Диляна Денева - Дани Пенев

Диляна Денева е партньор в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark, отговорен редактор на „Аз чета“ и консултант по осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания.

Диляна притежава бакалавърска степен по психология от The Open University. Между 2013 г. и 2018 г. работи в неправителствената организация European Network on Independent Living (ENIL), където координира проекти, свръзани с осигуряването на достъпна среда и социалното включване на хората с увреждания.

„Да разкажа за част от любимите си книги, е като разгръщане на албум – всяка книга/снимка те връща към история, към чувствата, които съм изпитвала по онова време, към фрагменти от случки“, казва тя.

Днес Диляна ни представя 10+ книги, които са ѝ оказали силно влияние по ред причини, невинаги свъзани със самото заглавие.

.

10+ любими книги на Диляна

Уточнение: За всички книги е посочена годината на публикуване на съответното издание, на изданието, посочено от госта в поредицата ми, или на оригиналното издание.

.

„Куфарът на брат ми“ (ICU, 2015) – Колектив, съставител: Невена Дишлиева-Кръстева

Прочетох сборника с разкази няколко години преди да се запозная със съставителката му – Невена Дишлиева-Кръстева. Малко по-късно пък имах удоволствието да срещна и нейния брат Герасим Дишлиев и да гледам неговия „Монолог с куфар“, който е реплика на книгата в друга форма на изкуството.

Книгата е изключително въздействаща и пленява с личното си звучене. Кара те да се замислиш какво означават за теб думите „дом“, „родина“, „семейство“ и „път“.

Куфарът на брат ми - Дани Пенев
Източник: icu-bg.com

.

„Кривата на щастието“ („Вакон“, 2014) – Иво Иванов

Още една колекция от съдби и истории, които нареждам сред книгите, които са ми дали много (отвъд чистото удоволствие да се потопя в тях).

Че Иво Иванов е блестящ разказвач, няма нужда да ви убеждавам. Но ако не сте чели „Кривата на щастието“, ви призовавам да го направите. Една от малкото книги, които препоръчвам универсално – просто не се сещам защо някой не би се влюбил в нея. След като я прочетеш, не можеш да мрънкаш, че от теб нищо не зависи, и вземаш живота си в ръце.

Кривата на щастието, Иво Иванов - Дани Пенев
Източник: vakon.bg

.

„Да поемеш отговорност“ („Изток-Запад“, 2014) – Натаниъл Брандън (превод: Веселин Янков)

Последното казано ме наведе на мисълта за книгата на Натаниъл Брандън, която възприемам като учебник по зрялост. Защото поемането на отговорност в най-общ смисъл е единственият (според мен) начин да се чувстваш свободен.

Да поемеш отговорност, Натаниъл Брандън - Дани Пенев
Източник: helikon.bg

.

„Влиянието. Психология на убеждаването“ („Изток-Запад“, 2005) – Робърт Чалдини (превод: Христина Буюклиева)

Ако се занимавате с маркетинг, тази книга може да бъде настолна за вас. Тя обаче е толкова интересна, че бих я препоръчала на всеки, който има интерес в разгадаването на механизмите на нашето мислене при вземане на решения. Написана е през 1984 г., но има ревизирани издания и съдържа основополагащи примери от психологията, така че не се разколебавайте от факта, че не е най-новото на пазара.

Влиянието. Психология на убеждаването, Робърт Чалдини - Дани Пенев
Източник: ciela.com

.

„Поток – психология на оптималното преживяване“ („Хермес“, 2016) – Михай Чиксентмихай (превод: Ангелин Мичев)

„Поток“ предава една простичка мисъл за това, което ни прави щастливи, разпростряна на близо 400 страници. Тъй като обаче тук не става въпрос за рецепти за „успешен и щастлив живот“, а за психологически изследвания, базирани на научни теории, има какво да се каже по темата, без да ти дотегне.

Поток - психология на оптималното преживяване, Михай Чиксентмихай - Дани Пенев
Източник: hermesbooks.bg

.

„Мама“ („Дъбови листа“, 2019) – Елен Делфорж, с илюстрации на Кантен Гребан (превод: Десислава Николова)

Има книги, които буквално красят домашната библиотека. Моето бижу е „Мама“ – картинна книга с божествени илюстрации и много мъдрост, събрана в малко текст. Няма как да не се сетя за нея в женския месец, макар че прелиствам „Мама“ с удоволствие по всяко време на годината.

Ако се докоснете до „Мама“, почти сигурно ще ви се прииска да имате и „Любов“ („Дъбови листа“, 2020 – превод: Зорница Китинска) от същите автори. Горещо препоръчвам и двете!

Мама, Елен Делфорж, Кантен Гребан - Дани Пенев
Източник: dabovilista.com

.

„На смелите се прощава“ (ICU, 2020) – Крис Клийв (превод: Невена Дишлиева-Кръстева)

Най-новият роман на Крис Клийв, издаден на български, е невероятен! Четох го бавно, за да се наслаждавам на брилянтния език, интересната история, а и за да се опитам да осмисля… безсмислието на войната. Една от най-добрите книги, които прочетох през 2020 г.!

На смелите се прощава, Крис Клийв - Дани Пенев
Източник: icu-bg.com

.

„Малък живот“ („Лабиринт“, 2018) – Ханя Янагихара (превод: Емилия Л. Масларова)

Този роман ме разтърси дълбоко. Ужасът и болката са твърде много, но въпреки това не можех да се откъсна от книгата. Смятам, че има изключително висока литературна стойност, ценна е и в човешки план.

Малък живот, Ханя Янагихара - Дани Пенев
Източник: helikon.bg

.

„Човекът, който спря Хитлер“ („Нов български университет“, 2018) – Габриеле Нисим

Книгата разказва детайлно историята за живота на Димитър Пешев и приноса му към българската политика. Без излишен патос или възхваляване само на категорично великия му принос за историята ни и за стотици човешки съдби. Образът му е изграден в цялост и в съответния контекст – една част от историята ни, за която, за съжаление, не се говори достатъчно.

Човекът, който спря Хитлер, Габриеле Нисим - Дани Пенев
Източник: bookshop.nbu.bg

.

Книгите на Ю Несбьо („Емас“)

Препоръчвам всички книги на Ю Несбьо, начело с поредицата му за инспектор Хари Хуле. Тези книги показват най-доброто от скандинавските психологически трилъри. Само името на Несбьо на корицата е достатъчно, за да посегна към книгата.

Книги на Ю Несбьо - Дани Пенев
Част от книгите на Ю Несбьо. Източник: ciela.com

Заглавна снимка на Диляна Денева: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна КръстеваРоси ГеоргиеваТеодора ДимитроваАлександър КумановСтела ДжелеповаКрасимир СпасовИванка МогилскаЗлатимир ЙочевВеселина СедларскаЕрик УайнърКостадин НиколовМария ЕнчеваНевена Дишлиева-КръстеваМилица МирчеваМая ЦаневаВиктория РадославоваЛюбомир ГиздовПламена ИлчеваАнгел Георгиев и Кристина Петрова.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *