12 писма до дванайсетокласниците - Дани Пенев

През наскоро отминалата есен една инициатива, стартирала през пандемичната 2020 г., напусна виртуалния свят и се озова на рафтовете на книжарниците у нас.

Емилия Славова, преподавателка по английски език, социолингвистика и междукултурна комуникация в СУ „Св. Климент Охридски“, осъзнава, че заради локдауна абитуриентите са лишени от възможността да изживеят завършека на един основополагащ за бъдещето им етап от живота в неговата обичайна празничност.

И решава да им даде вяра и кураж чрез един по-необичаен ритуал – публикуване на писма до тях, написани от повече и по-малко популярни личности от света на културата, изкуството, образованието, гражданските инициативи и спорта.

Така се ражда проектът „12 писма до дванайсетокласниците“.

Писмата се публикуват на страницата на инициативата във Facebook и в онлайн медията „Дневник“. Интересът към тях убеждава Емилия да продължи инициативата през 2021 г. И през 2022 г.

Малко повече от три години след публикуването на първото писмо инициативата намери продължение във вид на сборник със заглавие „12 писма до дванайсетокласниците“.

В него са събрани 36-те писма, публикувани в интернет през 2020, 2021 и 2022 г.

Сред авторите на писмата са наши сънародници, познати и извън България, като Георги Господинов, Мария Бакалова, Магдалена Малеева, Теодор Ушев и Александрина Пендачанска, и доказали се у нас професионалисти в различни сфери, като Манол Пейков, Стефан Вълдобрев, Александър Алексиев, Димитър Коцев-Шошо, Снежина Петрова, Нева Мичева, Веселина Седларска и Анджела Родел. Има и няколко нетолкова познати имена, които обаче – видно от биографиите и от текстовете им – притежават интересен житейски опит и виждания, от които можем да почерпим, като Станислава Запрянова-Кинг, Михаил Околийски и Никола Пенев.

„12 писма до дванайсетокласниците“ е прекрасен подарък за всеки абитуриент. Книгата е също толкова подходящ подарък и за всички, които, независимо от възрастта си, продължават да се питат кои са истински важните неща в живота, в какво се изразяват успехът и щастието и как всеки от нас може да превърне света в едно по-хубаво място за всички.

Отдолу ви предлагам част от любимите ми послания от писмата в сборника, издаден под съставителството на Емилия Славова.

Мисли и наблюдавай

Нормално е да сме несигурни и объркани. Нормално е да не знаем отговорите. Нормално е да се колебаем какво точно ни се прави в бъдеще. Светът е изтъкан от несигурност. Колебаещият се човек мисли и търси пътища, вглежда се повече в хората и света. Прекалено увереният в себе си не забелязва нещата наоколо. (Георги Господинов)

Изграждай себе си

Клишето „бъди себе си“ не работи. Опитайте с „изграждай себе си“. Това е бавен и дълъг процес, по-труден от простото бъдене. Нужни са цел, усилия и време. Крайният резултат, ако сте упорити, е корав характер. Характерът ще ви бъде нужен повече от всичко. (Мария Ландова)

Върши работата си добре

Всяка добре свършена работа променя нещата към по-добро. Няма значение дали ще се намирате в магазинчето на родителите си, в международен научен екип, в спешното отделение, или сами в ателието. Битката на страната на доброто е ежедневна дейност […] Понякога трябва да излезем на площада и да заявим, че сме против потъпкване на правата ни, понякога трябва търпеливо да оплевим градинката пред блока, понякога трябва да прочетем три или четири книги само за да напишем две смислени изречения в своята собствена книга. Не си спестявайте усилията, нищо красиво и добро няма да се появи от само себе си, докато се щадим и си почиваме. (Кирил Златков)

[В]ършете каквото обичате и го вършете добре, впускайте се в живота и делата си със страст, внимание и мисъл за другите. Какво бъдеще ще създадете за себе си и околните, зависи от вас […] Без значение дали сте художници, метачи, политици, хлебари, програмисти, водопроводчици, писатели, продавачи. Всеки е нужен и всеки допринася за красотата или грозотата на общата картина. (Иванка Могилска)

Заслужи и изстрадай успеха си

Трябва да заслужим победата си, да я извоюваме, дори да я изстрадаме. Тогава изпитваме щастие. Тогава ценим това, което сме получили. Затова лотарийните милионери или пък децата на много богати родители никога не са особено щастливи. (Александър Симидчиев)

Всяка успешна стъпка трябва да бъде извървяна и изстрадана, а не да ти бъде спестена. Така че хубавата новина за трудностите е, че човек не научава нищо от приятните неща, от хахо-хихи, кафенце или биричка, а само от травматичните преживявания – провали, неуспехи, моменти на страх, срам, случки, които искаш да забравиш час по-скоро. Точно те, ако бъдат разбрани и разпознати като полезни за по-нататъшния живот, дават опита и материала за по-късното самочувствие и спокойствие. (Михаил Околийски)

Търси смисъла и радостта

[Ч]овек трябва да намира начин да прави нещата, в които вярва. Тези неща винаги водят до други неща, те пък – до трети. И истински важното е някъде там по веригата, макар да е скрито от погледа ти в началото. Само че ако не започнеш – по всяка вероятност никога няма да стигнеш до него. Именно това има предвид свети Франциск от Асизи, когато казва: „Първо направете необхдимото, след това възможното и изведнъж ще се окаже, че сте постигнали невъзможното“. (Манол Пейков)

Каквото и да правите, гледайте в него да има радост, за вас и за другите. Между гордоста и радостта винаги избирайте радостта. (Зорница Христова)

Ако имате възможност, не се захващайте с неща и хора, които не харесвате, а ако нямате възможност, постарайте се да направите така, че да имате. Срещала съм стотици възрастни – някои са щастливи в кожата си и на своето поприще, а други не са. Най-нещастни са онези, които са предпочели път в съгласие с общоприетото и практичното, а не с дълбоките си лични потребности. Когато бъркате от любов и убеденост, грешките се превръщат в градиво за личността ви, а когато бъркате в чужда роля, хабите времето и силите си безвъзвратно. (Нева Мичева)

Действай и опитвай

Бъди част от своето време, не живей и не наваксвай чуждо време, мечти и очаквания. Рискувай със своите. Това става постепенно. Но разликата между действие и бездействие е като между нещо и нищо. Малка, но категорична. Често е нужна една крачка смелост. После още сто и петдесет. Но ще намериш подкрепа от неочаквани места, ако имаш идея, вярваш в нея и я споделиш. Не се оставяй да те отчайват и педантично да ти казват как нещата няма да станат и да те отказват от идеите ти. Ако не се получи, пробвай друго. Всички грешат и се провалят, неизбежно е. Но понякога има и успехи. (Стефан Иванов)

Обичай с цялото си сърце

Не се страхувай да обичаш! Обичай силно и страстно, обичай с цялото си сърце – семейството, любимия човек, приятелите, работата си, земята, на която живееш – обичай! И дори сърцето ти да бъде наранявано много пъти – събирай парченцата и продължавай да обичаш, любовта ще го изцери и само тя ще може да го направи цяло отново! (Александрина Пендачанска)

Казвайте на хората, които обичате, че ги обичате. Не го пестете – няма нито за кога, нито смисъл. (Мария Касимова-Моасе)

Смисълът на живота е да изпитваш радост от работата си и да намериш човека, с когото искаш да остарееш […] Чудите се как ще ги познаете (човека и призванието)? Ще ги познае интуицията ви. На минутата. Това не се решава, не се мисли. То е ясно като бял ден. Усещаш го рязко и категорично. Укротява бесовете ти и те прави по-добър. Дишаш насечено, започваш да светиш, усмихваш се, полудяваш, имаш чувството, че ако протегнеш ръка, ще откъснеш звездите от небето като череши. Появи ли се това усещане, следвайте го безотказно. Запазете тази влюбеност през целия си път. В нея е решението за евентуалните проблеми, спасението от възможните трудности. (Стефан Вълдобрев)

Намалявай страданието в света

Когато не ви е добре, искайте помощ. Когато ви е добре, помагайте. Борете се да намалявате страданието. (Нева Мичева)

Всичко, което сглобите, всеки разговор с приятел, всеки път, когато подадете ръка на човек в нужда или намерите сила да поискате помощ за себе си, ще промени частица от света. Филми, книги и пиеси говорят за големите геройства, за големите победи. Какви хора сте обаче, зависи от ежедневните ви действия. Хиляди дребни добрини често са по-ценни от един грандиозен успех. (Никола Пенев)

Как да се запазим като хора? Как да отнемем силата от манипулаторите, които ни настройват едни срещу други? Злото разчита на съвсем прост трик: да ви накара да повярвате, че самите вие сте лоши. Да ви накара да мразите без причина и така да намразите и себе си. Да повярвате, че няма истина и лъжа, а всичко е някаква каша по средата. Това е особено важно: ако приемете, че истина и право не съществуват и всичко е въпрос на лично мнение, можете да оправдаете всяка мерзост. Само че дълбоко в себе си вие знаете кое е право и кое е криво. Всеки знае. Ако не повярвате на омразата, тя няма да има власт над вас. И ще живеете по-добре и ще направите живота на другите по-добър. (Никола Пенев)

Приеми страха

Да бъдеш смел, не значи да не знаеш какво е страх. Смелостта е приемане на страха, познаване на себе си в момента на силен страх. (Станислава Запрянова-Кинг)

Пази достойнството си

Поддържай чувството си за достойнство отделно от купчината комплекси, които влачиш със себе си. С времето комплексите се променят, кристализират или се стапят, докато чувството за достойнство остава константно. (Галин Стоев)

Позволявай си да бъркаш

Не се страхувайте да се провалите или да останете неразбрани. Провалът е много по-естествен и много по-малко нелеп от гледката на хора не на място (често заемащи високи позиции с обществен престиж и/или материални облаги), които „не искат да пуснат кокала“. (Цветан Цветанов – радиоводещият, не политикът)

Вълнувай се

Вълнувайте се! От книги, от филми и музика, от картини, от съдбата на другите, от политика, от природа, от детски думи, от спонтанна красота. Вълнението е най-сигурният начин да живеете пълноценно. (Мария Касимова-Моасе)

Пази мира

[Ж]ивотът е висше благо, а за да се съхрани, е нужен мир. Мирът, особено при кризи, е крехък и изисква грижа, мисъл за всеки, уважаване на другия, спазване на правилата, намиране на решения, добронамереност, действие. Не толерирайте агресията. Пазете мира. (Жюстин Томс)

Давай обратно на обществото

Винаги бъдете нащрек за неочаквани възможности да се отплатите на свой ред за всичко, което сте получили. (Анджела Родел)

Корица на книгата в заглавното изображение: janet45.com