Георги Ненов - Дани Пенев

Георги Ненов е създател и водещ на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ и част от екипа на Live to Lift.

Родом от София, Георги завършва средното си образование в 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. След това придобива бакалавърска и магистърска степени по икономика на транспорта от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

В продължение на пет години работи за Lufthansa Technik, като от март 2017 до май 2018 г. е базиран в Хамбург, Германия.

Стартира подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ като хоби през юли 2016 г. в желанието си да мотивира едновременно себе си и слушателите си да учат, да се усъвършенстват и да работят по осъществяването на идеите си чрез интервюта с вдъхновяващи личности. Отдава се изцяло на подкаста след завръщането си в България преди три години. Към днешна дата подкастът има 240 епизода, като всеки вторник излиза нов епизод.

Когато не записва интервюта за подкаста, Георги обожава да спортува (огромен почитател на бразилско джиу джицу) и да чете книги (основно нехудожествена литература).

.

13 любими книги на Георги

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание, на изданието, посочено от госта в поредицата ми, или на оригиналното издание.

.

„Атлас изправи рамене“ – Айн Ранд, превод: Петьо Ангелов („Изток-Запад“, „Мак“)

Тази книга, препоръчана ми от Лазар Радков, по много интересен начин ми представи света на политиката и икономиката и ролята на предприемчивите хора. Написана е невероятно увлекателно, а накрая научаваш и кой е Джон Голт.

Източник: ciela.com

.

„Изкуството на победата“ – Фил Найт, превод: Александра Павлова (Locus Publishing, 2016)

Любимата ми автобиография е тази на създателя на Nike – Фил Найт. Първият ми досег до нея беше в аудиоформат, докато живеех в Германия. След като се прибрах в България, разбрах, че от изд. Locus Publishing са я издали на български език.

Източник: locus-publishing.com

.

„Зов за завръщане“ – Арнолд Шварценегер, превод: Павлина Миткова („Хермес“, 2020)

Втората ми най-любима биография е тази на Арнолд Шварценегер – човекът, който показа, че няма невъзможни неща в три различни сфери: културизъм, кино и политика. Великан! Свръхчовек!

Източник: hermesbooks.bg

.

„Марсианецът“ – Анди Уеър, превод: Милена Илиева („Бард“, 2014)

Най-приятната научно-фантастична книга, която съм чел. Въпреки че не бих я нарекал Sci-fi, тъй като авторът е проверил достоверността на всеки един от фактите, описани в нея, за да бъде тя правдоподобна. Освен невероятно забавния и лек за четене стил, авторът ме спечели и с факта, че сред програмистите, създали легендарната Warcraft – компютърната игра, която лежи в основата на всички съвременни игри в жанра стратегии в реално време (Real-Time Strategy).

Източник: ozone.bg

.

„Дюн“ – Франк Хърбърт, превод: Виолета Чушкова, Александър Бояджиев („Бард“)

Започнах да чета „Дюн“ след препоръката на двама свръхчовеци и още след първите няколко страници вече „живеех“ на Аракис. Изчетох първите три книги (поредицата се състои от шест) изчетох на един дъх. Сега нямам търпение да видя филма.

Източник: ciela.com

.

„Играч първи, приготви се“ – Ърнест Клайн, превод: Катя Перчинкова (Intense/Locus Publishing, 2018)

Геймингът винаги е бил близка до мен тема. Тази книга има много препратки към детството ми, а дори и към периода преди него, които я направиха изключително интересна в моите очи.

Източник: locus-publishing.com

.

„Човекът в търсене на смисъл“ – Виктор Франкъл, превод: Харалан Александров („Хермес“, 2021)

Човекът със силно „защо“ може да се справи с всяко „как“. Десетилетия след Ницше Виктор Франкъл разказва за собствените си преживявания и размисли по време на престоя си в концентрационните лагери и визуализира как „защо“-то може да те изведе от Ада.

Източник: hermesbooks.bg

.

„Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“ – Фредрик Бакман, превод: Любомир Гиздов („Сиела“, 2017)

Докато слушах тази книга, плаках. Много плаках. Всеки, който е имал силна връзка с дядо си, би плакал, докато чете/слуша тази книга. Трудно е да се разкаже – трябва да се изживее.

Източник: ciela.com

.

„Седемте навика на високоефективните хора“ – Стивън Кови, превод: Анна Георгиева („Кибеа“, 2008)

Това е книгата, която най-много ми е помогнала да осъзная важни неща, свързани с възприятието на света. Това е също така е книгата, чиято мъдрост използвах, за да създам „Свръхчовекът с Георги Ненов“. Неслучайно я наричам „учебник“. Регулярно се връщам към нея.

Източник: kibea.net

.

„Похватите на титаните“ – Тимъти Ферис, превод: Зорница Стоянова-Лечева, Камен Костов, Боян Костов („Изток-Запад“, 2018)

Най-силната книга на Тим Ферис се базира на избрани епизоди от подкаста му. Тази книга е инвестиция. Имам я и в аудиоформат, и на хартиен носител. Чел съм я два пъти и съм я слушал поне още два пъти.

Източник: helikon.bg

.

Tribe of Mentors (2017) – Тимъти Ферис

Продължението на „Похватите на титаните“ е още една книга, която дава достъп до мъдростта и опита на хора, с които най-вероятно никога няма да се срещнем лично. Безценно!

Източник: goodreads.com

.

„Влиянието“ – Робърт Чалдини, превод: Христина Буюклиева („Изток-Запад“, 2005)

„Влиянието“ е книгата, която всеки път ме кара да се чувствам наивен и глупав. Книгата, която споделя начина, по който ни манипулират и ние манипулираме другите. Книгата, която обяснява как работят инструментите за влияние и как единствено разбирането им може да ни помогне да взимаме по-осъзнати решения.

Източник: ciela.com

.

„Магията да твориш“ – Елизабет Гилбърт, превод: Ирина Манушева („Прозорец“, 2016)

„Магия да твориш“ ми попадна съвсем наскоро, но това е перфектният учебник по темата „Как да правя съдържание (било то писмено, аудио или видео) в наши дни?“ Започва се от най-важното – смелостта – и се стига до фундаментално пречещите идеи – перфекционизъм и чуждо мнение. Бих започнал този списък и отзад напред.

Източник: ciela.com

Снимка на Георги Ненов: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна КръстеваРоси ГеоргиеваТеодора ДимитроваАлександър КумановСтела ДжелеповаКрасимир СпасовИванка МогилскаЗлатимир ЙочевВеселина СедларскаЕрик УайнърКостадин НиколовМария ЕнчеваНевена Дишлиева-КръстеваМилица МирчеваМая ЦаневаВиктория РадославоваЛюбомир ГиздовПламена ИлчеваАнгел ГеоргиевКристина ПетроваДиляна ДеневаДеница РайковаДаниела МарчеваМанол ПейковВероника СтефановаИван Шишиев и Надежда Розова.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *