Цвета Тодорова

В дните след Великден, в момент, в който и аз, и вие, и още стотици милиони хора по света вече от няколко седмици бяхме затворени у дома заради пандемията от коронавирус, на бял свят се появи една красива стихосбирка, която внася човещина и топлина в ежедневието на всеки, докоснал се до нея.

Стиховете в „От тук до края на сърцето“ (2020) на Цвета Тодорова доказват, че младостта и мъдростта могат да вървят ръка за ръка. И че често дори само няколко думи, изтъкани от искреност, могат да предизвикат експлозия от емоции у четящия, който с вълнение открива, че някъде на този свят, близо или далеч, има поне още един човек, с когото споделят сходни чувства.

Поезията на Цвета е пъстра, нюансирана, заредена с разнообразни емоции, неподвластна на категоризация. Стиховете си приличат по начина, по който ни провокират да се гмурнем в най-дълбоките кътчета на душата ни и да осмислим връзката си с близките ни, и в същото време се различават по форма и послания. Поезията на Цвета е едновременно позната и загадъчна – точно като живота.

Фотограф: Димитър Иванов

Отворите ли „От тук до края на сърцето“, ще се потопите в емоционално наситения свят на Цвета, чиито думи ще се загнездят в съзнанието ви още преди да сте се усетили. И с всеки следващ стих ще нараства както радостта ви от това, че сте открили човек, който ви разбира, така и удивлението ви от факта, че зад тези толкова зрели и докосващи думи стои едно 24-годишно момиче.

Цвета е от Русе, но прекарва по-голямата част от последното десетилетие извън родния си град. Завършва Американски колеж „Аркус“ във Велико Търново и в момента следва бизнес и предприемачество в Нов български университет (НБУ). Като ученичка споделя свой стих в интернет и оттогава насам писането се превръща в неразделна част от живота ѝ, макар че продължава да се чуди дали тя е намерила поезията, или поезията – нея. Днес Цвета споделя част от творчеството си в страниците си във Facebook и Instagram.

„Хубаво е да имаш малко талант, ако искаш да бъдеш писател. Но единственото реално изискване е способността да запомниш всеки белег.“

След като се запознаете с поезията на Цвета, ще разберете колко много истина има в тези думи на Стивън Кинг.

Отдолу ви представям три от стихотворенията, включени в „От тук до края на сърцето“.

.

.

.

.

Можете да си поръчате „От тук до края на сърцето“ на www.cvetatodorova.com. Става бързо и лесно, а в знак на благодарност Цвета ще ви изпрати книжката с автограф и послание.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *