Първите 25 години на Карин дом - Дани Пенев

От 2015 г. насам търся под дърво и камък истории за доброто, позитивното и красивото около нас. В хода на тази изследователска мисия имах възможността да интервюирам десетки възпитани и дейни хора с големи сърца и се запознах с дейността на десетки организации и инициативи, които бавно, но уверено допринасят за облагородяването на средата в България.

Една от тези организации е Фондация „Карин дом“.

През 2018 г. интервюирах Мая Донева, която тогава беше изпълнителен директор, във връзка с книгата ми „Хората, които променят България“. Книгата излезе на следващата година, като Мая е герой на една от 30-те истории в нея.

По-късно Мая ми сподели, че много би искала „Карин дом“ да издаде книга, в която да разкаже за извървения от организацията път от средата на 90-те години до днес. Когато Мая реши окончателно, че е настъпил моментът тази книга да се появи на бял свят, тя ме покани да съдействам на екипа в процеса на нейното създаване.

Приех поканата на Мая. Първо, защото вече знаех, че с нея сме на една вълна. И второ, защото написването на подобна книга ми се стори като подходящо продължение на дългогодишното ми издирване на личности и организации, избрали да допринасят за промяната, за която всички копнеем, с конкретни действия, а не основно на думи и с пожелания.

Днес, няколко месеца, след като Борислава Черкезова пое щафетата от Мая като изпълнителен директор на фондацията, с радост ви съобщавам, че луксозното издание със заглавие „Първите 25 години на „Карин дом“ вече е факт.

.

Какво да очаквате от книгата

„Първите 25 години на „Карин дом“ очертава част от дълбоките промени в условията за живот и отглеждане на децата със специални нужди у нас – процес, в който „Карин дом“ е активен участник, откакто дипломатът Иван Станчов полага основите на организацията преди повече от четвърт век.

За тези промени разказват настоящи и бивши членове на екипа на „Карин дом“, които са се сблъсквали със статуквото, догмите, предразсъдъците и ограниченията, свързани с децата с проблеми в развитието у нас.

Своята гледна точка споделят и представители на семейство Станчови, чуждестранни специалисти, обучавали екипа на „Карин дом“, дарители и съмишленици.

.

Защо е важна книгата

„Първите 25 години на „Карин дом“ е важна книга по две основни причини.

От една страна, не са много неправителствените организации в България с такава дългогодишна история и с толкова много постижения като „Карин дом“.

От друга страна, аз вярвам, че добрият пример е заразителен. Представен по увлекателен начин и на достъпен език, примерът на „Карин дом“ може да отключи у хиляди българи вродения ни инстинкт да помагаме на другите – с време, с пари, с други материални дарения, със знанията, уменията и контактите си.

.

Какво можете да си вземете от книгата

„Първите 25 години на „Карин дом“ е практически ориентирана книга, която се опира на опита на широк кръг от хора, свързани с работата на организацията.

Като читатели на книгата ще можете да почерпите вдъхновение от работата на местни и чуждестранни специалисти и дарители, да си „откраднете“ идеи, които да приложите на други места във и извън страна, да намерите потенциални съмишленици и партньори и да се запознаете в дълбочина с част от осъществените през последните 25 години промени в социалната сфера в България.

Книгата ще е от полза както на работещите в социалната сфера, така и на педагози, психолози и други специалисти, работещи с деца и младежи, представители на граждански организации, специалисти по управление на човешките ресурси и ръководители и служители на компании, които са готови да подпомагат организации и инициативи в обществена полза.

Не на последно място, историята на „Карин дом“ показва, че всяка градивна промяна, колкото и мащабна да е тя, се заражда като идея в главата на един човек, дръзнал да мечтае за един по-добър свят.

Можете да си купите „Първите 25 години на „Карин дом“ през електронния магазин на фондацията.

Заглавно изображение на книгата: magazin.karindom.org

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *