Остани човек, Владимир Стоев - Дани Пенев

4 август 2022 г. , малко след 15:00 ч. Излязох от Социалната чайна във Варна, където интервюирах двама души, борещи се за по-добър живот за децата със Синдром на Даун и техните близки, и се отправих към Cherry by Mary. От няколко дни очаквах този миг с нетърпение, защото в тази сладкарница щях да се видя с приятелка, която живее в града, и да получа възможността да си подаря лате арт преживяване с марка Владимир Стоев.

Срещнах Влади за първи път през лятото на 2020 г. Пак бях във Варна по време на Алеята на книгата и по предложение на момичето, с което сега ми предстоеше да се видя в Cherry by Mary, се разходихме до Port Cafe, където Влади работеше по онова време. Още тогава той ме очарова с умението си да кара хората да се усмихват чрез рисунките си върху капучино и лате напитки.

Ето защо, след като стана ясно, че ще пътувам до Варна в началото на август, писах на Влади, за да проверя дали и той ще е в града по същото време. Той потвърди, че ще е там, но ми каза да го търся на новото му работно място – Cherry by Mary.

Пристигнах в сладкарницата с малко закъснение и се присъединих към моята приятелка и неин приятел. Дадох знак на Влади, че вече съм на линия, и той дойде до масата, за да разбере какво бих искал да нарисува върху моето капучино.

Във време на политически, икономически и социални сътресения в България и на война на няколкостотин километра на североизток от страната аз исках Влади да ми нарисува някакво позитивно послание от типа на „Всичко ще бъде наред“. Той обаче тактично ми подсказа, че това послание е твърде клиширано, и ме помоли да измисля нещо по-вдъхновяващо и по-нестандартно.

Понапънах мозъчните си гънки и ми хрумна идея, която, надявах се, ще отговори на очакванията на Влади, а именно: „Stay human“ („Остани човек“).

Няколко минути по-късно той ми поднесе това капучинено произведение на изкуството:

Остани човек, Владимир Стоев - Дани Пенев
Автор: Владимир Стоев

Редно е да отбележа, че не аз измислих „Stay human“. Тези две думи ми бяха „подарени“ от писателя Дейв Егърс. Авторът на добилия световна популярност антиутопичен роман „Кръгът“ гостува в София през юли 2017 г. Когато помолих Егърс да разпише екземпляра ми на „Кръгът“, той запълни центъра на страницата с пожеланието „Stay human“.

Благодарен съм, че Влади ми даде повод да си припомня тези две думички, тъй като те до голяма степен обобщават житейската ми философия. Те са основата, върху която можем да градим и да опазваме наистина (без)ценните неща в живота: свободата, милосърдието, обичта, щедростта, състраданието, взаимопомощта, благодарността, готовността да изслушваш и да споделяш, силата да прощаваш, смелостта да мечтаеш.

Да останем хора въпреки трудностите, въпреки грешките, въпреки страховете, въпреки разочарованията, въпреки болката и загубите, въпреки разбитите на пух и прах надежди и обещания, въпреки предателствата, въпреки несигурността – това е най-отговорната ни мисия. И тя продължава до сетния ни час!

Ако съумеем да съхраним човечността си, докато бродим по тази земя, автоматично ще влезем в клуба на най-богатите духом и ще сме способни да намираме решения и на най-сложните проблеми. Загубим ли човечността си, автоматично ще влезем в клуба на най-бедните духом и ще потънем в бездната на самоунищожението.

Човечността е единствената безценна валута на Земята. Правенето на добро, независимо от неговата форма и мащаб, е инвестиция с гарантирана възвръщаемост и за тези, които дават, и за тези, които получават. Тази възвръщаемост идва под формата на свят, в който царят мир, разбирателство и стремеж към индивидуално и колективно благоденствие.

Както казва американският пастор Тони Евънс:

„Ако искаш да живееш в по-добър свят, състоящ се от по-добри държави, изградени от по-добри щати, изпълнени с по-добри окръзи, съставени от по-добри градове, състоящи се от по-добри квартали, озарявани от светлината на по-добри църкви, посещавани от по-добри семейства, тогава първо ще трябва да станеш по-добър човек.“