Завърналите се, Петя Кертикова

Малко повече от две години след излизането на „Хората, които променят България“ на бял свят предстои да се появи дебютната книга на дамата, с чиято история завършвам моята първа книга, а именно – Петя Кертикова.

Можете да поръчате предварително сборника „Завърналите се“, който ще излезе през декември под моя редакция, с отстъпка от 20% и автограф от авторката.

В „Завърналите се“ Петя представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.

Хората, които променят България - Дани Пенев
Петя по време на премиерата на „Хората, които променят България“ в Литературен клуб „Перото“ на 7 ноември 2019 г.

Ако все още се чудите дали да си купите „Завърналите се“ или да подарите книгата на скъп за вас човек, имайте предвид, че Петя познава емигрантския живот от личен опит и от години разказва историите на българи, избрали да търсят смисъла у дома, в едноименната си авторска телевизионна поредица. Тя възприема работата си не просто като източник на прехрана, а като мисия и инструмент, чрез който може да даде своя принос за подобряването на средата у нас. Както споделя тя в „Хората, които променят България“:

„Разказването на позитивни истории и поставянето на фокус върху положителните новини е кауза, която си заслужава.“

Петя със сигурност не е наивна. Тя е здраво стъпил на земята човек, който не си затваря очите за проблемите в България. В същото време обаче тя е избрала да търси добрите примери, водена от убеждението си, че мащабът на положителната промяна в нашето общество зависи от изборите и действията на всеки от нас.

Защото никой не е (и никога няма да бъде) съвършен, но всеки може да се постарае да бъде по-добър – към себе си и към околните.

Постоянното надграждане изисква постоянни усилия на индивидуално и колективно ниво. Както посочва Петя в предговора на „Завърналите се“, тази задача не е лека, но усилията си струват.

Всяка мащабна промяна е сбор от редица малки стъпки. И първата стъпка винаги е една и съща – вдъхновение за предприемание на действие в градивна посока.

В „Завърналите се“ Петя предлага 21 порции такова вдъхновение!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *