Александър Куманов - Дани Пенев

Александър Куманов, или Сашо, както предпочита да го наричат, е съорганизатор на Форум КЛЮЧ, обучител по изнасяне на презентации като част от екипа на 42 training и консултант по мониторинг на изпълнението на проекти и програми в областта на образованието, младежта и правосъдието. От юни тази година заедно с Илина Мутафчиева развива подкаста „5 стотинки“. Свързващата нишка между всичките му занимания е интересът му към развитието на уменията на хората и отношението им към общностите и обществото.

Сашо завършва средното си образование в ЕГ „Пловдив“ със специалност „Немски език и литература“. След това придобива магистърска степен по международни отношения от Университет за национално и световно стопанство (УНСС).

.

Любимите книги на Александър Куманов

Уточнение: За преводните книги е посочена годината на публикуване на съответното издание.

.

„12-те правила на мозъка“ („Изток-Запад“, 2011) – Джон Медина

Попаднах на нея преди страшно много време и ми помогна да пречупя някои стереотипи, които съм имал към това как възприемаме информация и какво е нужно, за да работи главата ни по-добре.

Източник: iztok-zapad.eu

.

„Sapiens. Кратка история на човечеството“ („Изток-Запад“, 2016) – Ювал Ноа Харари

„Sapiens“ е наистина майсторки анализ на случилото се в историята на хората досега. И онова, което ми харесва, е, че фактите всъщност пораждат размисъл за това какви сме и какво е мястото ни тук и сега.

Източник: iztok-zapad.eu

.

„Homo Deus. Кратка история на бъдещето“ („Изток-Запад“, 2018) – Ювал Ноа Харари

Продължение на „Sapiens“, „Homo Deus“ повдига много въпроси за това накъде сме се отправили като хора, доколко свободата е наистина свобода и как ще живеем след време заедно с изкуствения интелект.

Източник: iztok-zapad.eu

.

„Защо сме такива? В търсене на българската култура и идентичност“ („Просвета“, 1994) – Иван Еленков и Румен Даскалов

Ако търсите обяснение за всички кривици и плюсове на българската идентичност, тази книга дава максимална яснота.

Източник: knizhen-pazar.net

.

„География на блаженството“ („Фабер“, 2012) – Ерик Уайнър

Книгата, която ми систематизира и изясни картината зад щастието и причините да бъдем щастливи. Намерих и много от онези липсващи елементи в нашата народопсихология и се опитвам да си ги набавям за себе си, а и да ги давам на останалите.

Източник: helikon.bg

.

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ („Бард“, 2010) – Дъглас Адамс

Тази книга е основополагаща за всички неща, които реализирам през последните години. Тя описва ясно движещите сили зад поведението на хората. Книгата е стара и е в жанра фентъзи, който в последните години много силно се свързва с името на един друг майстор – Тери Пратчет. Важното за мен обаче е, че „Пътеводителят“ е една от книгите основателки на жанра.

Източник: bard.bg

.

„Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ („Захарий Стоянов“, 2011) – Ярослав Хашек

Последната книга на Хашек не е довършена и най-жалкото е, че никога няма да бъде. Тя е силна компилация от разказани истории, хумор и трагедия и дава възможност човек наистина да усети духа на ранния XX век.

Източник: helikon.bg

.

„Бьорнстад“ („Сиела“, 2017) и „Ние срещу всички“ („Сиела“, 2018) – Фредрик Бакман

Силен и много смислен разказ за хора и съдби, в които почти всеки от нас може да намери и себе си – през изборите, които правим, през стереотипите и първичните ни реакции, през любовта и омразата.

Източник: ciela.com
Източник: ciela.com

.

„Особени сезони“ („Бард“, 2015) – Стивън Кинг

Това е сборник с четири новели на Стивън Кинг. Най-много хаесвам новелата, по която е направен филмът „Изкуплението Шоушенк“. Една много различна книга от тези, с които сме свикнали да свързваме Кинг и която по много силен и особен начин се занимава с темата за отговорността и кармата.

Източник: bard.bg

.

Pitch Anything (2011) – Oren Klaff

За съжаление не съм намирал тази книга на български език, но дава много ясни насоки как да отправяш послания, които да бъдат чути и разбрани.

Източник: goodreads.com

Заглавна снимка на Александър Куманов: Личен архив

Искате още книжни препоръки? Тогава се запознайте с част от любимите книги на Боряна Кръстева, Роси Георгиева и Теодора Димитрова.

„Книгите, които препоръчвам“ е авторска поредица, в която представям любимите книги на хора от различни сфери. Целта ми е чрез тези материали да събера книжни препоръки, които биха били от полза на хора с разнообразни интереси и занимания, и същевременно да подпомогна работата на българските издателства, като промотирам техни книги и насочвам вниманието им към заглавия, които си струва да бъдат издадени на български език. Ако идеята ми ви харесва, можете да ми препоръчате хора с интересни занимания, които обичат да четат и биха споделили любимите си книги в рамките на поредицата ми, като ми пишете на dani@danipenev.net.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *