Една популярна в журналистическите среди максима гласи: „Ако майка ти твърди, че те обича, провери дали наистина е така“.

Разбира се, в повечето случаи подобна проверка би била проява на изключително лош вкус и цинизъм. Но някои преподаватели по журналистика и журналисти с по-голям опит използват тази максима, за да подчертаят значението на критичното мислене в журналистическата професия.

За мое щастие майка ми никога не ми е давала повод да се съмнявам в обичта ѝ. Нещо повече – аз съм благословен да съм син на грижовна, всеотдайна и работлива жена, която всекидневно демонстрира обичта си към мен (и към останалите членове на семейството ни) по всевъзможни начини.

И тъй като обожава да се развихря в кухнята, тя най-често трансформира своята майчинска обич в кулинарни произведения на изкуството.

Каквото и да сготви майка ми, аз знам, че ме очаква истинска наслада. Но сред безбройните ѝ шедьоври козунакът със сигурност се нарежда на едно от челните места в класацията.

Не помня откога точно майка ни меси козунаци за Великден. За сметка на това знам, че всеки път аз, баща ми, брат ми и всички наши близки, които вкусят от него, неизменно молят за още едно парче, и за още едно, и за още едно – още преди да са изяли това в чинията си.

Един от козуначените шедьоври, които майка ми сътвори за този Великден

Основните съставки в козунака на майка ми са стандартните за това изделие – брашно, яйца, прясно мляко, захар, настъргана лимонова кора, орехи и стафиди. Продуктите, които отличават отделните козунаци, включват локум, мармалад и шоколад.

Ако обичате козунак и сте склонни да експериментирате в кухнята (или пък можете да убедите ваш близък да се пробва в името на вашето добруване), пишете ми и с радост ще ви споделя рецептата на майка ми.

Много лесно и бързо ще намерите необходимите продукти на пазара. С изключение на обичта, с която майка ми замесва и пече козунака. Тя не се продава по магазините и сергиите, а извира от сърцето!

Заглавна снимка: Козуначената продукция на майка ми за Великден 2021

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *