Най-важната GPS система в живота ни

Всеки от нас има своите цели, планове, мечти, любими хора и любими занимания. На думи знаем какво искаме да правим и с кого искаме да прекарваме живота си. В действителност обаче често не правим нещата, които ни носят удоволствие, и прекарваме време с всякакви други хора, но не и с най-близките си.

Ако някой ни попита защо намеренията и действията ни често се разминават, имаме готов отговор: „Нямам достатъчно време“.

Липсата на време е оправдание, което ни помага да поддържаме съвестта си сравнително чиста. До момента, в който не намерим куража да признаем пред себе си, че проблемът не е в ограничения брой часове в денонощието, а в начина, по който ги използваме.

За да впрегнем времето си на тази земя в полза на важните за нас хора и каузи, трябва да се научим да контролираме и да насочваме вниманието си.

Защото вниманието е онзи невидим, но безценен ресурс, който технологични компании и рекламодатели все по-активно опитват да ни отнемат в стремежа си да го превърнат в неизчерпаем източник на приходи.

.

Вниманието и свободата

„За да правим нещо смислено, първо трябва да можем да насочваме вниманието си към смислените неща. Твърдо съм убеден, че сега повече от всякога степента, до която можем и сме склонни да се борим за контрол над вниманието си, определя степента, до която сме свободни.“

Тези думи принадлежат на Джеймс Уилямс, изследовател на философски и етични въпроси, свързани с технологиите, и автор на книгата Stand Out of Our Light: Freedom and Resistance in the Attention Economy (която можете да изтеглите напълно легално и безплатно от сайта на Cambridge University Press).

Източник: cambridge.org

Уилямс има много какво да ни каже за влиянието на новите технологии върху способността ни да управляваме вниманието си.

Той прекарва над десетилетие в Google, където получава Наградата на основателя (най-високото признание в компанията) за работата си по рекламирането в търсачката. На базата на този опит той стига до прозрението, че технологичният сектор по-скоро произвежда потребители, отколкото продукти. При това не какви да е потребители, а такива, които са все по-склонни към разсейване. Когато осъзнава, че не иска да е част от този процес, Уилямс се насочва към науката и придобива докторска степен от Оксфордския университет.

.

Цената на вниманието

Вниманието е безплатно само привидно.

Когато удостояваме нещо или някого с вниманието си, ние плащаме висока цена под формата на невъзможност да направим всички онези неща, които сме можели да направим в същия момент, пише Уилямс в Stand Out of Our Light.

„Ние плащаме за вниманието си с животите, които сме можели да живеем. Когато се замислим за цената на пропуснатите възможности в този по-широк план, въпросът за вниманието отива далеч отвъд следващия завой в GPS-а на вашия живот – той обхваща всички завои и връзките между тях, естеството на вашата дестинация, специфичния начин, по който искате да стигнете до нея, защо искате да отидете там, както и самата ви способност да зададете който и да било от тези въпроси. Погледнат от този ъгъл, въпросът за вниманието се свежда до въпроса да имате свободата да управлявате живота си по начина, по който искате, на всяко едно ниво.“

.

Необходимата цензура

Днес за повечето хора по света предизвикателството не е как да се доберат до информация, а как да се задържат на повърхността в морето от информация, в което плуват буквално всяка секунда.

„Твърдението, че изобилието от информация произвежда недостиг на внимание, означава, че проблемите, пред които сме изправени, днес се свеждат по-малко до премахването на прегради между нас и информацията и повече до издигането на прегради. Това означава, че наистина важният тип цензура, за който трябва да се тревожим, се отнася по-малко до управлението на информация и повече до управлението на вниманието.“

Управлението на вниманието е задача с повишена трудност. То обаче е единствената опция, с която разполагаме, ако искаме да изпълним дните си със смисъл.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *