Датата 7 февруари 2023 г. ще има запазено място в спомените ми за дълго време.

На този ден аз, Павлин Якимов (управител на изд. AMG Publishing) и Ива Цонева (главен редактор на изд. AMG Publishing) посетихме ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора, където представихме „Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“.

Това беше второто ни посещение в гимназията – първото се състоя преди малко повече от три години покрай излизането на първата част на книгата ми.

Този път заедно с нас беше и Георги Ненов – създател на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ и герой на една от 30-те истории в „Хората, които променят България 2“.

Когато харесваш работата си, изпитваш удоволствие от самия процес на съзидание. Както обаче ще потвърдят повечето писатели, преводачи и художници, които прекарват времето си основно в компанията на своите мисли и творби, най-вълнуващите моменти в живота на един творец са срещите с хората, които се интересуват от неговото творчество – в моя случай това са настоящите и потенциалните читатели на моите книги.

Ето защо аз и Георги Ненов искрено се зарадвахме, когато се озовахме насред пълна зала с гимназисти и учители в ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

За нас беше удоволствие да си поговорим за героите на историите, събрани в „Хората, които променят България 2“, за заразителността на добрия пример и за силата на всеки от нас да допринася по един или друг начин за подобряването на заобикалящата ни среда в името на собственото ни добруване и това на цялата общност, от която сме част. Топлината, с която бяхме посрещнати от учениците и учителите, и безупречната организация на събитието ни накараха да се почувстваме като у дома си.

Освен от приятната атмосфера в залата ние се заредихме с положителни емоции и покрай разговора ни с учениците, които останаха след събитието, за да споделят своите размисли и впечатления с нас.

Тези хубави емоции продължиха да ни топлят в дните след гостуването ни в ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Те дори се усилиха в резултат на положителната обратна връзка, която получихме от някои от учителите, които присъстваха на срещата.

Нека илюстрирам. Венета Харизанова е учител по математика. В края на срещата ни тя благодари на мен и на Георги Ненов за опита, който сме споделили, и за начина, по който сме го направили. Два дни по-късно аз ѝ изпратих благодарствен имейл и по-малко от час по-късно в електронната ми поща пристигна съобщение от нея, в което тя пишеше:

„След срещата трябваше да вляза в час, но часът ми не премина в решаване на задачи, а да им разказвам за срещата с вас – искрено бях развълнувана, трябваше да споделя, бягайки от рутинните си задължения. Още на другия ден 11 клас ме потърсиха, за да изразят възхитата си от вас и да ме помолят да им съдействам за нова среща с вас. Дори ми споделиха колко хубаво щеше да е вие да сте им учители, щели да ви слушат в захлас и уроците ви да бъдат безценни за тях! Много мисли можем да споделим и да си бъдем взаимно полезни, аз го желая, учениците също!“

Срещите и обменът на знания, идеи и опит с хора като Венета Харизанова, нейните колеги и учениците в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ме даряват с усещането, че пътят, по който съм избрал да вървя, е смислен, защото ми позволява да поддържам искрицата на надеждата, вярата в доброто и вдъхновението у другите.

Благодаря на Мима Бакоева, учител по английски език и класен ръководител на ученици в 12. клас в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, която ме покани да представя „Хората, които променят България 2“ в училището още преди официалното ѝ излизане в края на ноември 2022 г. На нея дължа и организацията на второто представяне на книгата ми в Стара Загора в същия ден – в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. И за да направи целия ни ден още по-сладък, на изпроводяк г-жа Бакоева ни изпрати с шоколади.

От ляво надясно: Георги Ненов, Ива Цонева, Даниел Пенев, Мима Бакоева, Павлин Якимов

От мое име и от името на Георги Ненов и изд. AMG Publishing пожелавам на учениците и учителите от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ здраве, душевен мир, вдъхновение, сила, постоянство и удовлетворение от полаганите усилия по безкрайния път към личностно и професионално израстване! Учете, обичайте, помагайте, дерзайте и доброслучвайте!

П.П. Благодаря за подкрепата и екипа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на Райна Димитрова, която се грижи за културния живот в града на липите и правите улици, и на журналистите Станислава Раянова от Радио „Стара Загора“ и Велизара Цонева от ТВ „Загора“.