Как ще оцените живота си, Клейтън Кристенсен - Дани Пенев

През 2010 г. Клейтън Кристенсен изнася въздействаща реч пред дипломиращите се възпитаници на Харвардското бизнес училище. В нея той споделя прозренията, до които е достигнал със студентите си, прилагайки бизнес теориите към аспекти от личния живот. Речта е паметна по две причини: първо, тя разкрива житейската философия на Кристенсен; и второ, той я изнася в период, в който се бори с коварно заболяване.

През лятото на 2010 г. концепцията на речта е доразвита в статия за Harvard Business Review. По-късно е разгърната още повече в книгата How Will You Measure Your Life?, публикувана през 2012 г.

В книгата Кристенсен и съавторите му Джеймс Олуърт и Карън Дилън разглеждат три основни въпроса:

  • Как мога да съм сигурен, че ще намеря удовлетворение в кариерата си? 
  • Как мога да съм сигурен, че личните ми взаимоотношения ще се превърнат в траен източник на щастие? 
  • Как да избегна опасността да компрометирам почтеността си? 

Авторите не дават готови отговори на тези въпроси, нито доказана формула за щастие и успех. Изложените теории ще ви помогнат сами да намерите отправната точка към живота, към който се стремите. Както и да вземете онези решения, които ще доведат до категоричен и удовлетворяващ отговор на въпроса „Как бихте оценили живота си?“. 

Прочетох How Will You Measure Your Life? преди няколко години. Кристенсен и съавторите му моментално ме спечелиха с житейската философия, която очертават в книгата, както и с увлекателния и достъпен текст.

Въпреки че Кристенсен е известен най-вече с книгата The Innovator’s Dilemma, публикувана в края на 90-те години, аз смятам, че по-непознатата How Will You Measure Your Life? е в пъти по-приятна за четене и приложима в живота на много повече хора по целия свят. Може да откриете, че споделяте напълно философията на Кристенсен. Или пък може да не се съгласите с част от аргументите и препоръките на авторите. И в двата случая обаче ще придобиете една по-широка, по-ясна и по-трезва представа за живота, който бихте искали да имате.

Защото всеки от нас само може да спечели, ако намери правилните отговори на трите основни въпроса, върху които Кристенсен, Олуърт и Дилън се фокусират в книгата.

През февруари 2020 г. рецензирах книгата за ИК „Хермес“. Те взеха правата за издаването ѝ в България и аз настоях да я преведа. Дотогава не бях превел нито една книга за „Хермес“. Но с настоятелността и ентусиазма си спечелих доверието на една от редакторките на издателството (която днес вече е главна редакторка) и тя ми възложи превода на книгата, за което ѝ благодаря. Надявам се, че свършената от мен работа е отговорила на най-високите ѝ очаквания.

„Как ще оцените живота си?“ излиза в мой превод от английски по-късно този месец. Вече можете да си поръчате книгата предварително с 15% отстъпка.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *