Седмична доза вдъхновение

„Седмична доза вдъхновение“ е поредица, в рамките на която всеки понеделник споделям новини с позитивен привкус, информация за възможности за работа, обучения, стажове, стипендии, предприемачество, граждански организации, културни и спортни събития, книги, статии и всякакви други материали, които са ме обогатили в интелектуален и/или емоционален план през предходните седем дни.

Ако смятате, че „Седмична доза вдъхновение“ ще допадне на ваши роднини, приятели и/или колеги, споделете поредицата с тях. Все пак вдъхновението е сред малкото неща на този свят, които могат да се консумират в големи дози без негативни странични ефекти.

Бъдете здрави, давайте добър пример и търсете добрите примери!

.

Микс от усмихващи новини

Немското издание на романа „Кротките“ („Жанет 45“, 2015) на българския писател Ангел Игов, издадено през 2019 г. в превод на Андреас Третнер, е сред шестте наградени книги в дванайстото издание на Международната литературна награда, връчвана от Къщата за културите на света (HKW) и Фондация „Елементарни частици“. Елизабет Руге, член на журито на конкурса, описва „Кротките“ като „смущаващ, но дълбоко удовлетворяващ роман, уверен, смел, необходим“. Игов е първият българин с награда от конкурса. В сайта TrueStory.bg можете да прочетете моето ревю на „Кротките“ и интервюто ми с Ангел Игов от януари 2016 г.

Източник: eta Verlag

Българо-френската продукция „Февруари“ с режисьор и сценарист Камен Калев е сред 56-те филма, селектирани на кинофестивала в Кан. Организаторите обявиха селекцията по-малко от две седмици след датата, на която трябваше да приключи фестивалът. Той обаче беше отменен заради пандемията от коронавирус.

Инициативата #SaveTheSaviors е позволила на пет социални предприятия, изправени пред риска от фалит в условията на пандемията от коронавирус, да съхранят бизнеса си и така да продължат да помагат на хора в уязвимо положение, които се нуждаят от тяхната подкрепа.

.

Добротворчество

Събраните във фонд „Обединени срещу COVID-19“ над 1 млн. лв. са разпределени сред 112 лечебни заведения, неправителствени организации, общини, училища, читалища и микро и малки фирми. Финансираните организации осигуряват медицинска апаратура, оборудване и защитни средства за обслужване на пациенти в условията на пандемията от коронавирус, както и хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни, деца, безработни, бедни и представители на други уязвими групи.

Следващият епизод от онлайн видеопоредицата #БързаРеакция на 9Academy ще е на тема „Дарителството по време и след криза“ с гост Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум. Разговорът ще се проведе на живо във Facebook на 8 юни (понеделник). Началото е в 19:00 ч.

.

Образование, обучения и конкурси

През юни „Враца софтуер общество“ организира безплатни уебинари на живо във Facebook. Темите на събитията са „Как да си направим сайт с WordPress“, „Онлайн маркетинг и реклама за бизнеса“, „Дигитализация на бизнеса“ и „Въведение в програмирането“.

Десетата безплатна Лятна академия за успех и забавления на Фондация „Заедно в час“ ще се проведе между 28 юли и 13 август 2020 г. Краен срок за записване: 30 юни 2020 г.

Източник: Facebook страница на събитието

Гимназисти от цяла България с интерес към журналистиката могат да се присъединят към виртуалната редакция на sCOOL Media, като се включат в петдневното предизвикателство, организирано от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) и Комисия „Фулбрайт“. По време на събитието „Влез във виртуалната редакция“, което ще се проведе в периода 1-5 юли 2020 г., участниците ще влязат в ролята на репортери и ще имат възможността да подобрят писмените и журналистическите си умения, докато си сътрудничат с връстници под ръковдството на опитни журналисти и медийни експерти. Краен срок за кандидатстване: 22 юни 2020 г.

За трета поредна година Българският център за нестопанско право организира конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански будилник“. В него могат да се включат творци, включително ученици и студенти, които се занимават професионално или любителски с фотография, илюстрация или писане. Краен срок за кандидатстване: 1 юли 2020 г.

Източник: Български център за нестопанско право

Хора с интерес към опазването на околната среда могат да се включат в Предизвикателство „Зелено възстановяване“. Чрез инициативата българският клон на Greenpeace търси идеи за подобряване на градската среда, използване на повече възобновяеми източници на енергия, кръгова икономика и други аспекти на зеленото възстановяване. Краен срок за изпращане на идеите: 21 юни 2020 г.

Ученици в IX-XII клас и студенти могат да участват в националния конкурс за изработване на плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“. Той се организира от Министерство на здравеопазването в партньорство с Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) в България, Български червен кръст (БЧК), Национален център по обществено здраве и анализи, регионалните здравни инспекции и неправителствени организации, работещи по превенцията на употребата на тютюневи изделия. Краен срок за изпращане на плакатите: 30 август 2020 г.

.

Работа и стажове

„Уча.се“ си търси учители по математика, български език, география и физика. Могат да кандидатстват учители от цялата страна, тъй като работата е дистанционна. Платформата за видеоуроци и тестове се нуждае и от други нови попълнения, включително аудио и видео монтажист (София), видео аниматор (София), коодинатор учебно съдържание с румънски език (София/Варна), преводач на учебно съдържание с румънски език (София/Варна) и др.

Британското посолство в България предлага 6-месечен платен стаж в сферата на публичната дипломация и създаването на дигитално съдържание. Могат да кандидатстват студенти в последна година на обучение и наскоро завършили. Краен срок за кандидатстване: 14 юни 2020 г.

.

Предприемачество и НПО

Endeavor Bulgaria, българският клон на глобалната предприемаческа организация Endeavor, приема кандидатури за второто издание на акселараторската програма Dare to Scale. Програмата е насочена към български компании с до 150 служители и годишни продажби за 2019 г. в размер на минимум 100 000 евро и максимум 10 милиона евро и има за цел да да увеличи конкурентоспособността им посредством менторство, обучения и нетуъркинг. Краен срок за кандидатстване: 21 юни 2020 г.

Българската софтуерна компания Childish стартира агенция за програмисти на свободна практика. Чрез това начинание компанията иска да помогне на растящия брой самонаети софтуерни разработчици и на малки ИТ фирми да имат достъп до по-големи проекти и по-голяма гъвкавост в работата си, но предпочитат да работят с помощта на компания посредник. Аз лично имам още един повод за радост – управляващ партньор в Childish е Благовеста Пугьова, която е основател и председател на Фондация „Подарете книга“ и един от героите на дебютната ми книга „Хората, които променят България“ (AMG Publishing, 2019).

Фондация „Работилници за граждански инициативи“, заедно с Български дарителски форум и Национална мрежа за децата, стартира Програма „ИРИС“ в подкрепа на нуждаещи се деца и техните родители в условията на пандемията от коронавирус. Програмата ще финансира неправителствени организации, читалища и нерегистрирани граждански групи, осигурили си регистриран посредник, които предоставят помощ на нуждаещи се семейства в страната. Фондацията ще осигури финансова помощ в размер на 620 000 лв., които ще се предоставят на организации чрез конкурс без краен срок за кандидатстване до изчерпване на средствата. Програмата е отворена за допълнителни дарения от физически и юридически лица.

Граждански организации могат да кандидатстват за финансиране в рамките на четвъртото издание на програмата „Запознайте се и програмирайте“. Програмата, която се осъществява в редица европейски държави с финансовата подкрепа на технологичната компания SAP, финансира събития, които целят да провокират интереса на деца и младежи на възраст от 8 до 24 г. към технологиите и програмирането Заради пандемията от коронавирус през 2020 г. ще бъдат финансирани само виртуални събития, в това число лекции, семинари, хакатони, състезания, курсове по роботика и др. Краен срок за кандидатстване: 10 септември 2020 г.

Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ-България) стартира поредицата „Хроники на инфодемията“. Целта на инициативата е да ни провокира да подхождаме критично към информацията, на която попадаме, като представя примери за дезинформация, манипулация, спекулации, пропаганда и теории на конспирациите и ни информира за опасностите, произтичащи от тяхното разпространение.

.

Култура и изкуство

Теодора Димова е носителят на Националната литературна награда за български роман „13 века България“ за 2020 г. с романа си „Поразените“ („Сиела“, 2019).

На 10 юни 2020 г. в София ще се проведе първата премиера на книга на живо през тази пролет у нас след принудителната пауза покрай пандемията от коронавирус. В Кино Cabana ще бъде представен сборникът „За бавното живеене и насладата от живота“ („Колибри“, 2020) на Светлозар Желев. Началото е в 18:30 ч.

Източник: Facebook страница на събитието

Литературен клуб „Перото“ отвори врати за посетители при капацитет 30%, след като дълго време беше затворен заради пандемията от COVID-19. „Перото“ е сред любимите ми места в София и затова го избрах за провеждането на премиерата на „Хората, които променят България“ (AMG Publishing, 2019).

По време на премиерата на „Хората, които променят България“ в „Перото“ на 7 ноември 2019 г. Снимка: Александър Найденов

По повод „Празник на музиката“ (21 юни) Френският институт в България кани любители и професионални музиканти и/или певци да се включат от дома си в онлайн инициативата „Създайте музика“. Краен срок за кандидатстване: 18 юни 2020 г.

Графичният дизайнер и илюстратор Омана Кацарска създаде шрифт с българска форма на кирилицата, предназначен за деца между 8 и 11 г. Разработен като дипломен проект, БУКИ е тестван с деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и днес може да бъде свален от сайта за шрифтове Local Fonts. Има две безплатни начертания и платен пакет с всички седем начертания.

Източник: Detskiknigi.com

.

Храна за размисъл

„Ще ми се сега всички, дори и да сме млади, да бъдем благодарни за живота, който имаме, и да го честваме“, казва чилийската писателка Исабел Алиенде в интервю за предаването „120 минути“. Тези думи заслужават вниманието ни не само или главно защото идват от устата на най-известната латиноамериканска авторка, а защото показват колко важно е да продължим да ценим живота независимо от болката, която той неизбежно ни поднася понякога – както Алиенде знае от личен опит, тъй като губи болната от порфирия 29-годишна своя дъщеря Паула.

Скрийншот от интервюто на Исабел Алиенде пред Светослав Иванов в „120 минути“

„Шест напълно възможни неща преди закуска“ е още един чудесен текст от поредицата с писма до дванайсетокласниците, този път с автор Яна Бюрер Тавание – бивш журналист и настоящ активист, съосновател и директор на глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts и съосновател на най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes. Междувременно авторката на проекта „12 писма до дванайсетокласниците“ кани абитуриентите да ѝ изпратят свои писма. Дванайсетте най-интересни писма ще бъдат публикувани онлайн.

С ядливите си картини кулинарният архитект Софи Йотова доказва, че въображението ни се простира дотам, докъдето му позволим.

Фотограф: Софи Йотова

.

За финал

До 22 юни можете да поръчате предварително „От нас зависи: 50 порции храна за размисъл“ (AMG Publishing) с 20% отстъпка и автограф. Втората ми книга излиза в края на месеца.

От нас зависи
Източник: AMG Publishing

.

Ако желаете да си партнираме, да ми изпратите информация, която бих могъл да включа в „Седмична доза вдъхновение“, или да ми дадете насоки и препоръки за развитието на поредицата, пишете ми на dani@danipenev.net, на личния ми профил във Facebook или през Facebook страницата „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *