Теодора Димитрова - Дани Пенев

Теодора Димитрова е учител по география и биология, автор на образователни материали за извънкласни дейности и сътрудник към Географ БГ. В момента преподава на ученици от 5. до 12. клас в American English Academy (AEA) в София, като от 1 септември тази година е и зам.-директор на училището. Преподавала е в 144 СУ „Народни будители“, където е завършила средното си образование с профил „Компютърна графика и анимация“, и е била лектор по география и природни науки в 200 ОУ „Отец Паисий“ и ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Теодора използва уменията си по изобразително изкуство за изработването на тестове под формата на комикси и да рисува някои от уроците по география и биология върху тениски. В часовете ѝ учениците придобиват знания и умения, докато моделират с лего, разкриват мистерии в рамките на ескейп стаи и игрят игри като GeoGuessr.

Докато преподава в 144 СУ „Народни будители“, Теодора е избрана за „Учител будител на 2014 г.“ и отличена с награда по случай Деня на славянската писменост и култура (24 май) през 2016 г. Включена е в списъка „40 до 40“ на „Дарик Радио“ за 2017 г. и е сред героите на книгата „5 стъпки към по-добър живот“ („Фабрика за книги“, 2018) на Васил Ралчев и Георги Димитров. През годините участва като лектор в събития като „Европейска нощ на учените“, „Софийски фестивал на науката“, „Български географски фестивал“ и др., през 2015 г. е избрана на представлява България на Европейския географски конгрес (EUGEO) в Будапеща, Унгария.

Висшето образование на Теодора е свързано изцяло със СУ „Св. Климент Охридски“. Първо придобива бакалавърска степен по география и биология, а след това магистърска степен по културна и политическа география. Днес е докторант в катедра „Социално-икономическа география“.

Въпреки постиженията си Теодора избягва да казва „работя като учител“, защото възприема професията си като начин на живот, който надхвърля пределите на класната стая.

Обърнах се към Теодора с молба да сподели с мен любимите си книги. Освен че откликна веднага, тя ми изпрати и снимка, на която можете да видите 83-те книги, които със съпруга ѝ получават като подаръци за сватбата си през юли 2019 г. (след като те самите са помолили гостите да им поднесат книги вместо букети).

Снимка: Личен архив на Теодора Димитрова

А ето и 10 от любимите книги на Теодора, които имам честта да ви представя в деня, в който отбелязваме 112 години от обявяването на независимостта на България.

Любимите книги на Теодора Димитрова

Уточнение: За преводните книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„Железният светилник“ („Захарий Стоянов“, 2002) – Димитър Талев

Като ученици всички сме имали задължителна литература. „Железният светилник“ беше една от тези книги. Толкова силно ми е въздействала, че до ден днешен помня точно, на кой чин седях и как коментирах с учителката си Талевите герои, които имат толкова ярко и незабравимо присъствие в романа. „Железният светилник“ е първият роман от четирилогията на Димитър Талев и всеки българин трябва да го прочете.

Източник: zstoyanov.com

.

„Аз още броя дните“ („Сиела“, 2016) – Георги Бърдаров

Не плача на филми, нито пък на книги, докато не прочетох „Аз още броя дните“. Това е книгата, която активира сетивата ми по време на четене. Толкова добре подредени думи, че човек наистина усеща как миришат кървавите и нелогични войни. Книга, за която мислех седмици след като съм я прочела.

Източник: ciela.bg

.

„Цар Плъх“ („Сиела“, 2019) – Джеймс Клавел

Лагерът Чанги! Има книги, които са ти еднакво трудни за четене, но завладяващи ума. Тази за мен беше точно такава. И тук се доказва колко велико нещо са борбата за оцеляване и силата на човешкия дух.

Източник: ciela.bg

.

„Където пеят раците“ („Лабиринт“, 2019) – Дилия Оуенс

Една много увлекателна и поетична книга, която те пренася там в мочурището, сред тревите и многото пера от птици, за да ти покаже, че хората не се делят по цветове и ръст, че природата е ценно богатство, а животът колкото и да е суров понякога, той винаги ухае на нежност и любов. Сюжет, който те кара да осъзнаеш, колко малко ни е нужно.

Източник: helikon.bg

.

„Цвят продълговат в морето“ („Колибри“, 2020) – Исабел Алиенде

Удоволствие е да четеш Исабел Алиенде. Опияняващ реализъм, гражданска война, Испания, Франция, Чили, любов, болка и много други неизбежни чувства и преживявания има в този роман облечен в исторически събития. Изводът, до който стигнах в последните страници на книгата беше, че понякога е по-трудно да се завърнеш, отколкото да избягаш…

Източник: colibri.bg

.

„1984“ („Фама“, 2016) – Джордж Оруел

Прочетох тази книга, когато бях на 18 г., и я харесах просто защото ме стресна. Стресна ме до такава степен, че много често се връщам към тази история и си припомням кратки изречения като: „Човек може да бъде щастлив, само ако не приема, че целта на живота е щастието“ и „Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири“. Мога да я обобщя като „винаги актуална“.

Източник: famapublishers.com

.

„Жълтият плик“ („Ера“, 2017) – Ким Динан

Получих тази книга като коледен подарък от проф. Румен Пенин, който винаги е бил мое вдъхновение. Това е книга за пътешествия и приключения, които всеки мечтае да изживее. Тази книга ме вдъхнови да създам в класната стая „жълт плик“, които пълнехме с позитивни мисли и лакомства.

Източник: erabooks.net

.

„Манюня“ („Лабиринт“, 2017) – Нарине Абгарян

„Книга с дъх на лято, на детство, на сладко от кайсии, на безгрижни невинни дни“. „Манюня“ беше първата книга от „сватбената колекция“, която прочетох, и тя ме върна в детството ми. Събуди спомените за безгрижните дни, игрите, приятелите, бабите и дядовците. Много топла и уютна книга.

Източник: helikon.bg

.

„Амундсен – Скот: Дуел на Антарктида“ („Сиела“, 2011) – Хавиер Качо

Изключително завладяваща история на изследователите достигнали първи до южния полюс. Като географ, континентът Антарктида винаги е бил най-загадъчен за мен. В тази книга се разказва за надпреварата на Скот и Амундсен, тежките климатични условия и силата на човешкия дух.

Източник: ciela.bg

.

„Сняг“ („Еднорог“) – Орхан Памук

Сюжет и автор с много въпросителни. Обхванати са теми свързани с конфликта между Запада и Изтока, между исляма и християнството, между традициите и съвременността. В заключение мога да кажа, че „Сняг“ за мен е книга учебник.

Източник: ednorog.com

Заглавно изображение на Теодора Димитрова: Личен архив

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

.d

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *