Задълбочена работа, Кал Нюпорт - Дани Пенев

Умеете ли да се фокусирате? Да се изключвате от външния свят, напълно погълнати от настоящата си задача? Да се потопите в дадено занимание дотолкова, че да загубите своето усещане за време и място и в същото време да се чувствате в пълна безопасност и истински вдъхновени?

Повечето хора днес се стремят да са мултифункционални, вършейки по 100 неща едновременно. В резултат на това те не само не ги вършат пълноценно, но и загубват умението да вникват в дълбочина в даден проблем. А за да работим задълбочено, трябва да умеем да се съсредоточаваме, без да се разсейваме, върху изпълнението на задачи, които изискват сериозно интелектуално усилие.

Но къде има място за задълбочена работа в свят, който като че ли се върти с постоянно нарастваща скорост? Как да се съсредоточа върху последователното изпълнение на отделни задачи, когато във всеки един момент поне няколко души очакват различни неща от мен? Дори и да съумея да го направя, какво ще ми донесе това?

Отговорите на тези и други актуални въпроси ще откриете в книгата „Задълбочена работа“ от Кал Нюпорт, която преди дни излезе на български език в мой превод.

Източник: Facebook страница на изд. „Изток-Запад“

Кал Нюпорт е професор по компютърни науки в Джорджтаунския университет и автор на книги и статии по теми като продуктивност, управление на времето и пресечните точки между дигиталните технологии и начина ни на живот в съвременния свят. Наред със „Задълбочена работа“ той е автор на книгите So Good They Can’t Ignore You („Толкова добър, че не могат да те игнорират“), A World Without Email („Свят без имейл“) и издадените на български език „Дигитален минимализъм“ и „13 седмици“, както и на три книги със съвети за студенти и гимназисти. Освен това е създател на популярния блог Study Hacks и водещ на подкаста Deep Questions.

В „Задълбочена работа“ Нюпорт представя способността за задълбочена работа като суперсила в контекста на висококонкурентната икономика на XXI век. След като излага концепцията си и доказва ползата от пълната концентрация, той предлага четири основни правила за подобряване на способността за концентрация.

За да ни помогне да си представим как изглежда задълбочената работа на практика, Нюпорт ни запознава с интересни личности от различни сфери и с действията, които те предприемат, за да си осигурят време и пространство за задълбочена работа.

А оттук и на фокусиран живот, изпълнен с усещане за смисъл.

Можете да си закупите „Задълбочена работа“ през сайта на изд. „Изток-Запад“ и от повечето физически и електронни книжарници в страната.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *