Скрита дарба, Полина Маринова Помплиано - Дани Пенев

В края на 2022 г. се свързах с британското изд. Harriman House в ролята ми на преводач на нехудожествени книги от английски език с молба да ми изпратят за преглед книгата Hidden Genius: The Secret Ways of Thinking That Power the World’s Most Successful People, която предстоеше да излезе през 2023 г.

Книгата ми се струваше обещаваща, а и имах някаква представа за авторката Полина Маринова Помплиано, която е създателка на имейл бюлетина The Profile и освен това е българка, макар и да живее в САЩ от осемгодишна.

От Harriman House ми изпратиха книгата и след като очакванията ми се потвърдиха, предложих на Христо Блажев, зам. главен редактор на изд. „Сиела“ и създател на блога „Книголандия“, с когото вече бяхме работили по превода на „Дарът“ от Едит Егер, да купи правата за издаването на книгата в България.

Христо ми се довери и след като „Сиела“ и Harriman House се договориха за правата на книгата, той ми възложи да я преведа по-късно през годината. Междувременно аз се свързах с Полина Маринова Помплиано. Тя реагира топло на писмото ми, като посочи, че ще се радва да работим заедно и че ми се доверява напълно.

Година по-късно имам удоволствието да ви съобщя, че „Скрита дарба: тайните мисловни модели и умения, които най-успелите хора в света прилагат в своя полза“ на Полина Маринова Помплиано вече е по книжарниците в мой превод и с логото на изд. „Сиела“. Изданието включва и специален предговор, който авторката написа за българските читатели.

Прекрасната корица е дело на Фиделия Косева. За редакторската и коректорската част се погрижиха Христо Блажев, Ганка Филиповска и Ния Харалампиева съвместно с моя милост и самата авторка, за което ѝ благодаря от сърце.

Какво отличава наистина изключителните хора?

Полина Маринова Помплиано, която е създателка на имейл бюлетина The Profile и има петгодишен опит като журналистка в сп. Fortune, е изучила житейската философия и професионалния път на едни от най-успелите личности в света, част от които и самата тя е интервюирала.

Водена от убеждението си, че хората и личните им истории имат водеща роля в процеса на учене, в „Скрита дарба“ тя ни запознава с редица вдъхновяващи личности от различни сфери и практичните мисловни модели и подходи, които те използват, за да живеят в хармония със своите разбирания, мечти и цели. Макар и различни в много отношения, всички те са се научили да отключват своята скрита дарба, чрез която успяват да разгърнат пълния си потенциал в личен и професионален план.

Книгата е разделена на 10 глави, посветени на 10 ключови посоки, в които шампионите в бизнеса, спорта, киното, музиката, фотографията, журналистиката, науката и личните взаимоотношения се развиват, за да постигат целите, които си поставят, и да се наслаждават на процеса на своята себереализация. Например, без значение с какво се занимават, те подхранват и черпят от своята творческа сила, развиват своята психическа устойчивост, поддържат здравословни взаимоотношения с близките, приятелите и колегите си, спазват определена информационна диета, усъвършенстват се като лидери и разказвачи на пленителни истории и полагат усилия да изграждат ангажирани общности.

В „Скрита дарба“ Помплиано ни дава възможност да почерпим от мъдростта и опита на доказали се в своята област личности като баскетболиста Коби Брайънт, сърфиста Гарет Макнамара, оцелялата от Холокоста клинична психоложка и авторка Едит Егер, психолога Джон Готман, инвеститора Чарли Мънгър, шеф-готвача Антъни Бурдейн, певицата Доли Партън, сценариста Арън Соркин, фотографа и създател на блога Humans of New York Брендън Стентън, журналиста Айра Глас, учителя по осъзнатост Джон Кабат-Зин, съоснователката и главна изпълнителна директорка на Canva Мелани Пъркинс, астрофизика Нийл Деграс Тайсън, космонавтите Крис Хедфийлд и Франклин Чанг-Диас, носителката на Нобеловата награда за мир Лейма Гбоуи, специалиста по водене на преговори при заложнически кризи Крис Вос, писателите Джеймс Клиър и Черил Стрейд и др.

Помплиано, която се опира и на своя опит като имигрантка и журналистка, синтезира знанията, уменията и напътствията на този звезден отбор и ни ги поднася увлекателно под формата на ментални инструменти, приложими в най-различни ситуации. С тяхна помощ ние ще бъдем в по-добра позиция да се справяме с трудни за решаване проблеми, да се ориентираме в лабиринта на взаимоотношенията и да бъдем креативни и устойчиви във времена на несигурност.

Отдолу ви предлагам порция храна за размисъл от „Скрита дарба“ с надеждата да ви вдъхновя да развивате и да впрягате своите заложби и способности в своя полза, както и в полза на другите.

Докато четете тези откъси, имайте предвид и следните думи на писателката и журналистка Анна Куиндлън, на които Полина Маринова Помплиано се позовава в края на книгата си:

[А]ко успехът ви не отговаря на ва­шите условия и разбирания, ако той изглежда добре в очите на другите, но вие не го чувствате така в сърцето си, тога­ва това не е никакъв успех. Помнете думите на Лили Томлин: „Дори да спечелите състезанието за плъхове, вие пак си оста­вате плъх“.

Мислете системно

Да си представим, че допускате грешка. Мисленето, базирано на резултати, ще ви предпази от повтаряне на същата грешка в бъдеще, докато системното мислене ще ви предпази както от повтаряне на тази грешка, така и от стотици други подобни грешки, които иначе бихте могли да допуснете в бъдеще, защото сте установили първопричината за грешката […] Системното мислене ви заставя да излезете от автопи­лотния режим, да изследвате процесите, които ръководят живота ви, и да се съсредоточите върху действията, които са под ваш контрол.

Фокусирайте се върху подобряването на системите вме­сто върху резултатите и резултатите ще дойдат сами.

Подхождайте със смирение

Да подхождаш към света със здравословна доза интелек­туално смирение и скептицизъм е нещо хубаво – макар и не непременно популярно. Както казва историкът Даниъл Дж. Бурстин: „Основното препятствие на пътя на прогреса не е невежеството, а илюзията за знание“.

Знайте какъв тип решения вземате

За да вземате добри решения във времена на несигур­ност, първо трябва да разберете разликата между обратими и необратими решения. Ако решението е обратимо, можете да го вземете бързо и без кой знае каква предварителна ин­формация – и вероятно ще научите много повече, ако го взе­мете. Но ако решението е необратимо, е редно да забавите темпото и да го обмислите внимателно, преди да го вземете.

Всяко действие, което ви се струва плашещо, крие и опасност, която може да се прояви, ако не го пред­приемете. Припомняйте си този аспект, защото той може да ви помогне да намерите изход и да вземете рационално решение.

Заменете самокритиката с отговорност

Самокритиката може да доведе до саморазрушение. Вместо да се критикувате, стремете се към отговор­ност и отчетност спрямо себе си, като бъдете честни и се фокусирате върху търсенето на практични реше­ния.

Избягвайте да слушате себе си. Започнете да разго­варяте със себе си.

Поставяйте истината пред егото си

Поздравявайте се, когато сте оценили даден аргумент възможно най-безпристрастно и справедливо, вместо да се поздравявате само за това, че сте прави. Крайната ви цел би трябвало да бъде да се приближавате към истината, не да ва­лидирате егото си. Вторият процес се задвижва от емоциите, първият – от рационалната мисъл.

Осигурете си структурирана свобода

Неструктурираната свобода е враг на истинските творчески достижения. Намерете и научете правилата; след това можете да ги нарушавате.

Сприятелете се с болката

Сприятелете се с болката. Тя ви казва върху какво трябва да се концентрирате. А като я персонифици­рате, вие я отделяте от себе си. Болката може да бъде ваш учител.

Калявайте се всекидневно

Като създавате съзнателно моменти на триене в живота си, вие подготвяте по-добре ума си за трудностите, през които може да ви се наложи да преминете в бъдеще.

Рискувайте редовно, но умерено

Поемайте множество малки рискове редовно вместо огромни рискове рядко. Това е по-устойчив начин за постигане на напредък.

Изграждайте доверие във връзките си

Посочете връзка в живота си, в която се доверявате на непоследователен в действията си човек. Не можете. При­чината е, че ние не можем да разчитаме на хора – в работата, в бизнеса или в семейството, които многократно нарушават обещанията си. Доверието е в основата на всяка връзка. То се изгражда на базата на дългосрочна последователност, отдаденост и ко­муникация. И днес се нуждаем от доверие повече от всякога.

Създавайте общности

[О]бщността не се свежда до броя на после­дователите и големината на аудиторията. Общността се из­разява в изграждането на чувство за свързаност и вярност сред хора, чиито житейски пътища в противен случай може никога да не се пресекат.

Създаването на емоционална връзка е в основата на изграждането на общност. А в основата на изгражда­нето на емоционална връзка е автентичността.

Правете неща в полза на другите

Правенето на неща в полза на другите е отлично ле­карство против самота. Преследвайте цел, по-голяма от вас самите, и потърсете визия, която споделяте с други хора. Това ще ви позволи да се отскубнете от въртящите се в кръг свръхкритични мисли в главата ви.

Избягвайте да лепите етикети

Помнете, че всеки път, когато лепвате етикет на някого, без да се поинтересувате за житейския му опит, вие фил­трирате това, което виждате, и правите своя свят по-малък, по-опростен и по-слабо отразяващ действителността. Както пише писателката Тони Морисън: „Определенията принадлежат на определящите, а не на определяните“.

Подобрете информационната си диета

[Н]ие сме това, което ядем, и се превръщаме в това, което четем.

Според теорията на максимално добрия вкус, нарече­на така от Дейвид Брукс, автор на колонка в The New York Times, качеството на работата на ума на всеки човек се опре­деля от неговата горна граница – най-качественото съдържа­ние, което той редовно консумира и е способен да консумира. „Тази теория се базира на идеята, че досегът до гени­алност има силата да разшири съзнанието ви – пише Брукс в статия, озаглавена A Commencement Address Too Honest to Deliver in Person („Слово пред дипломиращи се студенти, кое­то е твърде искрено, за да мога да го произнеса лично“). – Ако прекарвате много време сред гениални хора, умът ви ще ста­не по-голям и по-широк, отколкото ако прекарвате времето си единствено в консумиране на посредствена информация и извършване на посредствени дейности.“

За да откривате нови идеи, търсете възможности за по­падане в интелектуални заешки дупки – следвайте лю­бопитството си, доверявайте се на случайността и виж­те къде ще се озовете. Съзнателно странствайте във физическото пространство и във въображението си.

Залагайте най-вече на себе си

Щом постигнем определено ниво на успех, ние се успо­кояваме и ставаме самодоволни. Освен това обвързваме идентичността си с работа, връзки или материални прите­жания – все неща, които бихме могли да изгубим. С времето започваме да имаме по-малко доверие в себе си и оставяме съдбата си в ръцете на други хора. Това е, което ни пречи да отключим скритата си дарба: страхуваме се да заложим на себе си.

Корица на книгата в заглавното изображение: ciela.com