Седмична доза вдъхновение

„Седмична доза вдъхновение“ е поредица, в рамките на която всеки понеделник споделям новини с позитивен привкус и информация за възможности за работа, обучения, стажове, стипендии, предприемачество, неправителствени организации, културни и спортни събития, книги и всякакви други материали, които са ме обогатили в интелектуален или емоционален план през предходните седем дни.

Ако смятате, че „Седмична доза вдъхновение“ ще допадне на ваши роднини, приятели и/или колеги, споделете поредицата с тях. Все пак вдъхновението е сред малкото неща, които могат да се консумират в големи дози без негативни странични ефекти.

Бъдете здрави, усмихвайте се, подхранвайте любопитството си, давайте добър пример и търсете добрите примери!

.

Микс от усмихващи новини

По данни на Министерството на труда и социалната политика вече 14 дни дневният брой на хората, които намират работа, е по-голям от този на регистриращите се като безработни в бюрата по труда.

Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти в тазгодишното издание на конкурса Global Business Hall of Fame, организиран от Junior Achievement Worldwide. Той е изпълнителен директор на мрежата за корпоративна социална отговорност CSR Bulgaria, вицепрезидент „Бизнес развитие“ във финтех компанията Devexperts, сериен и социален предприемач с дългогодишен опит в проекти, свързани с устойчиво развитие и социална отговорност, технологии и иновации и бивш председател на организацията, обединяваща възпитаниците на Junior Achievement Bulgaria.

Блажка Димитрова (основател на „Благичка – ZERO WASTE“) и Боряна Узунова (основател на Kool and Konscious) са сред четимирата отличени в тазгодишното издание на конкурса WWF International President’s Youth Award, който отличава мъже и жени под 30 г. с принос към опазването на околната среда.

Sky Sports включи Димитър Бербатов в Топ 25 на футболистите, които не са печелили Шампионската лига. Номер 1 е Диего Марадона, следван от Роналдо и Ромарио.

Google добави функция Accessible Places в Google Maps, която позволява на потребителите на приложението да разберат дали дадено място е достъпно за хора с увреждания. Засега новата функция е достъпна в САЩ, Великобритания, Австралия и Япония.

.

Добротворчество

Дж. К. Роулинг съобщи, че ще публикува безплатно нова детска книга, The Ickabog, на порции в интернет между 26 май и 10 юли. През ноември книгата, написана преди повече от десетилетие, ще бъде публикувана на английски на хартия и в електронен и аудиоформат, а впоследствие и на други езици. С приходите от продажбите ще бъдат подкрепени хора, засегнати от пандемията от коронавирус. Авторката на романите за Хари Потър също така обяви конкурс за илюстрации към хартиеното издание на The Ickabog, в който засега могат да участват деца от Великобритания, Ирландия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Индия.

.

Образование и обучения

Сдружение „Тук-Там“ приема кандидатури за петото издание на Фонд за стипендии „Иди, учи и се върни“. Четирима българи ще получат стипендии от по 10 000 лв. за магистратура в чуждестранен университет. Кандидатстването е отворено до 5 юни.

Източник: Facebook страница на Сдружение „Тук-Там“

Telerik Academy стартира първата в България цялостна програма за продуктови мениджъри в ИТ сектора. Кандидатстването е отворено до 9 август.

.

Работа и стажове

Софтуерният университет (СофтУни) си търси Мениждър „Бизнес развитие“.

Уча.се си търси учители по математика, български език и география. За позициите могат да кандидатстват учители от цялата страна, тъй като работата е дистанционна.

Кариерният форум Кошер 2020, организиран от Сдружение „Тук-Там“, ще се проведе на 17 септември 2020 г. в „Интер Експо Център“.

Тазгодишното издание на кариерния форум Career Show ще включва две части – изложение в зала „Арена Армеец“ в София на 24 ноември и онлайн интервюта с работодатели на 25 ноември. Регистрацията е безплатна, но задължителна.

.

Предприемачество и НПО

Инициативата „Ще се справим заедно“, която се зароди като Facebook група през март във връзка с извънредното положение в България, въведено заради пандемията от коронавирус, обедини редица граждански организации, доброволци и хора в нужда.

Българският център за нестопанско право приема кандидатури за оздравителната програма LET’s GO. Чрез нея БЦНП ще предостави обща и индивиуална менторска подкрепа на до 15 социални предприятия, а организациите с най-добрите идеи ще получат и безвъзмездна финансова помощ. Кандидатстването е отворено до 4 юни.

.

Култура

Народен театър „Иван Вазов“ отваря врати на 10 юни. Освен спектакли на Голяма сцена театърът е подготвил вечерни срещи с актьори, режисьори и драматурзи на откритата сцена „Зад театъра“ в двора на служебния вход.

Също през юни дейността си ще възобновят Театър „Българска армия“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Младежки театър „Николай Бинев“ и Софийската опера и балет. Вече отвори врати и Столичен куклен театър.

С прожекция на филма „Завръщане“ на Ники Илиев на 29 май в София стартира пандемично автокино, което се очаква да продължи през следващите три месеца.

Сборникът ми „От нас зависи: 50 порции храна за размисъл“ (AMG Publishing) излиза в края на месеца. До 22 юни можете да поръчате втората ми книга предварително с 20% отстъпка и автограф.

От нас зависи
Източник: AMG Publishing

Илияна Бенова, която през последните десет години работи като редактор, пиар и преводач за различни издателства, стартира Benitorial – онлайн кътче, в което ще ни информира за процеси и тенденции от пъстрия свят на книгоиздаването на местно и международно ниво и ще ни запознава с професионалисти от бранша.

.

Спорт

Можете да се запишете за участие в първата байк обиколка на Лозенската планина. Засега организаторите не посочват дата, тъй като изчакват да разберат кога ще могат да проведат отложените маратон и полумаратон около ез. Панчарево, но велосъстезанието е планирано за съботата преди маратона и полумаратона.

Източник: pancharevo.begach.com

.

Храна за размисъл

Миналата седмица завърших The Choice: Embrace the Possible на д-р Едит Ева Егер, която преминава през ада на Холокоста, премества се в САЩ и днес, вече на 92 г., продължава да споделя мъдростта си като клиничен психолог, писател и мотивационен лектор. Всеки ден тя доказва, че качеството ни на живот зависи не толкова от възрастта ни, колкото от волята, нагласите, убежденията, ценностите и стремежите ни.

Във Facebook страницата „12 писма до дванайсетокласниците“ ще намерите много красиви и мъдри послания към тазгодишните абитуриенти от писатели, преводачи, художници, актьори и други популярни наши сънародници.

В статия за сп. „Жената днес“ представям трите принципа за успех и щастие на Адам Браун – основател на неправителствената организация Pencils of Promise, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави. Можете да прочетете историята на Адам в книгата му „Обещанието на един молив“, която излезе на български в мой превод по-рано тази година.

Източник: AMG Publishing

Покрай публикация на приятелка в LinkedIn се натъкнах на статия с 20 урока за живота от Леонардо да Винчи. Текстът е публикуван преди две години, но остава актуален. Освен това е дело на Уолтър Исаксон, автор на цяла книга за Леонардо да Винчи.

.

Първоюнско послание

В Деня на детето поздравявам всички деца (и всички възрастни, запазили детското у себе си) със следния цитат от книгата The Only Pirate at the Party на танцуващата цигуларка Линдзи Стърлинг:

Цитат от книгата The Only Pirate at the Party

.

Ако желаете да си партнираме, да ми изпратите информация, която бих могъл да включа в „Седмична доза вдъхновение“, или да ми дадете насоки и препоръки за развитието на поредицата, пишете ми на dani@danipenev.net, на личния ми профил във Facebook или през Facebook страницата „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *