С наближаването на края на календарната година обикновено отправяме поглед назад за равносметка. Ако ме попитате кои са акцентите в моята лична 2022 година, моментално ще ви отговоря, че много дълго време ще помня коктейла от положителни емоции, които изпитах във вечерта на 30 ноември.

На този ден, някъде около 18:00 ч., в Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата (НДК) в София започнаха да се събират мъже и жени на различна възраст и с различни занимания, които бяха избрали да прекарат последната ноемврийска вечер по един и същ начин – като гости на премиерата на „Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“.

Втората част на книгата ми излезе от печат три години след първата и във време, в което имаме все по-голяма нужда от спокойствие, вдъхновение и надежда за бъдещето.

Подобно на премиерата на първата част на книгата, представянето на втората част ме изпълни с прекрасното усещане за смисъл, че това, което правя, е полезно за другите. Това усещане е моят спасителен пояс, който ми помага да се задържа на повърхността в най-мрачните и болезнени за мен периоди.

На премиерата на „Хората, които променят България 2“ имаше разговори с участието на седем от героите на двете части на книгата, които бяха модерирани от водещата Валерия Скимици.

„Хората, които променят България 2“
От ляво надясно: Кремена Кунева (народен представител, съосновател на Фондация „За доброто“), Виолетка Славова и Мария Стайнова (съоснователки на архитектурно студио Lusio), Александър Алексиев (актьор и продуцент, застъпник на различни социални каузи) и Георги Ненов (създател на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“) – герои на четири от историите в „Хората, които променят България 2“.
„Хората, които променят България 2“
От ляво надясно: Йоана Колева (съоснователка на JAMBA), Атанас Райков (старши директор „Растеж на водещи пазари” във Viber) и Михаела Стойкова (съосновател Сдружение „Операция Плюшено Мече“) – герои на три от историите в първата част на „Хората, които променят България“.
„Хората, които променят България 2“
Валерия Скимици – журналист на bTV и водещ на събитието.

Други двама герои на втората част на книгата бяха подготвили специално видеопослание за събитието, тъй като нямаха възможност да присъсват лично.

„Хората, които променят България 2“
Видеопослание на Силвена Христова и Красимир Ламбов – съоснователи на Фондация „Живот със Синдром на Даун“ и герои на една от историите в „Хората, които променят България 2“.

Както може да се очаква, имаше и четене от книгата. В ролята на читател влезе актрисата и художник Диана Димитрова.

Диана Димитрова - премиера на „Хората, които променят България 2“
Актрисата и художник Диана Димитрова прочете текста изненада в средата на книгата, който не е посочен в съдържанието.

Гостите чуха предговора към книгата, написан от Ива Дойчинова, журналистка и създател на кампанията „Будител на годината“, който изд. AMG Publishing претвори в аудиовизуален формат.

Ива Дойчинова - премиера на „Хората, които променят България 2“

За да им стане на всички гости още по-топло на душата, имаше и музикални изпълнения, поднесени със стил от кларинетиста Димитър Московски и негови приятели и Никола Симеонов, вокалист и китарист на група Cool Den.

Димитър Московски и приятели.
Никола Симеонов от Cool Den - премиера на „Хората, които променят България 2“
Никола Симеонов от Cool Den.

Най-ценното за мен като автор на „Хората, които променят България 2“ е, че три години след като представихме първата част на книгата на същото място, във въздуха там отново усетих дух на добрина и сплотеност. Надявам се същият дух да се е просмукал и между редовете в 30-те истории, събрани в „Хората, които променят България 2“.

Премиера на „Хората, които променят България 2“
Част от публиката.
Виолетка Славова и Мария Стайнова, архитектурно студио Lusio - премиера на „Хората, които променят България 2“
Виолетка Славова и Мария Стайнова от архитектурно студио Lusio – герои на една от 30-те истории в „Хората, които променят България 2“.
Емилия Иванова, директор на 90. СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ - премиера на „Хората, които променят България 2“
Дясно: Емилия Иванова – директор на 90. СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София и герой на една от 30-те истории в „Хората, които променят България 2“.
Кремена Кунева, съосновател на Фондация „За доброто“ - премиера на „Хората, които променят България 2“
Моя милост заедно с Кремена Кунева – съосновател и първи председател на Фондация „За доброто“ и герой на първата история в „Хората, които променят България 2“.
Премиера на „Хората, които променят България 2“
Заедно с племенничките ми – Ема (ляво) и Ая (дясно).

Благодаря на всички гости, които допринесоха за тази празнична предколедна атмосфера. Благодаря на всички участници в програмата, включително героите на двете книги, които се включиха в дискусиите на сцената, журналистката Валерия Скимици, актрисата Диана Димитрова, Димитър Московски и неговите трима колеги, които откриха събитието, и Никола Симеонов от Cool Den, който изпълни „Характер“ – една от най-популярните песни на младата група. Благодаря на Литературен клуб „Перото“ за гостоприемството.

Благодаря, разбира се, и на изд. AMG Publishing, без които „Хората, които променят България“ можеше да си остане просто красива идея в главата на един млад мечтател.

AMG Publishing и Валерия Скимици - премиера на „Хората, които променят България 2“
Моя милост с екипа на AMG Publishing и Валерия Скимици, водещ на събитието.

Приятно четене!

П.П. Ще се радвам, след като прочетете книгата ми, да споделите впечатленията си от нея с мен.

Заглавна снимка: Моя милост заедно с част от героите на „Хората, които променят България 2“.

Снимки: Александър Найденов