Книгите, които препоръчвам: Красимир Спасов - Даниел Пенев

Красимир Спасов е библиотекар с фокус върху информационната грамотност в Библиотека „Паница“ към Американския университет в България (АУБ), преподавател по английски език и обучител на учители в средното образование по иновативни методи на преподаване. Преподавал е в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ (Благоевград) и Института по английски език към АУБ. Има интереси в оптимизирането на библиотечните институции, налагането на проектнобазирано учене, повишаването на ефективността на обучението в електронна среда, развиването на умения на XXI век и междукултурното общуване.

Красимир притежава две магистърски степени – по английска филология от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и по библиотечно-информационни науки и културна политика от СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Асоциацията на Oxford University Press за преподаватели по чужд език и на Комитета по информационна и дигитална грамотност към AMICAL Consortium и е сертифициран инструктор за международните изпити TOEFL, IELTS, CAE и SAT.

В свободното си време Красимир се изявява като доброволец в множество благотворителни инициативи и като съдия на състезания по речи и дебати на английски език. Обича да релаксира с приятна музика в приятна компания, да пътешества във и извън България, да покорява планински върхове и да търси нови усещания. 

Красимир има запазено място в сърцето ми, защото като мой учител по английски в 8. клас в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ той задълбочи любовта ми към този език и ми помогна да затвърдя и надградя познанията си. По-късно, докато следвах в АУБ, отново имах възможността да черпя от опита и позитивната му енергия, тъй като по-рано той се беше присъединил към прекрасния екип на Библиотека „Паница“. Така вече 13 години имам удоволствието да познавам Красимир и да се уча и вдъхновявам от него.

.

8 любими книги на Красимир

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„Тютюн“ („Сиела“, 2011) – Димитър Димов

Тази книга ме накара да се замисля кое е по-важното – да си богат материално, но духовно беден, или обратното? „Тютюн“ е разказ за душевната трансформация на човека по пътя към постигането на личните му цели.

Източник: ciela.com

.

„Метаморфозата“ („Фама“, 2011) – Франц Кафка

Кафка провокира страшно много въпроси у мен за паралелния свят – например за това дали ние всъщност сме самите ние и дали това, което виждаме, чуваме, усещаме, е всъщност истина.

Източник: famapublishers.com

.

„Излекувай живота си“ („Кибеа“, 2008) – Луиз Хей

Книгата, която ме накара да се замисля за събитията в моя живот и за отговорността, която нося за тях.

Източник: kibea.net

.

„Задочни репортажи за България“ („Сиела“, 2016) – Георги Марков

Много ми е трудно да опиша тази книга в един ред, но Марков много умело показва разочарованието си от режима в България в средата на миналия век. Това чувство е смесено с неодобрението му към незаинтересоваността на западните държави към случващото се извън тях.

Източник: ciela.com

.

„Любов“ („Егмонт“, 2018) – Елиф Шафак

Книга за вътрешния самоанализ и за това кои са важните неща в живота. Семейството или кариерата, или и двете заедно? Любовта или омразата е по-силното чувство?

Източник: egmontbulgaria.com

.

„Нова земя“ („Кибеа“, 2009) – Екхарт Толе

Този шедьовър наистина ме накара да се замисля върху това колко силен е сегашният момент и как съзнанието може да предопредели действията ми и да постигна вътрешен мир със себе си.

Източник: kibea.net

.

„Яж, моли се и обичай“ („Прозорец“, 2001) – Елизабет Гилбърт

Някои хора намират книгата за доста посредствена, но вътрешният свят на героинята се оказа не море, а океан от емоции, неосъществени мечти и недовършени планове. Силно препоръчвам, когато имате нужда от вдъхновение, когато имате нужда от малко побутване по пътя към щастието.

Източник: prozoretz.com

.

„Фермата на животните“ („Фама“, 2004) – Джордж Оруел

С тази книга Оруел обобщава човешката реалност от векове: „всички животни са равни, но някои са по-равни от другите“.

Източник: famapublishers.com

Заглавна снимка на Красимир Спасов: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева, Теодора Димитрова, Александър Куманов, Василена Вълчанова и Стела Джелепова.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *