Седмична доза вдъхновение

„Седмична доза вдъхновение“ е поредица, в рамките на която всеки понеделник споделям новини с позитивен привкус, информация за възможности за работа, обучения, стажове, стипендии, предприемачество, граждански организации, културни и спортни събития, книги, статии и всякакви други материали, които са ме обогатили в интелектуален и/или емоционален план през предходните седем дни.

Ако смятате, че „Седмична доза вдъхновение“ ще допадне на ваши роднини, приятели и/или колеги, споделете поредицата с тях. Все пак вдъхновението е сред малкото неща на този свят, които могат да се консумират в големи дози без негативни странични ефекти.

Бъдете здрави, давайте добър пример и търсете добрите примери!

.

Микс от усмихващи новини

Фондация „Димитър Бербатов“ стартира дарителска кампания „Всяко дете – в клас“. Целта е да се съберат средства за закупуване на лаптопи за ученици от семейства с материални затруднения, така че при необходимост от карантина в бъдеще да има колкото е възможно по-малко деца, лишени от достъп до дистанционно обучение. Кампанията ще се смята за успешна, ако фондацията събере поне 5000 долара от минимум 40 отделни дарители до 26 юни. При реализиране на акцията фондацията на един от най-успешните родни футболисти ще дублира всяко дарение до набирането на 5000 долара.

Източник: www.dberbatov.org

Шестнайсетгодишният полузащитник Никола Илиев преминава от Ботев (Пловдив) в италианския гранд „Интер“ срещу сумата от 500 000 евро и 15% от бъдещ трансфер.

.

Добротворчество

Благодарение на смелата намеса на 20-годишния студент по право Иван Белишки пожарникари потушиха пожар, който е можел да унищожи гората над кюстендилското село Ломница и да изгори къщи, които се намират на 200 метра от огъня.

.

Образование, обучения и конкурси

Институт за икономическа политика (EPI) организира за девета поредна година академичен конкурс „Д-р Иванка Петкова“ за млади учени, докторанти и постдокторанти в сферата на икономиката на възраст до 35 г. Приемат се изследователски разработки в три направления: глобална икономика и/или международни финанси, икономическа политика на България и икономически измервания на устойчивото развитие. Краен срок за участие: 5 юли 2020 г.

Източник: epi-bg.org

ARC Academy организира Ден на отворените врати в образователната си база в София Тех Парк на 20 юни (събота). Хората, които имат желание, но нямат възможност да присъстват на живо, могат да проследят събитието онлайн.

Графични дизайнери, илюстратори, издатели, студенти, преподаватели и всеки друг, който работи или проявява интерес към типографията може да се регистрира безплатно за онлайн изданието на конференцията Typograpihcs. Събитието, което включва дискусии, работилници, демонстрации и други дейности, ще се проведе от 18 до 20 юни.

Knight Center for Journalism организира безплатен онлайн курс на тема Equity & Ethics in Data Journalism в периода 22 юни – 19 юли. Курсът е разделен на четири тематични модула: основни понятия за обективност и етика в журналистиката на данните, събиране на данни за журналистически материал, анализиране на данни при подготовка на журналистически материал и визуализация и представяне на данни.

Източник: Knight Center

.

Работа и стажове

Частна професионална гимназия „СофтУни Светлина“ търси учител по математика за учебната 2020/2021 г. Частно основно училище „Светлина“ пък търси учители по български език и литература, английски език и музика с английски език, както и начален учител с английски език.

„Уча.се“ си търси маркетинг асистент с опит в писането на сценарии и рекламни текстове. В платформата за видеоуроци и тестове има още няколко свободни позиции.

Посолството на САЩ в България предлага възможност за неплатен стаж в отдел „Връзки с обществеността“. Стажът, който ще започне през юли и ще продължи поне четири месеца, позволява гъвкаво работно време, но стажантът трябва да е на разположение най-малко по 20 часа на седмица. Краен срок за кандидатстване: 17 юни 2020 г.

Фондация „За нашите деца“ предлага неплатен стаж в сферата на човешките ресурси с продължителност до три месеца.

.

Предприемачество и НПО

Mastercard, myPOS и Viber пуснаха услугата VibeMarket, която позволява на собствениците на малък бизнес да извършват картови плащания онлайн и да поддържат връзка с клиентите си чрез свои Viber общности. Услугата е подходяща за търговците на хранителни и битови стоки, ресторанти, онлайн магазини, фитнес центрове, йога студиа и др. Сред пилотните ползватели на VibeMarket са фермерският кооператив „Хранкооп“, италинският ресторант Leo’s Pizza, винопроизводителят Katarzyna Estate и платформи за доставка на стоки и услуги като produkti.bg. Допълнителна информация за услугата можете да намерите тук.

Източник: mypos.eu

Български център за нестопанско право (БЦНП) обяви имената на 15-те социални предприятия, които ще получат подкрепа в рамките на Оздравителна програма LET’s GO. Инициативата има за цел да позволи на социални предприята да запазят дейността си и да се адаптират към новата бизнес среда след кризата, предизвикана от разпространението на коронавирус.

Българската компания за организиране на събития и продажба на билети Evedo вече е сред дарителите на технологични услуги за граждански организации през платформата TechSoup България. Така всички НПО, читалища и обществени библиотеки с регистрация в TechSoup България ще могат да получат помощ от Evedo в организирането на платени или безплатни събития. През платформата гражданските организации могат да се възползват от достъп до лицензирани софтуерни продукти на компании като Microsoft, Adobe и Superhosting.

Българска асоциация по психотерапия организира онлайн презентация и дискусия на тема „Психотерапията като социална услуга“ на 23 юни (вторник). Психотерапевти с желание да представят дейността си в социални услуги могат да се запишат за участие до 19 юни.

.

Култура и изкуство

Със заповед на министъра на здравеопазването от 15 юни (понеделник) се разрешава провеждането на културни събития и конференции, в това число театрални представления и филмови прожекции, при заетост на местата в залите до 50% от общия капацитет за настаняване на зрители, през една седалка или при физическа дистанция от 1,5 м.

Парламентът прие промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), по силата на които ставката на няколко стоки и услуги, сред които книгите и учебниците, се намалява от 20% на 9%. Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до края на 2021 г.

Асоциация „Българска книга“ (АБК) подготвя Пролетен базар на книгата в София в периода 23-28 юни. По план шатрите на издателите трябва да бъдат разположени в долната част на парка пред НДК, между булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“. Все още се очаква официално потвърждение от страна на Столична община.

В първото изцяло онлайн издание на кампанията „Национална седмица на детската книга“ са участвали над 500 деца. Сред популярните личности, допринесли по един или друг начин към инициативата, са писателят Александър Секулов, журналистите от bTV Антон Хекимян и Флорина Иванова, създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев, певицата Поли Генова и др.

На 18 юни (четвъртък) в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще бъде представена биографичната книга „Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“ („Книгомания“) на журналиста Георги Тошев. Началото на премиерата е в 18:30 ч.

Източник: Facebook страница на събитието

.

Спорт

На 11 юли (събота) ще се проведе първата байк обиколка на Лозенската планина с две дистанции – 20 км и 40 км. Можете да се регистрирате до 26 юни или до 8 юли, ако има места.

Източник: pancharevo.begach.com/bike

Деветото издание на планинското бягане край ез. Панчарево, което беше отложено, заради пандемията от коронавирус, ще се проведе на 12 юли (неделя). Състезанието включва три дисциплини: 42 км (маратон), 21 км (полумаратон) и 10 км. Регистрацията е отворена до 26 юни или, в случай че има места, до 8 юли.

Източник: Facebook страница на събитието

Традиционната обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“, ще се проведе на 25 и 26 юли (събота и неделя). Надпреварата включва състезание за скороходци и за колоездачи, както и дуатлон. Регистрацията е отворена от 10 юни до 12 юли. Възможна е регистрация и в периода 13-27 юли, но при по-високи такси.

Източник: Facebook страница Витоша 100км

Ултрамаратонецът и съосновател на Chair Up Краси Георгиев и социалният предприемач и основател на Фондация „Сингъл Степ“ Иван Димов стартираха бегаческото предизвикателство #RUNovator в подкрепа на програма „Тийноватор“. От 10 юни в продължение на 30 дни ще бягат поне по 10 км на ден. Участниците в стартъп клубовете на „Тийноватор“ и всички други почитатели на бягането могат да подкрепат каузата им, като се включат според физическите си възможности. Накрая избяганите от всички участници километри ще се сборуват и компаниите партньори на инициативата и индивидуални дарители ще дарят пари за всеки избяган километър. Фондация „Америка за България“ вече се е ангажирала да удвои всеки дарен лев до сумата от 20 000 лв.

Източник: Facebook страница на Teenovator

.

Храна за размисъл

В контекста на пандемията от коронавирус нараснаха опасенията, че изграждането на 5G мрежи застрашава здравето ни по редица начини. Появиха се и спекулации, че технологията допринася за разпространението на COVID-19. За да разсее страховете ни, журналистът Петър Георгиев проследява пътя на тези спекулации и обобщава оценките на експертите в своя статия за рубриката „Хроники на инфодемията“, която Асоциация на европейските журналисти в България реализира в партньорство с Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Ние, хората, сме склонни да се предоверяваме на своите мнения и оценки за хора, събития и явления, но би било хубаво по-често да си даваме сметка за потенциалните неточности в мисленето ни. Този списък с девет често срещани мисловни грешки е полезен в тази връзка, защото описва съответното предизвикателство и дава съвет за преодоляването му. Целият списък е интересен, но тук ще изтъкна една от тези грешки, а именно склонността ни да обръщаме по-голямо внимание и да помним негативни неща. Решението: съзнателно да се оглеждаме за позитивните неща, които се случват по света. Ако темата за мисловните грешки ви е интересна, можете да прочетете книгата „Фактологичност“ на Ханс Рослинг.

.

И за финал

До 22 юни можете да поръчате предварително „От нас зависи: 50 порции храна за размисъл“ (AMG Publishing) с 20% отстъпка и автограф. Втората ми книга излиза в края на месеца.

От нас зависи
Източник: AMG Publishing

Ако желаете да си партнираме, да ми изпратите информация, която бих могъл да включа в „Седмична доза вдъхновение“, или да ми дадете насоки и препоръки за развитието на поредицата, пишете ми на dani@danipenev.net, на личния ми профил във Facebook или през Facebook страницата „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *