Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев

Милица Мирчева е състезателка по бягане на дълги и средни разстояния, първата българка, която завършва маратон на Олимпийски игри (в Рио де Жанейро през 2016 г.), и национална рекордьорка в полумаратона и на 10 000 м.

Милица се ражда в Деня на славянската писменост и култура преди близо 27 години в град Добрич. В юношеските си години се занимава активно с бягане и спортно ходене, но в един момент решава да се посвети изцяло на бягането. През 2014 г. завоюва сребърен медал на Европейското първенство по крос кънтри в Самоков.

Успехите на Милица в бягането не остават незабелязани. След Олимпийските игри в Рио де Жанейро тя получава предложения от няколко висши учебни заведения в САЩ. Така се озовава във Florida State University. Там придобива бакалавърска степен по социални науки и магистърска степен по международни връзки и отношения и продължава да тренира и да се състезава.

Няколко месеца след дипломирането си през декември 2019 г. Милица се връща в България, за да се фокусира върху спорта и да осъществи други свои планове. Сертифицира се като консултант по хранене и уелнес от American Fitness Professionals & Associates. Причината: другите големи страсти на Милица са храненето и балансираният начин на живот. Тепърва започва да развива консултантската си дейност и се надява да бъде в помощ на възможно най-много хора.

През последните месеци e част от екипа, който работи по създаването на Vitesse Running – първото българско мобилно приложение за бегачи, което предлага тренировки по бягане с различна интензивност, изготвени от Милица и бегача и неин треньор Йоло Николов. Чрез мобилното приложение Милица и колегите ѝ искат да мотивират хората да спортуват и да постигат личните си цели.

Година след завръщането си на родна земя Милица е уверена, че може да се реализира тук.

.

6 любими книги на Милица

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„Кривата на щастието“ („Вакон“, 2014) – Иво Иванов

Истории за действителни личности и събития, които могат да разтърсят начина ви на мислене и да ви накарат да четете между редовете. Тези от вас, които обичат реални истории, със сигурност ще се вдъхновят и замислят.

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: vakon.bg

.

„Малкият принц“ („Хермес“, 2016) – Антоан дьо Сент Екзюпери

Една от първите книжки, които прочетох в ранно детство. Още тогава ми е оставила такова впечатление, че помня мънички моменти от нея до ден днешен. Това е книга за малки и големи, която ще ви напомни за малките неща и смисъла на живота.

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: hermesbooks.bg

.

„1984“ („Сиела“, 2021) – Джордж Оруел (превод: Венцислав К. Венков)

Интересен роман, който ни пренася във времена, които са едновременно далечни и близки до нашата действителност. Определено тази книга може да ви остави със смесени чувства, но и да ви развълнува по особен начин.

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ („Кръгозор“, 2016) – Ашли Ванс (превод: Николай Тодоров)

Историята на един различен гений – Илън Мъск. Книгата предлага любопитна информация за неговите иновации, интереси в детството и други аспекти на живота му.

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: kragozor.com

.

Everything That Remains (2014) – Joshua Fields Millburn and Ryan Nicodemus

Книга, която всеки минималист – т.е,. всеки човек, който се стреми да живее по семпъл и смислен начин, – трябва да прочете.

Двамата автори имат всичко, за което повечето от нас мечтаят, още преди да навършат 30 г. Израснали в бедни семейства, двамата решават, че единственият начин да намерят щастието е да станат милионери, за да могат да си позволят всичко. Мотивирани да успеят, те се изкачват на върхови позиции в работата си и се добират до жадувания лукс. И тогава настъпва големият обрат: този начин на живот не им носи щастието, което са очаквали. За да раберете защо, прочетете книгата!

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

.

Let Your Mind Run: A Memoir of Thinking My Way to Victory (2018) – Deena Kastor and Michelle Hamilton

Историята на една от най-успешните американски бегачки на дълги разстояния. Нейният път към победата определено не е лесен, но ни напомня колко е важно да не се отказваме от целите и мечтите си въпреки обстоятелствата.

Книгите, които препоръчвам: Милица Мирчева - Дани Пенев
Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Милица Мирчева: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева, Теодора Димитрова, Александър Куманов, Стела Джелепова, Красимир Спасов, Иванка Могилска, Златимир Йочев, Веселина Седларска, Ерик Уайнър, Костадин Николов, Мария Енчева и Невена Дишлиева-Кръстева.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *