Книга на утехата, Мат Хейг

Обичам моментите, в които една книга достигне до мен в най-подходящия момент.

А най-подходящият момент е, когато имам нужда точно от думите и размишленията на съответния автор по въпроси, на които се опитвам да намеря задоволителни отговори. Или когато имам нужда от доказателство, че някой, независимо от разстоянието между нас и независимо че не ме познава, разбира какво и защо чувствам. Или когато, загубил част от обичайните за мен ентусиазъм, любопитство и енергичност, имам нужда някой да ми припомни многобройните, повече и по-малко очевидни причини, заради които си струва да съм благодарен за всяка минута живот.

Защото тя е дар.

„Книга на утехата“ на Мат Хейг отговаря на тези условия. Вярвам, че тя може да даде надежда и сила на всеки, който ѝ отдели мъничко време, по простата причина, че във време на опасно високи нива на тревожност, страх, стрес, разделение и несигурност ние се нуждаем най-вече от утеха, спокойствие, разбиране, състрадание, обич и пространство за размисъл и открити разговори по чувствителни теми.

Може да си мислим, че сме корави. Може да си мислим, че сме несломими. Както обаче казва Линдзи Вон, може би най-успешната скиорка в историята, понякога животът ни поднася трудности и в тези моменти е хубаво да можем да разчитаме на подкрепата на други хора. Защото често дори само няколко думи, казани в точното време и на точното място, могат да ни помогнат да се измъкнем от затвора на апатията и отчаянието.

Думите на Мат Хейг, претворени на български език от Бистра Георгиева, могат да се окажат един от ключовете за излизане от този затвор.

Затова ви поднасям малка селекция от пропитите от смирение, милосърдие и мъдрост думи на Мат Хейг. Надявам се в тях да намерите утеха и смисъл да продължавате да се радвате на живота въпреки неравностите и стръмнините по пътя. И дори да успявате да черпите сила от периодите на изпитания, през които преминавате – точно както прави авторът на „Книга на утехата“, който от години се бори с демоните в главата си.

.

Светлина и мрак

Не е нужно да отричате реалността на настоящето, за да изпитвате надежда. Трябва да знаете просто, че бъдещето е несигурно и че в живота има и светлина, и мрак.

.

Планини и долини

Хората говорят за върхове и спадове във връзка с психичното здраве. Планини и долини. Тези топографски метафори имат смисъл. Определено можете да усетите стръмните спускания и тежките изкачвания на живота. Но е важно да помним, че от дъното на долината не получаваме ясна гледка. И че понякога единственото, което трябва да направим, за да се издигнем отново, е да продължим напред.

.

Най-трудната част

Най-гадното от всяко преживяване е моментът, в който усещаш, че не можеш да понесеш повече. Затова, ако имате чувството, че не можете да понесете повече, е много вероятно вече да сте стигнали до най-трудната част. Остава ви само да изпитвате по-хубави чувства. Все още сте тук. Това е всичко.

.

Търсене на решение

За да се справите с даден проблем, е много полезно да го погледнете. Не можете да изкачите планина, ако се преструвате, че я няма.

.

Надежда, план и решимост

Надеждата и щастието са различни неща. Няма нужда да бъдеш щастлив, за да имаш надежда. Вместо това трябва да приемеш неизвестността на бъдещето и че съществуват негови версии, които може да са по-добри от настоящето. Надеждата в най-простата си форма е допускане на възможностите. Допускането, че ако внезапно се изгубим в гората, ще намерим път. Всичко, от което имаме нужда, е план и малко решимост.

.

Загуби и придобивки

Когато ни се отнемат неща, оставащото става по-ценно. Не само става по-видимо, но и по-наситено. Това, което губим в ширина, добиваме в дълбочина.

.

Най-хубавото в живота

Небето не става по-синьо, ако имате идеална кожа. Музиката не звучи по-интересно, ако имате плочки на корема. Кучетата не са по-добра компания, ако сте известни. Пицата е вкусна независимо от позицията ви в работата. Най-хубавото в живота съществува отвъд нещата, към които ни насърчават да се стремим.

.

Неотменимо право на обич

Не е необходимо постоянно да се подобрявате, за да се обичате. Любовта не е нещо, което заслужавате само ако постигнете някаква цел. Нашият свят е свят на натиск, но не му позволявайте да ви лиши от самосъстрадание. Родени сте достойни за любов и оставате такива. Бъдете добри със себе си.

.

Добрина

Имаме нужда от доброта. Трябва по някакъв начин да виждаме разликата между това, което хората са, и това, което понякога правят. А това включва и нас.

.

Свещ

Когато се спусне мрак, не можем да видим какво имаме. Това не означава, че нямаме нищо. Нещата си остават точно там, пред нас. Всичко, което трябва да направим, е да запалим свещ или да запалим искрица надежда и можем да видим, че това, което сме смятали за изгубено, е само скрито.

.

Малко търпение

Може да имате чувството, че сте в кошмар. Умът ви може да ви изтезава. Може да мислите, че няма да се справите. Спомнете си обаче някой предишен път, когато сте се чувствали зле. Помислете и за нещо хубаво, което се е случило междувременно. Това конкретно добро може да се случи или да не се случи отново, но някакво добро ще се случи. Просто изчакайте.

.

Несигурността като възможност

Несигурността е причината за тревожността, но също и решението. Докато всичко е несигурно, всичко е надежда. Всичко е неопределено. Всичко е възможно. Ние съществуваме върху въртяща се монета. Не можем да предвидим на коя страна ще падне, но можем да се наслаждаваме на блясъка ѝ, докато се върти.

.

Самота и себепознание

Самотата не е липса на компания. Самотата е онова, което изпитваме, когато се изгубим. Но можем да се изгубим и насред тълпа. Няма нищо по-самотно от това да бъдеш с хора, които не са на твоята честота. Лекарството за самота не са повече хора. Лекарството за самота е да разберете кои сте.

.

Прошка

Да простиш на себе си, прави света много по-добър. Не ставаш добър човек, като си повтаряш, че си лош.

.

Всекидневни чудеса

Преживявайте едно хубаво нещо всеки ден. Колкото и да е малко. Колкото и да е тривиално. Прочетете стихотворение. Изпейте любима песен. Посмейте се с приятел. Погледайте небето точно преди слънцето да залезе. Изгледайте класически филм. Изяжте парче лимонова торта. Каквото и да е. Просто си дайте едно елементарно напомняне, че животът е пълен с чудеса. Дори да се намираме на етап, на който не можем да ги ценим, понякога много помага да си спомним, че има неща в този свят, на които да се насладим, когато сме готови.

.

Надежда

Нищо не е по-силно от мъничка надежда, която не се отказва.

.

„Да“ на живота

Бъдете любопитни. Лягайте си навреме. Пийте вода. Дишайте от диафрагмата. Радвайте се на храната. Създайте си рутина, в която да живеете свободно. Бъдете любезни. Приемете, че не всички ще ви харесват. Ценете онези, които ви харесват. Не бъдете категорични. Позволявайте кофти ситуации. Искайте това, което вече имате. Научете се да казвате „не“ на неща, които ви се изпречват на пътя. И „да“ на нещата, които ви помагат да живеете.

.

Корица на книгата: Locus Publishing

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *