По паролата за WiFi ще ги познаете

Цифрите от 1 до 8.

Тази поредица от осем цифри е паролата за достъп до безжичната интернет връзка в много от кафенетата и ресторантите, които посещаваме. Дори паролата да е различна, има голяма вероятност тя да се състои от друга също толкова безцветна поредица от символи – парола, която е там просто защото трябва да е там.

За разлика от немалко компании с далеч по-големи ресурси, Социалната чайна във Варна е прозряла потенциала на паролата за WiFi като инструмент за утвърждаване на цялостната визия на една организация.

.

Чай с мед и кауза

За Социалната чайна във Варна знам отдавна. Тя присъства в историята ми за Мая Донева (съосновател на Чайната и изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“), включена в сборника „Хората, които променят България“.

Когато интервюирах Мая за книгата си през есента на 2018 г., нямах възможност да посетя Социалната чайна, защото се срещнахме не във Варна, а в София. Преди няколко дни все пак поправих този си пропуск и видяното (и вкусеното) отговори на очакванията ми.

Накратко: Социалната чайна е алтернативно социално пространство, което помага на млади хора от центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) да направят първи стъпки на пазара на труда с подкрепата на ментор и да стоят настрана от криминални дейности, наркотици и други опасности.

Създадена през 2015 г. от Мая Донева и Стояна Стоева, Социалната чайна се разпростира на три етажа в сграда с дългогодишна история в центъра на Варна и събира на едно място чаен салон, зала за събития и споделено пространство за работа.

Източник: Facebook страница на Социалната чайна във Варна

Повечето участници в менторската програма работят в Чайната около година. След този период те опитват да си намерят работа отвъд защитената среда на центъра, като в този процес могат да разчитат на всякакво съдействие от страна на екипа.

Мотото на Социалната чайна, която е финалист в първото издание на ежегодния конкурс за социално предприемачество „Промяната“ на Reach for Change, отразява прекрасно мисията на проекта:

„Ние не наемаме хора, за да правят чай. Ние правим чай, за да наемаме хора!“

.

Паролата за WiFi като огледало

След като очертах измеренията на Социалната чайна като бизнес със социална насоченост, настъпи моментът да ви разкрия паролата за WiFi там: iamagoodperson (от англ. I am a good person – „Аз съм добър човек“).

Посетих Социалната чайна сутринта на 7 август (петък). Освен да видя мястото, за което бях чел и писал преди повече от година, отидох там още в началото на работния за тях ден, защото исках да опитам шоколадовата зърнола, която вече бях виждал на снимка, качена от Мая Донева в социалните мрежи.

Шоко зърнолата, гарнирана с парченца банан, толкова много ми се услади, че сега ми горчи, като знам, че не мога ѝ да се наслаждавам по-често. Услади ми се и кафето, придружено от някакво мъничко и също много вкусно сладкишче. Услади ми се и приятната атмосфера на една от масичките под естествената сянка на дърветата до Чайната.

Снимка: Личен архив

Останах доволен и от обслужването. Не на последно място, добро впечатление ми направи и стремежът на екипа да предлага дневно меню, в което, наред със зърнолата, присъстват по-разчупени сандвичи, различни видове гофрети и интересни обедни купи, които се надявам някой ден да имам шанса да опитам.

На този фон паролата за WiFi в Социалната чайна (iamagoodperson) вероятно не би трябвало да ме изненадва. Освен че осигурява достъп на посетителите до интернет, тя затвърждава впечатлението ми, че хората, които стоят зад Чайната, обръщат внимание на всеки детайл.

Защото знаят, че при изпълнението на отговорна задача като тази, с която са се заели, всеки детайл е от значение.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *