JOMO - Dani Penev

Ранна лятна вечер. Прибираме се у дома след изморителен ден в работата, в университета или в училище. Приготвяме си някаква вечеря с продуктите, които намираме в хладилника, настаняваме се удобно на дивана в хола и започваме да се храним.

В желанието си да направим вечерята си с една идея по-приятна, влизаме във Facebook или Instagram. Тези (и други) социални мрежи, към които можем да се обърнем за информация, вдъхновение или утеха във всеки един момент, в който имаме достъп до мобилен телефон или компютър, веднага ни информират за актуалните събития в живота на стотици наши близки, приятели, колеги и дори хора, които не знаем откъде (и дали) познаваме.

Така разбираме, че докато вечеряме сами у дома, останалите хора се наслаждават на вкусна вечеря в компанията на колеги, разхождат се в планината с приятели, събират тен на плажа в някоя екзотична страна, присъстват на премиерата на новата книга на популярен писател или подкрепят любимия си отбор на стадиона.

С други думи, всички правят вълнуващи неща, които ни карат да мислим, че пропускаме възможности, които не са за изпускане.

Проблемът: FOMO

Ако сте преживявали нещо подобно (което е почти сигурно), значи вече познавате FOMOfear of missing out, или страх, че пропускаме нещо.

FOMO е мощен източник на негативни емоции като стрес, тъга, завист и раздразнителност. Освен това той ни изтощава психически, което пък влияе и на физическото ни състояние, и също така съкращава времето, в което можем да се посветим на хората и заниманията, които ни успокояват и окриляват.

Може би най-коварната черта на FOMO е способността му да ни потисне дори когато сме се отдали на любимите си хора и занимания. Изостряйки вродената ни склонност да се сравняваме с другите, FOMO ни пречи да се наслаждаваме на живота си тук и сега.

Решението: JOMO

FOMO е силен, но не и вездесъщ. И подобно на всеки проблем, за него също има решение.

Както отбелязва Кристин Фулър, авторка на материали в областта на психичното здраве, емоционално интелигентната противоотрова срещу FOMO е JOMOjoy of missing out, или радост, че пропускаме нещо.

JOMO ще ни помогне да преборем FOMO, при условие че му дадем тази възможност, като свършим работата, която зависи от нас.

Първо, колкото по-скоро се примирим с факта, че в денонощието има само 24 часа, толкова по-скоро ще осъзнаем, че не можем да удовлетворим всичките си желания – или поне не в един ден, в един месец или дори в една година. Вместо да живеем живота на другите, ще се погрижим много по-добре за себе си, ако просто живеем своя живот.

Второ, от нас зависи да се научим да насочваме вниманието си върху важните за нас хора и каузи. Сърфирането между постове, снимки и видеа на познати и непознати е безплатно, но това не означава, че не плащаме висока цена, когато го правим неосъзнато. Просто плащаме в друга валута – нашето време. Социалните мрежи имат много позитиви, но за да се възползваме от тях и за да смекчим негативните последици, трябва да ги използваме разумно и умерено.

И трето, можем да си осигурим по-голямо спокойствие, като благодарим за живота, който имаме. Обратно на завистта, която трови живота ни, благодарността ни държи здраво стъпили на земята, мотивира ни да продължаваме напред въпреки трудностите и подхранва цялата гама от положителни емоции, които осмислят всяка наша минута на тази земя.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *