Като страстен любител на тиквата искрено се радвам, че живея в близост до роднини, от които редовно мога да си набавям от този оранжев плодов зеленчук.

Освен че е безумно вкусна, тиквата е и много полезна и лесна за приготвяне под най-различна форма. Затова в седмиците, в които настоящата година лека-полека отстъпва мястото си на следващата, у дома почти постоянно има печена тиква. Понякога я хапваме самостоятелно, друг път прибавяме мед и орехи – както ни душа иска.

В желанието си да внесем разнообразие в консумацията си на тиква, наскоро с майка ми решихме да приготвим десерт по народна рецепта, който гали вкусовите рецептори – крем карамел с тиква.

И останахме очаровани!

Крем карамел с тиква - Дани Пенев
Нашето карамелено-тиквено творение!

Днес споделям рецептата и начина на приготвяне на крем карамел с тиква и ви приканвам в дните около Коледа да подарите на вас и близките си този лек и изключително вкусен десерт.

Преди или след като се насладите на този десерт, можете да си припомните и „тиквените“ премеждия на Душко Добродушков от разказа „Печена тиква“ на Елин Пелин. Ако не друго, с тази творба Елин Пелин дава ясно да се разбере, че с тиквата шега не бива!

.

Необходими продукти

Около 1 кг. тиква

800-1000 мл. прясно мляко

6 бр. яйца

200-230 гр. захар

1 пакетче ванилия

.

Начин на приготвяне

1. Измивате тиквата и я нарязвате на парчета.

2. Обелвате парчетата и ги нарязвате на кубчета.

3. Слагате кубчетата в тава, прибавяте малко вода и печете на 200 градуса за около час. По желание, преди да сложите тиквата във фурната, можете да я поръсите с малко захар.

4. Поставяте около 50 гр. захар в тавата, в която ще печете десерта, и я карамелизирате на котлона.

5. Подреждате кубчетата тиква върху карамелизираната захар, покривайки дъното на тавата.

6. Приготвяте стандартна яйчно-млечна смес за крем карамел. За целта смесвате млякото, яйцата, останалата захар и ванилията и разбивате с миксер до оформяне на хомогенна смес.

7. Заливате кубчетата тиква със сместа и печете във фурната на 180-200 градуса за 1 ч 15 мин – 1 ч 30 мин (до стягане на сместта).

8. След изпичане оставяте десерта за 3-4 часа на хладно място, за да се стегне допълнително.

9. Нарязвате десерта на 6-8 порции, сервирате с усмивка и хапвате с още по-голяма усмивка!

Заглавно изображение: Daniel Dino-Slofer (Pixabay)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *