, в която живеем. На 20 юни заедно със съмишленици те почистиха и облагородиха Дебърската градинка.

Източник: btvnovinite.bg

.ДваДДв

Образование, обучения и конкурси

Американската технологична компания Progress, която купи българската Telerik през 2014 г. и оттогава поддържа офис в София, учреди Фонд за стипендии „Жените в технологиите“ в Американския университет в България (АУБ). Фондът е в размер на 12 000 щатски долара и ще бъде разпределен под формата на стипендии за момичета от втори, трети и четвърти курс, които следват компютърни науки, информационни системи или математика.

Асоциация на европейските журналисти България (АЕЖ-България) в партньорство с Transitions Online и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ организират конкурс „Да погледнем отвъд проблемите“ в жанра журналистика за решения. Авторите на одобрените предложения за задълбочени журналистически материали ще получат финансова подкрепа от 500 евро и менторство от екипа на АЕЖ-България. Краен срок за кандидатстване: 20 юли 2020 г.

Източник: Facebook страница на АЕЖ-България

Journalismfund.eu приема кандидатури за участие в третия кръг на тазгодишното издание на грантовата си програма за финансиране на трансгранични журналистически разследвания. Краен срок за кандидатстване: 15 юли 2020 г.

.

Работа и стажове

Anglo-American School of Sofia (AAS) търси преподавател по физическо възпитание и директор на програмата по инструментална музика. Краен срок за кандидатстване: 29 юни 2020 г.

ЧОУ „Азбуки“ търси начален учител.

Българският клон на Фондация Reach for Change търси стажант „Програми и комуникации за социални предприемачи“. Стажът е подходящ най-вече за хора с интерес към развитие в сферата на социалното предприемачество. Той е неплатен и с гъвкаво работно време, като стажантът се ангажира да е на разположение поне 20 часа на седмица за период от минимум три месеца. Краен срок за кандидатстване: 5 юли 2020 г.

Фондация „Заедно в час“ търси стажанти, които да подпомогнат екипа в провеждането на десетата безплатна лятна академия на организацията. Стажът е подходящ за ученици в 10-12 клас, студенти и доброволци и ще се проведе от 24 юли до 13 август в София. Стажантите трябва да са на разположение от 08:00 до 13:00 ч. всеки делничен ден в посочения период. Краен срок за кандидатстване: 24 юни 2020 г.

„Знам.бе“ предлага стаж в сферата на дигиталния маркетинг и комуникациите. Стажът е неплатен и с минимална продължителност от три месеца. Краен срок за кандидатстване: 28 юни 2020 г.

.

Предприемачество и НПО

Сънародниците ни Петър Захаринов и Радина Попова стартираха кампания за набиране на средства в Kickstarter за реализиране на проекта си за производство на оригами бутилки – първия продукт на компанията им DiFOLD. Кампанията събра заложените като цел 15 000 щатски долара само за няколко часа, а по-малко от седмица след началото на кампанията събраните средства надхвърлят 75 000 щатски долара. Желаещите да подкрепят проекта могат да го направят до 16 юли 2020 г. Ако искате да се запознаете с историята на Петър и Радина и да научите повече за проекта им, прочетете тази статия в „Свободна Европа“.

Източник: Facebook страница на DiFOLD

Фондация „Америка за България“ обяви конкурс за финансиране на проекти за развитие на туризма в Северозападна България. Конкурсът е отворен за кандидати от цялата страна, но проектните дейности трябва да се осъществяват на територията на поне една от следните области: Видин, Враца и Монтана. Одобрените проекти ще получат финансова подкрепа в размер на 5 000 – 15 000 лв. Краен срок за кандидатстване: 15 юли 2020 г.

.

Култура и изкуство

Асоциация „Българска книга“ (АБК) организира ПроЛетен базар на книгата от 23 до 28 юни (вторник – неделя). Шатрите на издателите ще бъдат разположени в долната част на парка пред НДК, между булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“. Разбира се, можете да намерите „Хората, които променят България“ на щанда на изд. AMG Publishing. От сряда нататък там ще можете да си купите и втората ми книга – „От нас зависи“, която тъкмо ще е излязла от печат. Аз ще бъда на щанда на издателството от 17:00 до 19:00 ч. в сряда (24 юни), така че ще се радвам да се видим.

Източник: Facebook страница на събитието

Столична община кани независими културни оператори/организации да кандидатстват за финансиране на идейни проекти в рамките на инициативата „Солидарност в културата“. Максималната финансова подкрепа, която един проект може да получи, е 2 500 лв. Краен срок за кандидатстване: 25 юни 2020 г.

„Аз чета“ и „Читалище.то“ организират книжен базар в рамките на „Проект 48“ – кампания за насърчаване на медийната грамотност, вдъхновена от романа „1984“ на Джордж Оруел. Базарът ще се в „Читалище.то“ от 14:00 до 18:00 ч. на 27 юни (събота).

Източник: Facebook страница на събитието

Тазгодишното издание на инициативата „Книги за смет“, която насърчава едновременно рециклирането на пластмаса и четенето, ще се провете във Велико Търново и Бургас на 27 юни (събота) и във Варна на 28 юни (неделя).

Сдружение за градски читални организира разходки из литературните забележителности на София. Разходките се провеждат всяка събота и продължават около два часа. Сборна точка: пред „читАлнЯта в градината пред Народния театър. Таксата е 10 лв., но всички ученици, които дойдат с придружител, могат да се включат в разходките безплатно.

.

Спорт

Третото издание на Kaufland София Полумаратон и безплатното състезание за ученици RUN4EU ще се проведе от 20:00 до 23:00 ч. на 29 август (събота). Състезанието включва три дисциплини: 21.1 км (полумаратон), 10 км и 5 км. Можете да се регистрирате през сайта на събитието. Организаторите предлагат и безплатни тренировки всяка неделя от 19 юли до 23 август.

Можете да се включите в бегаческото предизвикателство #RUNovator, което ултрамаратонецът и съосновател на Chair Up Краси Георгиев и социалният предприемач и основател на Фондация „Сингъл Степ“ Иван Димов стартираха на 10 юни в подкрепа на програма „Тийноватор“. Всички почитатели на бягането могат да подкрепат каузата им, като се включат според физическите си възможности. Накрая избяганите от всички участници километри ще се сборуват и компаниите партньори на инициативата и индивидуални дарители ще дарят пари за всеки избяган километър. Фондация „Америка за България“ вече се е ангажирала да удвои всеки дарен лев до сумата от 20 000 лв. Към момента над 330 души са избягали общо над 10 000 км.

Източник: Facebook страница на Teenovator

.

Храна за размисъл

Помолих 35-те герои на „Хората, които променят България“ да споделят поне по три книги, които са ги обогатили в интелектуален, емоционален, духовен и/или професионален план и следователно препоръчват. Те се отзоваха на поканата ми и вече можете да се запознаете с техните 235 книжни препоръки, които обхващат широк набор от теми, жанрове, стилове и култури. Вярвам, че сред този книжен коктейл всеки ще намери поне няколко интересни заглавия, които с нетърпение ще очаква да прочете.

Хората, които променят България

.

Ако желаете да си партнираме, да ми изпратите информация, която бих могъл да включа в „Седмична доза вдъхновение“, или да ми дадете насоки и препоръки за развитието на поредицата, пишете ми на dani@danipenev.net, на личния ми профил във Facebook или през Facebook страницата „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *