Книгите, които препоръчвам: Ерик Уайнър - Дани Пенев

Ерик Уайнър е американски писател, журналист и пътешественик.

Бивш чуждестранен кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и репортер на The New York Times, Ерик е работил в Ню Делхи, Йерусалим и Токио. Негови статии са публикувани в медии като Slate, Quartz, The Los Angeles Times и BBC Travel.

Ерик е автор на нехудожествените книги „География на блаженството“, „Човек търси Бог“, „География на гения“ и „География на мъдростта“, които са преведени на български и много други езици. „География на блаженството“ и „География на гения“ попадат в топ 101 на най-продаваните нехудожествени книги през второто десетилетие на XXI век в „Хеликон“.

Запознах се с Ерик през пролетта, скоро след обявяването на извънредното положение у нас заради пандемията от коронавирус. Тъкмо бях прочел „География на мъдростта“. Книгата ми хареса и ми се стори актуална на фона на тревожността и несигурността, която пандемията отприщи у милиони хора в световен мащаб. Хрумна ми, че бих могъл да интервюирам Ерик, за да си поговорим за новата му книга и случващото се в света както към онзи момент, така и като цяло през последните няколко години. Той веднага прие поканата ми, проведохме чуден разговор по Skype и интервюто беше публикувано в сп. „Клуб Z“ през май.

В началото на ноември Ерик отдели от времето си, за да сподели с мен 6 свои любими книги. Ето ги!

.

6 любими книги на Ерик Уайнър

.

„Един гадател ми каза“ („Колибри“, 2012) – Тициано Терцани (превод: Дария Карапеткова)

Тази книга, която провокира любов по един особен начин, започва да ти харесва все повече с всяка следваща страница. Един гадател казва на автора, италиански журналист, че ще загине в самолетна катастрофа в точно определена година. Затова през тази година той пътешества из Азия само по земя или по вода. Забавяйки темпото, той забелязва повече неща, отколкото е смятал за възможно.

Източник: colibri.bg

.

„Книга на безпокойството“ („Кибеа“, 1997) – Фернанду Песоа (превод: Даринка Кирчева)

Някои книги остават с теб за дълго време, след като ги завършиш. Това е една от тези книги. Песоа ни развежда из света на въображението си и ние с радост го следваме.

Източник: kibea.net

.

„Невидимите градове“ („Колибри“, 2018) – Итало Калвино (превод: Божан Христов)

Тази тънка книжка трудно може да бъде категоризирана. Аз гледам на нея като на книга за пътешествия, макар че официално не е такава. Описаните от Калвино градове – фантастични, измамни места – са въображаеми, не съществуват на никоя карта. При все това, с лиричната си и умна проза, той хвърля светлина върху въпроса, който стои в основата на всеки добър текст за пътешествия: ами ако животът беше другояче?

Източник: colibri.bg

.

„Когато светът ни се разпада“ („Хермес“, 2011) – Пема Чодрьон (превод: Ангелин Мичев)

Будистката монахиня Чодрьон ни предлага прочувствени съвети за неспокойните времена, в които живеем. Освен чисто и просто подкрепа тази книга ни предоставя истинска мъдрост – и известна доза твърда любов.

Източник: helikon.bg

.

„Невероятното странстване на Харолд Фрай“ (AMG Publishing, 2014) – Рейчъл Джойс (превод: Илияна Бенова)

Един от любимите ми романи. Проследявайки странстването на един неспокоен британец, романът ни разкрива спасителната сила на ходенето.

Източник: amgbooks.bg

.

Voltaire’s Bastards: The Dictatorship of Reason in the West (1992) – John Ralston Saul

Канадският писател Джон Ралстън Сол привежда убедителни аргументи в подкрепа на тезата си, че прекомерният разум крие опасности. Просветляваща книга!

Източник: johnralstonsaul.com

Заглавна снимка на Ерик Уайнър: Мария Чамуркова-Недекова

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева, Теодора Димитрова, Александър Куманов, Василена Вълчанова, Стела Джелепова, Красимир Спасов, Иванка Могилска, Златимир Йочев и Веселина Седларска.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *