Карл Онорè - Дани Пенев

През април имах удоволствието да проведа онлайн интервю с Карл Онорè – журналист, писател и мотивационен лектор, който има зад гърба си четири книги, най-популярната от които е In Praise of Slow.

Повод за разговора ни беше излязлото в мой превод българско издание на книгата – „Забави темпото!“. Интервюто предстои да се появи в юнския брой на сп. „Клуб Z“.

Освен че ми отдели около час, за да сподели мнението си по интересни актуални теми, Карл по собствена инициатива ми изпрати списък с 40 съвета за бавно живеене.

Днес ви представям 13 съвета за забавяне на темпото от Карл Онорè в адаптиран от мен вид.

Никой не може да постигне перфектно състояние на баланс в живота си, но всеки може да предприеме определени действия, с които да подобри качеството си на живот в съответния контекст. И да полага дългосрочни усилия да се грижи за себе си, като се адаптира постоянно към промените според нуждите и предпочитанията си.

Надявам се, че с помощта на препоръките на Карл ще намерите подходящото за вас темпо, при което спокойствието, вдъхновението и усещането за удовлетвореност ще присъстват по-често в ежедневието ви.

.

Следете темпото си

В случайно избрани моменти през деня се запитвайте дали не правите, това което правите, прекалено бързо. Ако е така, опитайте да продължите заниманието си с по-умерено темпо.

.

Дишайте

Когато се чувствате притиснати от времето или притеснени, направете кратка пауза и си поемете дълбоко въздух няколко пъти. Така мигновено ще успокоите и съзнанието, и тялото си.

.

Приоритизирайте и делегирайте

Преценете кои отговорности, дейности и срещи действително заслужават вниманието ви и делегирайте или елиминирайте останалите. Научете се да казвате „Не“ на покани и молби, за да можете да се посветите на приоритетите си.

.

Фокусирайте се върху една дейност

Вместо да пилеете енергията си, като вършите по няколко неща едновременно, отдайте цялото си внимание на една задача. След това пренасочете вниманието си към следващата задача и се придържайте към същия принцип. Този подход ще увеличи продуктивността ви, ще намали риска от грешки или пропуски и ще ви даде възможност да се наслаждавате повече на самия процес.

.

Изключвайте

Използвайте умерено потенциални източници на разсейване и неспешна информация като имейл, социални мрежи и мобилни приложения за комуникация. Преглеждайте комуникацията си по тези канали в избрани от вас часове и стоите далеч от тях през останалата част от времето. За да ви бъде по-лесно да се придържате към този режим, обяснете на близки, приятели и колеги как могат да се свържат с вас при спешност.

.

Оставяйте си прозорчета за преход

Предвиждайте по няколко минути между отделни дейности. По този начин ще позволите на мозъка ви да си отдъхне и ще имате време да се подготвите за следващото нещо, с което планирате да се захванете.

.

Слушайте внимателно

Старайте се да изслушвате внимателно хората, с които разговаряте. Задавайте им въпроси и проверявайте дали сте разбрали правилно думите им, като парафразирате акцентите в разговора.

.

Пишете на ръка

Водете си бележки на ръка, когато това е възможно. Писането на ръка автоматично води до забавяне на темпото, а по-бавното темпо ни помага да осмисляме и запомняме нова информация по-ефективно.

.

Почивайте редовно

Давайте си време за редовни почивки от по 10-15 минути през целия ден. През тези почивки се раздвижвайте, говорете с приятели или колеги, направете си кафе или си поиграйте с домашния любимец (ако работите от вкъщи). Тези почивки са особено полезни, когато усещате, че губите енергия и/или мотивация. Разбира се, ако сте по средата на важна среща или ви е завладяло вдъхновение, продължете и си починете по-късно. За целта следете сигналите на тялото и настроението си и бъдете гъвкави.

.

Хранете се на спокойствие

Храната е много повече от източник на енергия. Тя е ритуал, с който си доставяме удоволствие и изграждаме и развиваме връзки с познати и непознати. Стремете се да се храните далеч от работното бюро всеки път, когато това е възможно (което е много по-често, отколкото сме свикнали да си мислим).

.

Разхождайте се

Излизайте на кратки разходки. Ходенето успокоява ума и тялото и стимулира креативността. Освен това е отличен начин да съчетаете полезното с приятното, като се разхождате с приятел или колега. Разходките сред зеленина, например в парка близо до дома или офиса, са идеалният вариант, тъй като дори само няколко минути сред природата действат изключително ободряващо.

.

Подгответе се за утре

В края на деня обмислете приоритетите си за следващия ден и се отдайте на любимите си занимания или хора с чисто съзнание.

.

Намерете си бавно хоби

Изберете си хоби в съответствие с вашите интереси и предпочитания, чрез което да се имунизирате срещу вируса на вечното бързане. Сред опциите са четене на книги, писане, рисуване, плетене, градинарство, свирене на музикален инструмент, слушане на музика, редене на пъзели, решаване на кръстословици, йога, планински преходи или друг тип физическа активност и т.н.

Снимка на Карл Онорè: Madeleine Alldis

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *