Кристина Петрова - Дани Пенев

Кристина Петрова е редактор в изд. „Асеневци“ и графичен дизайнер на свободна практика.

Родена и израснала в Русе, Кристина завършва гимназия с немски език и после придобива бакалавърска степеп по „Книгоиздаване“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Заобиколена е от книги от първата година на следването си, тъй като постъпва на работа в книжарница. Присъединява се към екипа на изд. „Асеневци“ през лятото на 2017 г., когато все още е студентка. Започва като страньор, но с времето ѝ поверяват и отговорности, свързани с разширяване на издателското портфолио, маркетинг и графичен дизайн.

Сред любимите ѝ книги, по чието издаване е работила досега, са „Анна Карима. Колекция разкази“ и „Фалшиви показания“ на Т. Крисчън Милър и Кен Армстронг.

.

10 любими книги на Кристина

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание, на изданието, посочено от госта в поредицата ми, или на оригиналното издание.

.

„Яростно в скръбта“ („Сиела“, 2014) – Иван Бързаков

Едно от най-запомнящите за мен сблъсквания с българската поезия! Бързаков по неповторим начин улавя и вплита в няколко стиха болката по неизбежната раздяла с родината и трагедията, която може да съпровожда живота.

Личността на Бързаков е не по-малко интересна от неговите творби. През 70-те той преплува Адриатическо море, стига до Италия и осъществява целта си да емигрира в САЩ, където стремглаво се развива като педагог със световни признания.

Яростно в скръбта, Иван Бързаков - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Тайният живот на дъжда“ („Сиела“, 2012) – Венцеслав Константинов

За някои Венцеслав Константинов остана известен като виден преводач и есеист, но аз винаги ще го помня и с дръзките му, дълбоки и искрени признания, създавани под формата на афоризми.

Тайният живот на дъжда, Венцеслав Константинов - Дани Пенев
Източник: helikon.bg

.

„Сияние на жена“ („Леге Артис“, 2014) – Ромен Гари (превод: Зорница Китинска)

„Сияние на жена“ беше първата ми среща с вече любимия ми Ромен.

Гари играе истински танц с думите и с привидна лекота говори за нещастието, загубата и самотата, но все пак го прави някак иронично – вдъхвайки ни утеха и едновременно отнемащ ни малко по малко надеждата.

Сияние на жена, Ромен Гари - Дани Пенев
Източник: legeartis-bg.net

.

„Портретът на Дориан Грей“ („Кибеа“, 2011) – Оскар Уайлд (превод: Красимира Тодорова)

Уайлд никога не разочарова, а „Портретът на Дориан Грей“ може да задейства едновременно най-хубавото и най-лошото в главата на читателя.

Книга, която може да се чете няколко пъти, всеки път с нови дълбочини на смисъла.

Портретът на Дориан Грей, Оскар Уайлд - Дани Пенев
Източник: kibea.net

.

„Метаморфозата“ („Фама“, 2018) – Франц Кафка (превод: Любомир Илиев)

Класическата творба на гротескно прекрасния Кафка, която всеки трябва да интерпретира самостоятелно. „Метаморфозата“ е толкова комплексна, колкото и теориите, опитващи се да ѝ придадат нови нива на значение.

Източник: famapublishers.com

.

„Няма връщане назад“ („Обсидиан“, 2019) – Мелинда Гейтс (превод: Надежда Розова)

Независимо от всичко Мелинда Гейтс остава отдадена на дейността си в защита на правата на жените. Многобройните ѝ пътешествия по света с цел да помогне на най-нуждаещите се водят до написването на „Няма връщане назад“.

Книга, която облепих почти изцяло със самозалепващи се листчета и винаги държа на видно място в библиотеката си.

Няма връщане назад, Мелинда Гейтс - Дани Пенев
Източник: obsidian.bg

.

„Геният“ („Колибри“, 2016) – А. Скот Бърг (превод: Надежда Розова)

Биография на Максуел Пъркинс – редактор в „Скрибнър“, който дава шанс на Хемингуей, Улф и Фицджералд и им помага да се превърнат в легенди. Книгата проследява личния и професионалния живот на редактора, както и въвличането му в ежедневието на неговите ключови автори. Екранизацията със сигурност не беше по-малко интересна от работата на Бърг.

Препоръчителна книга за всеки, който изпитва интерес към индустрията.

Геният, А. Скот Бърг - Дани Пенев
Източник: colibri.bg

.

„Маркетинг 4.0“ („Locus Publishing“, 2019) – Филип Котлър, с Хермауан Картаджая и Иуан Сетиуан (превод: Людмила Андреева)

Котлър е задължителен за всички, които искат да се развиват в сферата на рекламата.

В „Маркетинг 4.0“ на достъпен език се обяснява трансформацията, която традиционният маркетинг претърпя в модерното технологично време, и как да го разберем и прилагаме, за да постигаме целите си.

Маркетинг 4.0, Филип Котлър - Дани Пенев
Източник: locus-publishing.com

.

Typography Workbook (2004) – Timothy Samara

Рядко хората се замислят за начина, по който са изписани думите, които четат. Още по-рядко осъзнават, че четат това само защото някой е прекарал време и внимателно е подбрал подходящ начин, по който да им го представи.

При работата с текст и оформление е истинско предимство да знаеш основите на типографията. Тук те са събрани в сравнително кратък наръчник, който може да се ползва като настолна книга по темата.

Typography Workbook, Timothy Samara - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Layout Essentials: 100 Design Principles for Using Grids (2009) – Beth Tondreau

Тази книга събира на едно място огромна част от нещата, които желаещите да се занимават с художествено оформление трябва да знаят.

Layout Essentials, Beth Tondreau - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Кристина Петрова: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна КръстеваРоси ГеоргиеваТеодора ДимитроваАлександър КумановСтела ДжелеповаКрасимир СпасовИванка МогилскаЗлатимир ЙочевВеселина СедларскаЕрик УайнърКостадин НиколовМария ЕнчеваНевена Дишлиева-КръстеваМилица МирчеваМая ЦаневаВиктория РадославоваЛюбомир ГиздовПламена Илчева и Ангел Георгиев.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *