Живеем в епохата на скоростта.

Бързаме, за да сме по-ефективни. Бързаме, за да сме по-конкурентоспособни. Бързаме, за да можем да свършим всичките ангажименти, които сме поели.

Нерядко бързаме и без причина. Бързаме, защото сме отвикнали да не бързаме. И защото от вечното бързане нямаме време да се замислим как ни влияе цялото това бързане.

Обещаваме си, че ще намалим оборотите, че ще ограничим стреса в ежедневието си, че ще си почиваме редовно и че ще се наслаждаваме повече на живота. Обещаваме си, но доколко изпълняваме тези обещания към себе си? Следваме ли желанията и целите си? Придържаме ли се към своите ценности и мечти, или следваме нечии чужди очаквания и все си мислим, че пропускаме нещо безкрайно важно?

Живеещият в Лондон журналист и мотивационен лектор Карл Онорè насочва вниманието ни към тези и други аспекти на практически повсеместния култ към бързането в книгата си „Забави темпото!“.

Забави темпото, Карл Онорè - Дани Пенев
Източник: amgbooks.bg

Онорè не отхвърля бързината сама по себе си, нито множеството ползи, които тя е донесла на човечеството. Проблемът е, че любовта ни към бързината се превръща в пристрастеност. Някои неща не могат и не би трябвало да бъдат забързвани, казва Онорè. Те изискват време. Нуждаят се от бавност. Когато ускоряваме неща, които не е редно да бъдат ускорявани, ние плащаме определена цена.

„Забави темпото!“ е публикувана на английски заглавие In Praise of Slow през 2004 г.

Аз прочетох книгата по време на първия локдаун у нас покрай пандемията от коронавирус. След това изпратих имейл на Карл, с който му благодарих за панорамния преглед, който прави на тази все по-актуална тема. Той ми отговори, няколко дни по-късно ме свърза с агенцията, която отговаря за правата върху книгата, и впоследствие AMG Publishing купи правата и ми възложи превода ѝ.

И само след няколко дни, по-малко от година след първоначалната ми комуникация с Карл, книгата ще се появи на български в мой превод.

Вече можете да поръчате предварително „Забави темпото!“ с 20% отстъпка.

Заглавно изображение: AMG Publishing

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *