Костадин Николов е специалист по дигитален маркетинг в Сдружение „Тук-Там“.

Родом от Велинград, Костадин завършва средното си образование в ЕГ „Пловдив“, където среща много интересни хора и се изгражда като личност. После придобива бакалавърска степен степен по „Психология на групите и организациите“ от Нов български университет (НБУ). След няколко стажа в сферата на психологията осъзнава, че не иска да превръща този свой интерес в професия, защото му се струва твърде ограничаваща. „Запознава“ се с дигиталния маркетинг и в него открива свободата, която търси в професионален план.

Коста предпочита да мисли за себе си като за обикновен човек, който обича да пътува, да чете, да пише и да помага на другите.

През 2017 г. пътува с колело от България до Германия, като изминава 2300 километра и преминава през осем държави. Пътешествието, с всичките му забавни и трудни случки, Коста описва в книгата „Щастливците не карат колело“. През 2019 г. съвместно със „SOS Детски селища България“ организира велообиколка на Македония под надслов „Карай колело, подари добро“, чрез която събира над 3000 лв за стартиране на ремонта на Звено „Майка и бебе“ в Габрово.

.

10+ любими книги на Костадин

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“, „Гласовете ви чувам“ – Димитър Талев

За мен тази тетралогия е върхът на българската художествена литература – силен изказ, силни герои, изключително преразказване на реални събития, които и досега си остават кървящата рана в българската история. Тези книги са и морален компас, що се отнася до взаимоотношенията между хората.

Източник: zstoyanov.com

.

„Педя земя“ („Профиздат“, 1980)– Йордан Радичков

Този сборник с разкази ни среща с обикновените хора и техните обикновени битови истории, разказани от неповторим разказвач, който не се свени да изпозлва изобилие от литературни похвати. Това, което най-много ме впечатлява в този сборник, са пропитите в бита магичност и сюреализъм.

Източник: knizhen-pazar.net

.

Творчеството на Чудомир

Тук няма конкретно заглавие. Сатирата, иронията и сарказмът са използвани от Чудомир по брилянтен начин – не само за да извадят на преден план недъзите у хората, но и за да ни научат да гледаме от смешната страна на нещата.

Източник: knijarnica.bg

.

„По пътя“ („Парадокс“, 1993) – Джак Керуак

„Защото единствените хора за мен са лудите, онези, които са луди за живот, луди за разговори, луди за спасение, онези, които пожелават всичко наведнъж, които никога не се прозяват, нито дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни жълти фойерверки, разпукват се сред небето, същински звездни паяци, а отвътре блясва синкавата светлина на сърцевината им и тогава всички се стъписват: „Аууууу!“.“

Източник: knizhen-pazar.net

.

„Човекът – „социално животно“ („Дамян Яков“, 2009) – Елиът Арънсън (превод: Лиляна Енева)

Често си правим грешни заключения за хората около нас, както и за нас самите. „Човекът – „социално животно“ по изключително интелигентен начин ни разкрива колко зависими сме едни от други и как не си даваме сметка, че без другите индивидът не би бил това, за което се смята.

Източник: damyanyakov.com

.

„Умни пари“ („Сиела“, 2018) – Стойне Василев

През XXI век парите се печелят и губят по-лесно от когато и да било. Затова е важно да знаем какво се случва с личните ни финанси и как да ги управляваме разумно, без да изглеждаме като скръндзи или прахосници.

Източник: ciela.bg

.

„Тънкото изкуство да не ти пука“ („Хермес“, 2018) – Марк Менсън (превод: Огнян Алтънчев)

Тази книга няма да ви научи на това да не ви пука, но ще ви помогне да изберете нещата, за които да ви пука.

Източник: hermesbooks.bg

.

„Маркетинг от уста на уста“ („Изток-Запад“, 2010) – Анди Сърновиц (превод: Ралица Дерилова) 

Тази книга е повече за психология, отколкото за маркетинг. Ако четете между редовете, ще видите, че всъщност решенията, които вземаме, и аргументите, с които ги подкрепяме, далеч не са рационални. Хубаво е да имаме предвид, че не сме чак такива умници, за каквито се смятаме.

Източник: helikon.bg

.

„Лекции за въведение в психоанализата“ („Колибри“, 2013) – Зигмунд Фройд (превод: Маргарита Дилова)

Този сборник с лекции на Фройд е библията на XX век. Всичко преди и след него е просто опит. Смело заявявам, че нито един лайф коуч или книга за самопомощ няма да ви помогнат да се справите с проблемите си, както Фройд ще го направи.

Източник: colibri.bg

.

Crushing It (2018) – Gary Vaynerchuk

Ако имате нужда от надъхване, за да свършите нещо, това е вашата книга. Не съм вземал кокаин, но по разказите на останалите си правя заключението, че усещането би трябвало да е нещо такова.

Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Костадин Николов: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева, Теодора Димитрова, Александър Куманов, Стела Джелепова, Красимир Спасов, Иванка Могилска, Златимир Йочев, Веселина Седларска и Ерик Уайнър.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *