Росица Заимова - Дани Пенев

Росица Заимова е съосновател и съдружник в Dalberg Data Insights и посланик на One Young World.

Росица израства в село Кочан в Западните Родопи. Впоследствие придобива бакалавърска степен по икономика от Американския университет в България и магистърска степен по международен мениджмънт от ESADE Business School (Барселона, Испания).

След като две години работи в сферата на технологиите в Германия, Росица се премества в Брюксел, Белгия. Там съосновава Dalberg Data Insights – компания за анализиране на данни с фокус върху международното развитие. През 2019 г. Росица се премества в Уганда, откъдето ръководи проектите на компанията в Източна Африка.

През 2018 г. Росица е един от общо 300 европейци до 30 г., включени в списъка на сп. Forbes за своята дейност в конкретна сфера. Тя се нарежда сред 30-те европейци в категория „Социални предприемачи“.

В свободното си време Росица обожава да е сред природата, да тича, да кара колело и да чете книги от цял свят.

.

10 любими книги на Росица

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание, на изданието, посочено от госта в поредицата ми, или на оригиналното издание.

.

„Фактологичност: защо светът е по-хубаво място, отколкото предполагаме“ („Изток-Запад“, 2019) – Ханс Рослинг, с Ула Рослинг и Ана Рослинг (превод: Боян Костон)

Рослинг пише за най-важните неща в света и го прави в достъпен и забавен стил. Той разрушава митове, използвайки факти. Повече реалист, отколкото оптимист, той пише: „Когато имаме светоглед, основан на факти, можем да видим, че светът не е толкова лош, колкото изглежда – и можем да видим какво трябва да направим, за да продължим да го правим по-добър“.

Фактологичност, Ханс Рослинг - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Хъс: силата на отдадеността и постоянството“ („Изток-Запад“, 2021) – Анджела Дъкуърт (превод: Ина Димитрова)

Дъкуърт излага своята теория защо естествено талантливите хора често не успяват да достигнат своя потенциал, докато други далеч по-малко надарени хора продължават да постигат невероятни неща.

Хъс, Анджела Дъкуърт - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Фигури“ („Колибри“, 2020) – Мария Попова (превод: Паулина Мичева)

Мария Попова, която стои зад Brain Pickings, проследява връзките между учени, художници и писатели в изключително оригинално проучване за живота, любовта и творчеството.

Фигури, Мария Попова - Дани Пенев
Източник: colibri.bg

.

„Времеубежище“ („Жанет 45“, 2020) – Георги Господинов

„Времеубежище“ ни запраща в мъртвото пространство между носталгията по миналото и страха от бъдещето. Особено подходяща за странните времена, през които минаваме в момента.

Времеубежище, Георги Господинов - Дани Пенев
Източник: books.janet45.com

.

Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty (2011) – Abhijit V. Banerjee and Esther Duflo

Тази книга не предлага просто едностранно виждане за това как да се преборим с глобалната бедност, а по-скоро гледните точки от двете страни на дебата за чуждестранна помощ. Тя също така дава примери за различни организации, които са се занимавали с намаляване на бедността както в малки, така и в големи мащаби.

Poor Economics, Abhijit V. Banerjee and Esther Duflo - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men (2019) – Caroline Criado Perez

Дори с напредъка, който жените постигат през последните няколко десетилетия, Invisible Women доказва, че все още ни предстои дълъг път.

Invisible Women, Caroline Criado Perez - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Under the Udala Trees (2015) – Chinelo Okparanta

Вдъхновен от фолклорите на Нигерия и войната в страната, романът Under the Udala Trees е дълбоко търсещ, мощен дебют за опасностите да живееш и да обичаш открито.

Under the Udala Trees, Chinelo Okparanta - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Purple Hibiscus (2003) – Chimamanda Ngozi Adichie

Роман от Нигерия, който е в основата на семейна драма, но и поглед към раса, политика, социални вълнения и религиозен фанатизъм. Обожавам Адичи и горещо препоръчвам всяка нейна книга. (бел.ред. – на български е издаден романът „Американа“ на Чимаманда Нгози Адичи в превод на Бистра Андреева)

Purple Hibiscus, Chimamanda Ngozi Adichie - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Homegoing (2016) – Yaa Gyasi

Homegoing е много уверен дебютен роман, който предлага невероятен и ужасяващ поглед към историята, колониализма и робството в Гана и Америка в продължение на 250 години.

Homegoing, Yaa Gyasi - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Unbowed: A Memoir (2006) – Wangari Maathai

Уангари Маатай беше кенийски екологичен и политически активист. През 2004 г. става първата африканка носител на Нобелова награда за мир, която тя получава за „своя принос за устойчиво развитие, демокрация и мир“. Нейният мемоар е вдъхновяваща история за това, което Маатай успя да постигне с постоянство и въображение.

Unbowed: A Memoir, Wangari Maathai - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Росица Заимова: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна КръстеваРоси ГеоргиеваТеодора ДимитроваАлександър КумановСтела ДжелеповаКрасимир СпасовИванка МогилскаЗлатимир ЙочевВеселина СедларскаЕрик УайнърКостадин НиколовМария ЕнчеваНевена Дишлиева-КръстеваМилица МирчеваМая ЦаневаВиктория РадославоваЛюбомир ГиздовПламена ИлчеваАнгел ГеоргиевКристина ПетроваДиляна ДеневаДеница Райкова и Даниела Марчева.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *