Василена Вълчанова - Дани Пенев

Василена Вълчанова е маркетинг консултант, трейнър и презентатор. Има над 12-годишен опит в изграждането на цялостни маркетинг стратегии, маркетинг чрез съдържание, маркетинг за разтеж и измерване на резултати в индустрии като потребителска електроника, електронна търговия и софтуер като услуга (SaaS). Работила е с компании като LG Electronics, DELL, Razer, Ozone.bg и Enhancv, вписва блог за дигитални стартегии и онлайн маркетинг и преподава маркетинг чрез съдържание в Софтуерния университет (СофтУни).

Василена има бакалавърска степен по връзки с обществеността от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по международни комуникации от Leeds Beckett University и Нов български университет (НБУ). Притежава сертификати за работа с Google Analytics и Google AdWords, както и сертификати от HubSpot, Growth Tribe Academy, Content Marketing Institute и Copyhackers.

В свободното си време Василена организира събития за популярна наука като част от екипа на неправителствената организация Ratio, на която е съосновател.

.

8+ любими книги на Василена

Уточнение: За преводните книги е посочена годината на публикуване на съответното издание. Ако се занимавате с маркетинг или планирате да се развивате в тази област, можете да прегледате този списък с книги за маркетолози, които Василена препоръчва.

.

„Атомни навици“ („Хермес“, 2019) – Джеймс Клиър

Независимо какво работите, изграждането на позитивни навици е дейност с много висока възвръщаемост, върху която трябва да се фокусирате. Джеймс Клиър дава много идеи как по-лесно да изграждаме навици и да обръщаме внимание на продуктивността си. Ако темата ви е интересна, можете да прочетете и Deep Work (2016) на Кал Нюпорт.

Източник: helikon.bg

.

„Влиянието. Психология на убеждаването“ („Изток-Запад“, 2005) – Робърт Чалдини

Задължително четиво, ако ви се налага да създавате текстове, да водите бизнес презентации или просто да комуникирате и убеждавате. Принципите, които Чалдини описва, можете да намерите в десетки кратки видеа онлайн, но в книгата те са подкрепени с много примери. Така ще ги разберете доста по-добре.

Източник: iztok-zapad.eu

.

„Джеф Безос и векът на Amazon“ („Жануа ’98“, 2016) – Брад Стоун

Тъй като голяма част от кариерата ми е минава в сферата на електронната търговия, няма как да пропусна четиво за историята на Amazon. Книгата е доста обективна и показва както невероятно добрите идеи в развитието на компанията, така и проблемите във вътрешната култура и мениджмънта. В същата графа слагам и „Изкуството на победата“ (Locus Publishing, 2016) от създателя на Nike Фил Найт.

Източник: janua-98.com

.

„Марсианецът“ („Бард“, 2014) – Анди Уеър

„Марсианецът“ е не само книга с жестока история, но и с много добра научна подплата. Ликувах вътрешно, когато видях, че всяка процедура е описана с технически детайли.

Източник: bard.bg

.

Obviously Awesome (2019) – April Dunford

Въпреки че се занимавам с маркетинг от близо 15 години, бранд позиционирането винаги ми е звучало като неясен процес. Ейприл Дънфорд успява да го структурира много добре и да покаже през примери и конкретни насоки как трябва да работим, за да позиционираме бизнеса си. Книгата е изцяло ориентирана към действие и идва с готови шаблони, които да ползвате.

Източник: aprildunford.com

.

The Mom Test (2013) – Rob Fitzpatrick

Вярвам, че всеки маркетолог трябва да разговаря с клиентите си постоянно. Но ако не знаем точно как да правим това, ще чуем отговори, които ни допадат, но са само красиви лъжи. С тази книга ще се научите как да разговаряте с клиенти, без да ги насочвате какъв отговор искате да чуете. Така ще получите много по-полезна информация. Ако темата ви е интересна, препоръчвам и Intercom on Jobs-to-be-Done, която разглежда една от любимите ми теоретични рамки за клиентски интервюта.

Източник: goodreads.com

.

Hacking Growth (2017) – Sean Ellis

Не харесвам много термина growth hacking, но тази книга безспорно е полезна, ако искате да изградите в екипа си култура за често експериментиране. Тя може да помогне много особено на продуктови и стартиращи компании, но ще е полезна и за други бизнеси. Елис е познат като бащата на growth hacking практиката и дава много конкретни практични насоки за този процес.

Източник: goodreads.com

.

Designing Your Life (2016) – Bill Burnett and Dave Evans

Това е наръчник за житейско удовлетворение. Ако не сте съвсем сигурни, че пътят, по който сте поели в кариерата си, е вашият, прочетете тази книга. Тя е пълна с упражнения, с които да разберете какво ви зарежда и на какво трябва да се посветите.

Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Василена Вълчанова: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева, Теодора Димитрова и Александър Куманов.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *