Ник Уаленда - Дани Пенев

Ник Уаленда е седмо поколение американски акробат, специалист в ходенето по въже и автор на книгите Facing Fear: Step Out in Faith and Rise Above What’s Holding You Back (2020) и Balance: A Story of Faith, Family, and Life on the Line (2013).

През годините „Кралят на въжето“ преминава по въже над знакови места в родината си като Ниагарския водопад, Гранд Каньон и „Таймс Скуеър“. През март 2020 г. изминава 550 м по въже над кратера на Масая в Никарагуа и така става първият човек, преминал по въже над действащ вулкан.

В кариерата си до този момент Ник е подобрил 11 световни рекорда на Гинес.

Запознах се с вдъхновяващата история на Ник благодарение на брат ми, който ми препоръча да изслушам интервюто с него в The John Maxwell Leadership Podcast от декември 2020 г.

На базата на това интервю извлекох 4 съвета за превъзмогване на страха от Ник Уаленда.

.

Правете по-трудни неща от тези, които ви предстоят

Според Ник съществуват два вида страх: здравословен и нездравословен.

Здравословният страх е съвсем естествен – той ни подтиква да оценяваме опасностите, на които се излагаме, да подхождаме към тях със смирение и да се упражняваме, за да бъдем подготвени за тях. Обратно, нездравословният страх е емоция, която подкопава увереността ни, пречи ни да разкрием пълния си потенциал и ни кара да търсим сигурност в свят, в който няма нищо сигурно.

Чудите се как Ник успява да запази самообладание, докато ходи на въже над Ниагарския водопад, Гранд Каньон, „Таймс Скуеър“ и действащ вулкан?

Като целенасочено тренира при по-тежки условия от тези, които го очакват при изпълнението на един или друг номер.

Например, Ник знае, че при ходенето по въже над активен вулкан ще трябва да носи маска, която му позволява да поема около 70% от наличния кислород. Затова на тренировките той носи маска, която му позволява да поема едва около 30% от кислорода. Знае също, че скоростта на вятъра над вулкана може да достигне 50 мили в час, и затова на тренировки ходи по въже при вятър от над 90 мили в час. Упражнява се и в ходенето със затворени очи, в случай че очилата, които ще носи, се замъглят изцяло от газовете над вулкана. И тренира с по-дълго въже от това, по което ще ходи над вулкана, като дори преминава по него пет пъти от единия край до другия без почивка.

Ник Уаленда преминава по въже над вулкана Масая в Никарагуа - Дани Пенев
Снимка: Ник Уаленда над кратера на вулкана Масая в Никарагуа
Източник: YouTube канал на ABC News

.

Фокусирайте се върху решенията и възможностите

Ник е убеден, че ако искаме да постигаме целите си, единствената ни опиция е да подхождаме към всяко предизвикателство като към възможност да проявим творчество и да надграждаме на базата на опита си.

Тоест, да се фокусираме върху намирането на решение, вместо да стоим с кръстени ръце и да се оплакваме от лошия си късмет.

Както бащата на Ник му е казвал много пъти: шампионите се адаптират.

Ник дава за пример как той и негови колеги се приспособяват към променения ни начин на живот в условията на пандемията от коронавирус.

Необходимостта от поддържане на физическа дистанция между хората прави невъзможно нормалното провеждане на спортни и развлекателни събития. След първоначалния шок Ник дава воля на въображението си и по-късно през 2020 г. той и други от най-добрите акробати в света организират шоу, което зрителите могат да проследят на живо от автомобилите си.

„Когато съм в долината [разбирайте трудно положение], ако се фокусирам върху планината, накрая от всяка ситуация произтича нещо хубаво. Всяка негативна ситуация в живота ми е довела до нещо позитивно […] Ако аз мога да премина през долината, като се фокусирам върху планинския връх, значи [всеки друг] също може да го направи.“

Ник Уаленда по време на едно от шоутата му в условията на пандемия - Дани Пенев
Снимка: Ник Уаленда по време на едно от шоутата му в условията на пандемия
Източник: YouTube канал на Sarasota Herald-Tribune

.

Останете верни на принципите си

Независимо от огромния риск, който крие професията му, Ник казва, че не е изпитвал задушаващ страх до онзи ден през 2017 г., когато той и седем негови роднини и приятели се готвят да подобрят собствения си (световен) рекорд за изпълнение на пирамида на четири нива върху въже.

Те тренират в продължение на 6 седмици, но при втората репетиция пирамидата се срутва. Ник и още двама от близките му се хващат за въжето. Другите петима обаче падат на земята и претърпяват сериозни наранявания.

Макар че се разминава без контузии, Ник изпада в тежка психологическа криза. Изплашен както никога преди, в един момент той си задава въпроса дали изобщо ще намери кураж да продължи да ходи по въже.

Ник споделя опасенията си със съпругата си и тя го уверява, че ще подкрепи всяко негово решение. Тя обаче подчертава, че семейството му се ръководи от принципа „Шоуто трябва да продължи“ от повече от 200 години, а той самият следва мотото „Никога не се отказвай“ и с всичко, което прави, се стреми да демонстрира, че няма невъзможни неща.

И му задава следния въпрос: „Ако ти се откажеш, как ще вдъхновяваш други хора?“.

Ник Уаленда преминава по въже над Гранд Каньон - Дани Пенев
Снимка: Ник Уаленда преминава по въже над Гранд Каньон
Източник: YouTube канал на AFP News Agency

.

Наложете си информационна диета

Убеден, че нездравословният страхът може да се породи от негативни мисли и емоции, Ник ни съветва да бъдем много внимателни по отношение на информацията, която допускаме в главите си.

Колкото и психически устойчив да е един човек, той няма как да не загуби поне част от мотивацията си, ако нонстоп гледа репортажи за болести, убийства, кражби, природни бедствия и други явления с негативен заряд.

Затова Ник предпочита да чете новините, а не да ги следи по телевизията. Така той може да упражнява по-голям контрол върху информацията, която консумира.

Ник Уаленда преминава по въже над Ниагарския водопад - Дани Пенев
Снимка: Ник Уаленда преминава по въже над Ниагарския водопад
Източник: YouTube канал на ABC News

Заглавна снимка на Ник Уаленда: Facebook страница на Ник Уаленда

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *