Боряна Кръстева - Дани Пенев

Боряна Кръстева е копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог, чрез който популяризира интересни места за пътешествия в България и дава съвети на други пътешественици на базата на личния си опит. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“ (Peika.bg, 2017), в която показва как можем да опознаваме родината през местните легенди и фолклор. От януари 2017 г. до юни 2019 г. е главен редактор на Peika.bg – един от най-популярните български сайтове за пътешествия. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora.

Родом от Айтос, Боряна завършва средното си образование в Гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ в Бургас с профил френски и английски. Впоследствие придобива бакалавърска степен по журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по реклама и публична комуникация от същия университет.

Боряна беше така добра да отдели от времето си, за да ни представи 10 свои любими книги. В списъка ѝ ще откриете доста съвременни български автори, защото тя вярва, че тук и сега има достатъчно добри примери, които можем да последваме.

.

Любимите книги на Боряна Кръстева

Уточнение: За преводните книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„1984“ („Фама“, 2016) – Джордж Оруел

Книгата е притеснително актуална и днес. Как ви звучи – всеобхватно наблюдение, пропаганда, управление, което всява страх? Доста познато, нали? Това е отрезвяващ роман за действителността, в която живеем.

Източник: famapublishers.com

.

„451 градуса по Фаренхайт“ („Бард“, 2015) – Рей Бредбъри

Нагледен пример до какво води масовата култура и потребителският начин на мислене, а именно – до бездушие. Книгата по прекрасен начин ми напомня, че всеки наш избор има своите последствия.

Източник: bard.bg

.

„Моето приключение в дивото“ („Вакон“, 2014) – Черил Стрейд

Страданието е най-силната мотивация за промяна и най-големият източник на вдъхновение. И след най-тъмната нощ, изгрява нов ден и имаме шанс да надскочим лимита си, да се изправим и да продължим напред.

Източник: vakon.bg

.

„Забравените пътища: от Родопите до Памир“ („Вакон“, 2014) – Филип Лхамсурен

Книгата е въплъщение на една моя романтична мечта, за която нямам смелост – да пътуваш, разчитайки само на себе си, далеч от суетата, но близо до природата; преживявайки всички несгоди по пътя, но все пак измъквайки се жив и по-силен от преживяното.

Източник: vakon.bg

.

„Живот в скалите“ („Книгомания“, 2018) – Мария Лалева

Влюбих се в историята на героите – чудаците от Стария Созопол. Обичам книги, които ме превеждат през цялата палитра от човешки емоции. Във всеки ред е скрита мъдрост за живота, изборите, прошката, омразата и любовта.

Източник: knigomania.bg

.

„Новата медицина“ („Хермес“, 2019) – д-р Светла Балтова

Това ми е като настолна книга, която винаги ми припомня, че здравето е осъзнат избор, а физиката и психиката са неразривно свързани.

Източник: hermesbooks.bg

.

„За богомилите от „уста на ухо“ („ВББ“, 2015) – Дамян Попхристов

Това беше първият ми сблъсък с истинската същност на богомилите, тяхното учение и принципи. За поред път усетих колко сила и мъдрост се крие по нашата, българска земя.

Източник: helikon.bg

.

„Портокаловото момиче“ („Дамян Яков“, 2010) – Юстайн Гордер

Книгата ми харесва, защото задава вечните въпрос за отношенията родител-дете. Красива и загадъчна история, пропита с много любов.

Източник: damyanyakov.com

.

„Ритуалът“ („Сиела“, 2016) – Радко Пенев

Тайнственост, напрежение, тракийски мистериозни ритуали, Залмоксис, Орфей – книгата се чете на един дъх и е чудесен пример за интригуващ съвременен български роман. Освен това главната героиня се казва Боряна, така че няма как да не се припозная.

Източник: ciela.bg

.

„Бабо, разкажи ми спомен“ („Хермес“, 2016) – Ивинела Самуилова

Обичам уютни книги, а тази е точно такава. Показва колко простичък е животът всъщност и как ние сами си го усложняваме. Един от любимите ми цитати е: „Лакоми очи – изгубена душа!“.

Източник: hermesbooks.bg

Заглавна снимка на Боряна Кръстева: Личен архив

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *