5 причини да съм благодарен на 2022 г. - Дани Пенев

Последните дни на годината са един от редките и затова толкова ценни моменти, в които можем да забавим темпото и да останем насаме със себе си достатъчно дълго, че да „чуем“ мислите си и да разгледаме голямата картина на живота си.

Броени часове преди 2022 година да отстъпи място на 2023 година, обръщам поглед назад, за да си направя равносметка на изминалите 12 месеца, и по-специално – да си дам сметка, че имам много причини да съм благодарен на отиващата си година.

Смятам, че е жизненоважно да подхранваме своето чувство на благодарност, защото благодарността поддържа жива надеждата, а надеждата, този на практика неизчерпаем генератор на вяра, че предстоят по-добри дни, поддържа живота.

Както казва „приятелката на шимпанзетата“ Джейн Гудол в „Книга за надеждата“: „Надеждата не отрича всички трудности и опасности, които съществуват, но те не могат да я спрат. Има много тъмнина, но нашите действия създават светлина“.

За оценя светлината, която е осветявала пътя ми дори в най-мрачните дни през последната година, отдолу споделям с вас 5 причини да съм благодарен на 2022 г.

С този списък се надявам да ви вдъхновя да потърсите малките и големите неща в личен и професионален план, които са ви донесли радост, удовлетворение, спокойствие и надежда през годината. Бъдете здрави!

.

Благодаря за здравето

Благодаря на 2022 г. за това, че опази и моето здраве, и това на близките ми.

Аз и някои членове на семейството ми имахме своите периоди на неразположение, болежки или тревоги под една или друга форма, но за щастие, в нито един от случаите нямаше нещо сериозно.

.

Благодаря за времето с близките ми

Благодаря на 2022 г. за всяка една минута, прекарана в компанията на родителите ми, брат ми и съпругата му, двете ми племеннички и единия ми племенник, чичо ми и стринка ми, двете ми първи братовчедки, вуйна ми, баба ми по бащина линия и единствения четирикрак (и мустакат) член на семейството ни – котката Зара.

Благодаря на 2022 г. и за времето, споделено с приятелите ми.

.

Благодаря за смислената работа

Благодаря на 2022 г. за вълнуващите и смислени работни занимания и за сочните плодове от усилията ми.

През ноември излезе втора част на книгата ми „Хората, които променят България“.

Хората, които променят България 2 - Даниел Пенев
Снимка: Александър Найденов

На 30 ноември представихме книгата официално в Литературен клуб „Перото“ в София – същото място, на което три години по-рано представихме първата част на книгата. Две седмици по-късно представихме книгата и в родния ми град – Кюстендил.

Благодаря на всички, които присъстваха на тези събития, и на всички, които са си купили книгата ми. Вашата подкрепа ме кара да вярвам, че вървя по правилния за мен път!

Хората, които променят България 2, премиера - Дани Пенев
Премиера на „Хората, които променят България 2“ в Литературен клуб „Перото“, 30 ноември 2022 г. Снимка: Александър Найденов

С излизането на „Хората, които променят България 2“ книгите, по които съм работил като автор и съавтор от 2019 г. насам, вече са пет – двете части на „Хората, които променят България“, „От нас зависи“ (2020), „Да тичаш към себе си“ (2021, с ултрамаратонеца Краси Георгиев) и „Първите 25 години на „Карин дом“ (2021, с Фондация „Карин дом“). Работата по тях ми позволи да впрегна знанията, уменията и контактите си в посока, която считам за полезна и за мен, и за околните, и ми донесе емоции с положителен заряд, които продължават да топлят душата ми.

През 2022 г. набъбна и броят на преведените от мен нехудожствени заглавия от английски език, които от седем станаха десет. Новите ми преводи включват „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ от Рей Далио, „Задълбочена работа“ от Кал Нюпорт и „10 задължителни четива по мениджмънт в условия на криза“ (сборник със статии от Harvard Business Review).

Преведени книги - Дани Пенев
Излезлите през 2022 г. книги в мой превод

В края 2022 г. захванах нов превод, който се надявам да имате възможност да четете след няколко месеца. Ще си позволя леко да повдигна завесата: книгата насочва вниманието ни към онзи глас в главите ни, който ни придружава навсякъде и който, в зависимост от това как взаимодействаме с него, може да ни изпрати на дъното, но може и да ни помогне да изкачим най-високите върхове.

Като преводач имам щастието да работя с издатели и редактори, с които сме на една вълна и които не просто ми възлагат преводи, а полагат усилия да ми поверяват книги, по които мога да работя със страст, защото ги намирам за интересни и стойностни. Благодаря им за това, че с отношението си към мен те правят работата ми по-приятна и по-плодотворна.

В края на 2022 г. за първи път мои журналистически материали се появиха в уважавания от мен портал „Култура“. Ето ги и тях: „Ексклузивно“ медийно падение“ (30 ноември 2022 г.) и Доброто изисква ежедневни усилия“ (28 декември 2022 г.)

.

Благодаря за вълнуващите срещи

Благодаря на 2022 г. за вълнуващите срещи с множество интересни личности от различни сфери на живота.

Най-емоционални за мен през последните 12 месеца бяха срещите ми с героите на втората част на книгата ми „Хората, които променят България“. Благодаря на всеки един от тях за за времето, което ми отделиха, за да ми разкажат за заниманията си и да споделят опита си с мен, за скромността и доверието, с които подходиха към мен, и за личния пример, чрез който ме мотивират да продължавам да уча, да добротворствам, да помагам, да мечтая и да превръщам мечтите си в реалност чрез труд и постоянство.

Хората, които променят България 2, премиера - Дани Пенев
С част от героите на „Хората, които променят България 2“ на премиерата на книгата, 30 ноември 2022 г. Снимка: Александър Найденов

Благодаря на 2022 г. и за запознанствата с други наши сънародници, с които пътищата ни се пресякоха отново покрай книгата ми. Сред тях са журналистката Валерия Скимици (с която допреди това се познавахме задочно), актрисата и художник Диана Димитрова и Никола Симеонов, вокалист и китарист на група Cool Den.

.

Благодаря за културните преживявания

Благодаря на 2022 г. за възможността да се докосна до творчеството на талантливи творци от България (и не само).

Отдолу изброявам книгите, филмите, пиесите и концертите, които ми доставиха питателна храна за размисъл и ми позволиха да почерпя от идеите и енергията и на вече доказали се, и по-малко познати писатели, актьори, режисьори, сценаристи и музиканти.

.

КНИГИ

„Хроника на болката“ – Иво Иванов

„Книга на утехата“ – Мат Хейг

„Мозък не за този свят“ – Андерш Хансен

„Зовът на смелостта“ – Райън Холидей

„Принципи“ – Рей Далио

„Принципи за справяне в променящия се световен ред“ – Рей Далио

„Българският модел“ – Станислав Стратиев

„Стопанските абсурди на българския комунизъм“ – Вили Лилков

„Moja Bogda Sna: историята на Ваня Джаферович“ – Георги Бърдаров

Rise: My Story – Lindsey Vonn

Unstoppable: Siggi B. Wilzig’s Astonishing Journey from Auschwitz Survivor and Penniless Immigrant to Wall Street Legend – Joshua M. Greene

.

ФИЛМИ

„Моралът е доброто“ – документален филм за живота и дейността на доц. Кристиан Таков, режисьор и сценарист: Веселин Диманов

„Второто освобождение“ – документален филм за съветската окупация на България, която обхваща периода от есента на 1944 г. до зимата на 1947 г., режисьор: Светослав Овчаров, сценаристи: Светослав Овчаров и Евелина Келбечева

„Следеният човек“ – документален филм за живота на Веселин Бранев, базиран на неговия автобиографичен роман със същото заглавие, реж. Димитър Коцев-Шошо

„Петя на моята Петя“ – реж. Александър Косев

„В сърцето на машината“ – реж. Мартин Макариев

„Рибена кост“ – реж. Драгомир Шолев

„Чичо Коледа“ – реж. Ивайло Пенчев

„Елвис“ – реж. Баз Лурман

„Как се научих да летя“ – реж. Радивое Андрич

.„Л„Ловеч“овеч“

ТЕАТЪР

„Тютюн“ – реж. Бина Харалампиева, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (Варна)

„Службогонци“ – реж. Николай Урумов, Драматичен театър „Ловеч“

„Червено и черно“ – реж. Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала“ (София)

„Сирено дьо Бержерак“ – реж. Стоян Радев, Театър „Българска армия“ (София)

.

КОНЦЕРТИ

„Акустично турне“ – Васко Василев, концерт в град Кюстендил

„Грамофонът“ – авторски концерт-спектакъл на Виктор Калев, автор: Ваня Щерева, концерт в град Кюстендил

Концерт на Лили Иванова – Национално турне 2022, концерт в град Благоевград

„Мюзикъл и рок“ – Б.Т.Р. и Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ (Велико Търново), концерт в град Кюстендил

Концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени – „Хисарлъка Experience 2022“, град Кюстендил

.

Тук е мястото да прибавя и срещата разговор в София с д-р Габор Мате – международно признат канадски психиатър, психотерапевт и автор от унгарски произход, специалист в лечението на зависимости и експерт по детско развитие. Работата и животът на д-р Мате са във фокуса на излезлия през 2021 г. документален филм „Мъдростта на травмата“.

.

Заглавно изображение: vikayatskina (Freepik)