Седмична доза вдъхновение - 29 юни 2020 г.

„Седмична доза вдъхновение“ е поредица, в рамките на която всеки понеделник споделям новини с позитивен привкус, информация за възможности за работа, обучения, стажове, стипендии, предприемачество, граждански организации, културни и спортни събития, книги, статии и всякакви други материали, които са ме обогатили в интелектуален и/или емоционален план през предходните седем дни.

Ако смятате, че „Седмична доза вдъхновение“ ще допадне на ваши роднини, приятели и/или колеги, споделете поредицата с тях. Все пак вдъхновението е сред малкото неща на този свят, които могат да се консумират в големи дози без негативни странични ефекти.

Бъдете здрави, давайте добър пример и търсете добрите примери!

.

Усмихваща новина

Централната софийска ул. „Съборна“, която свързва Градската градина (градинката пред Народен театър „Иван Вазов“) с пл. „Св. Неделя“ и пешеходната зона на бул. „Витоша“, става пешеходна от 4 юли (събота). Превозни средства ще могат да се движат по улицата само в участъка между ул. „Цар Калоян“ и ул. „Леге“. В същия участък ще бъде разрешено и паркирането на коли успоредно покрай южния тротоар. Тази мярка ще гарантира нормалното функциониране на държавните институции в района. Предвижда се облагородяване на ул. „Съборна“ с кашпи със зеленина, пейки, кошчета и други елементи на градската мебел, които ще осигурят по-голям комфорт на пешеходците.

.

Добротворчество

Футболистът Михаил Александров дари колекцията си от над 80 футболни фланелки, някои от които с имената на едни от най-големите имена в световния футбол, в подкрепа на новосъздадената фондация на своя дългогодишен приятел Иван Тодоров – 36-годишен бивш футболист, който през последните три години преминава през интензивно лечение като част от битката си с остеосарком на меките тъкани. Средствата, събирани чрез фондацията, ще бъдат използвани както за продължаващото лечение на Иван, така и за други каузи. Освен Михаил Александров вещи със сантиментална стойност, които се продават в рамките на благотворителен онлайн търг, вече са дарили и Христо Стоичков и Любомир Ганев.

Източник: btvnovinite.bg

.

Образование, обучения и конкурси

Министерски съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през академичната 2020/2021 г. в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на кадри. Мярката обхваща осем професионални направления – педагогика, математика, физически науки, химически науки, материали и материалознание, материали и химични технологии, енергетика и религия и теология – и осем защитени специалности, в това число седем филологии и хидростроителство .

Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter Box канят любителите на технологиите и предприемачеството да сформират отбори от по двама до петима души и да се включат в #Габрово хакатон. Участниците ще разработват приложения, адресиращи конкретен проблем или недостатък на Община Габрово или позволяващи на общината да разгърне пълния си потенциал. Организаторите са предвидили три тематични предизвикателства: „Код зелено“, „Гражданите.нет“ и „Туризъм@Габрово“. Регистрацията на отборите е отворена до 9 юли 2020 г. Хакатонът ще бъде открит на 10 юли, след което в продължение на седмица отборите ще работят по прототипите на своите приложения. На базата на работата им ще бъдат селектирани пет отбора, които ще продължат работата си с ментори и на 12 септември ще представят приложенията си в бета версия на събитие в Габрово. Отборът победител ще получи награда от 10 000 лв.

StudyHub организира безплатно обучение на тема „Доброволчество в действие“. В рамките на 7 седмици участниците ще се запознаят отблизо с различни аспекти на доброволчеството и ще могат да почерпят от опита на Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова, създатели на StudyHub, както и на представители на неправителствения сектор. Занятията ще се проведат в StudyHub в съботите от 18 юли до 29 август и в неделя на 30 август. Можете да се запишете за участие в обучението, като попълните тази форма. StudyHub приема заявки за участие и в платените си работилници по „Основи на киното“ и „Музикално продуциране и миксиране“.

StudyHub - Доброволчество в действие
Източник: Facebook страница на StudyHub

Деца на възраст от 7 до 12 г. могат да участват в технологично-творчески проект, вдъхновен от народната приказка „Хвъркатият кон“. Проектът е част от програма „Тинтири-минтири“ STREAM, която съчетава българското народно творчество и съвременния образователен подход STREAM – абревиатура за Science, Technology, Reading, Engineering, Arts & Maths. Той ще се проведе два пъти от 09:00 до 18:00 ч. на Спортна база „Бояна“ – на 1 юли (сряда) и на 4 юли (събота). Местата са ограничени до 16 деца. Таксата за участие е 55 лв. и включва участие във всички дейности плюс обяд и два плода. Родителите могат да запишат децата си за един от двата дни, като попълнят формата за регистрация.

.

Работа и стажове

Българската консултантска компания в областта на ИТ услугите Bright Consulting търси Splunk Consultant, Solution Architect и Security Architect.

The Walt Disney Company търси маркетинг координатор, базиран в София, който подпомага работата на екипите на компанията в България, Хърватия, Сърбия и Словения.

Американският университет в България търси преподаватели за два свои летни лагера за гимназисти – Communication and Leadership Skills Summer Camp и Business Summer Camp. Кандидатите трябва да владеят перфектно английски език и да притежават специализирани знания в съответната сфера. Опит в преподаването на младежи на възраст от 14 до 18 г. е предимство. Проявяващите интерес могат да кандидатстват, като изпратят CV и кратко мотивационно писмо до Радосвета Милчева на имейл адрес rmiltcheva@aubg.edu.

GATE Center of Excellence, съвместна инициатива в областта на големите данни (Big data) на СУ „Св. Климент Охридски“ и шведските университет Chalmers University of Technology и фондация Chalmers Industriteknik, търси старши изследователи, старши изследователи биоинформатици, опитни изследователи, опитни изследователи биоинформатици, опитни изследователи (DataOps), младши изследователи и младши изследователи биоинформатици. Краен срок за кандидатстване: 10 юли 2020 г. Центърът предлага и двумесечен стаж в областта на големите данни за студенти в трети или четвърти курс, следващи компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика, информационни системи, статистика, приложна математика или друга подобна техническа специалност. Краен срок за кандидатстване: 25 юли 2020 г.

Българската дигитална и маркетинг агенция Xplora търси Social Media Marketing Specialist и Google Ads & Analytics Specialist. Компанията също така предлага стажове с насоченост Social Media Marketing и Social Media Performance. Краен срок за кандидатстване за всички възможности: 22 юли 2020 г.

Американският колеж в София търси учители по английски език, български език и литература, математика, философия, информационни технологии и информатика за учебната 2020/2021 г. Краен срок за кандидатстване: 5 юли 2020 г.

Посолството на САЩ в България предлага неплатен стаж в отдел U.S. & Foreign Commercial Service. Стажът ще започне през септември и е с минимална продължителност от четири месеца. Стажантите трябва да са на разположение най-малко по 32 часа на седмица. Краен срок за кандидатстване: 5 юли 2020 г.

Уча.се търси петима ученици от 8, 9 или 10 клас, които да се присъединят към маркетинг екипа на компанията в София. Кандидатстването става чрез попълването на този въпросник.

Информационният портал за неправителствените организации в България търси стажант-репортер. Стажът е неплатен, на непълен работен ден, продължава един месец и е подходящ за студенти в бакалавърски и магистърски програми с интерес към писането на различни журналистически текстове. Ако желаете да кандидатствате, изпратете CV на имейл адрес editor@ngobg.info заедно с кратък авторски текст по избрана от вас тема.

Млади хора с интерес към развитие в сферата на социалното предприемачество могат да кандидатстват за стаж „Програми и комуникации за социални предприемачи“ в българския клон на Фондация Reach for Changе. Стажът е неплатен и с гъвкаво работно време, като стажантът се ангажира да е на разположение поне 20 часа на седмица за период от минимум три месеца. Краен срок за кандидатстване: 5 юли 2020 г.

.

Култура и изкуство

Лятното издание на 24-ия Международен София Филм Фест стартира на 25 юни и ще продължи до 19 юли. Близо 90 филма ще бъдат представени на платформи на открито, в Дом на киното и онлайн. Можете да разгледате програмата тук. Организаторите предвиждат и есенно издание на фестивала.

Източник: siff.bg

Софийската опера и балет откри летния си фестивал „Музи на водата“ край ез. Панчарево с мюзикъла „Мама Миа“. До 2 август на сцената ще бъдат поставени „Лебедово езеро“, „Зорба гъркът“, „Кармина Бурана“ и „Рейнско злато“. Софийска община – Район Панчарево осигурява транспорт по два маршрута в дните на спектаклите.

Източник: btvnovinite.bg

Канадският клиничен психолог Джордан Б. Питърсън, един от най-влиятелните съвременни мислители, работи активно по продължението на книгата 12 правила за живота“, която аз лично много харесвам. Както става ясно от личния сайт на Питърсън, втората част, чието работно заглавие е Beyond Mere Order: 12 More Rules for Life, по план трябва да излезе в края на годината.

„От нас зависи“ пое по своя път. Можете да намерите втората ми книга в книжарниците в страната и в сайта на изд. AMG Publishing. Разбира се, на тези места ще откриете и „Хората, които променят България“.

От нас зависи - Даниел Пенев

.

Спорт

Все още можете да се включите в бегаческото предизвикателство #RUNovator в подкрепа на програма „Тийноватор“, организирано от ултрамаратонеца и съосновател на Chair Up Краси Георгиев и социалният предприемач и основател на Фондация „Сингъл Степ“ Иван Димов. Едномесечното предизвикателство приключва на 10 юли, след което избяганите от всички участници километри ще се сборуват и компаниите партньори на инициативата и индивидуални дарители ще дарят пари за всеки избяган километър. Фондация „Америка за България“ вече се е ангажирала да удвои всеки дарен лев до сумата от 20 000 лв.

RUNovator
Източник: Facebook страница на Teenovator

.

Храна за размисъл

Във време, в което сме все по-стресирани, объркани и търсещи сигурност и щастие, е важно да използваме пълноценно вътрешните си ресурси като воля, търпение и любопитство, за да преодоляваме неизбежните трудности и разочарования, които ни поднася животът. Това ни призовава да направим оперната певица Александрина Пендачанска в разговор със Светлозар Желев, включен в наскоро излезлия сборник „За бавното живеене и насладата от живота“.

„Освен здравето, което […] ние смятаме за даденост, но то много лесно и бързо може да ни бъде отнето, всичко, което ни липсва, е възможно да бъде набавено. Смятам, че човек е отговорен за начина, по който живее. Отговорен е за своето щастие, своя успех, за своето развитие. И тогава, когато нещо му липсва, ако не е отчаян, просто трябва да си го достави. Отчаянието, депресиите, всичко, с което се бори съвременният човек, са преодолими неща. Въпрос на метод, търсене на средство за преодоляване. Тези средства и инструменти ги има. Те в никакъв случай не са свързани с външния свят. Те са вътре в нас и ние разполагаме с тях непрекъснато. Имаме свободен достъп винаги, освен тогава, когато самите ние не си го ограничим. Така че душевните липси човек не е невъзможно да си ги попълни, но е въпрос на усилие.“ (Александрина Пендачанска)

Покрай думите на Александрина Пендачанска си припомних сходна мисъл на д-р Едит Ева Егер от книгата ѝ The Choice: Embrace the Possible, която предстои да излезе на български по-късно тази година.

„Най-големият затвор е собственото ти съзнание, но в джоба си вече разполагаш с ключа за него: готовността да поемеш пълна отговорност за живота си, готовността да рискуваш, готовността да престанеш да се осъждаш и да си върнеш невинността, като се приемеш и обичаш заради това, което действително си – човешко същество, което, макар и не перфектно, е цяло.“ (д-р Едит Ева Егер)

.

Ако желаете да си партнираме, да ми изпратите информация, която бих могъл да включа в „Седмична доза вдъхновение“, или да ми дадете насоки и препоръки за развитието на поредицата, пишете ми на dani@danipenev.net, на личния ми профил във Facebook или през Facebook страницата „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *