Хората, които променят България - Дани Пенев

На 7 ноември 2019 г. с изд. AMG Publishing официално представихме дебютната ми книга „Хората, които променят България“.

В нея разказвам историите на 35 предприемчиви наши сънародници от бизнеса, образованието, културата, медиите, спорта и неправителствения сектор възпитани и амбициозни мъже и жени, които с действията си доказват, че добрината, щедростта и постоянството вършат по-добра работа от мрънкането и търсенето на оправдания.

Вероятно се питате какво се случва с тях една година след публикуването на сборника.

За да ви помогна да си отговорите на този въпрос, днес ви представям накратко новостите около част от героите на „Хората, които променят България“ и организациите, с които е свързана работата им.

Хората, които променят България

Ще приведа само няколко примера, тъй като нямам за цел да описвам подробно всяка стъпка на всички тези 35 души и свързаните с тях организации. По-скоро искам чрез тези примери да си припомним, че за да постигнем целите си – като отделни граждани и като общество, – трябва да работим по изпълнението им тук и сега и да се приспособяваме в движение.

.

Промяната продължава и през 2020 г.

Денят на народните будители (1 ноември) донесе чудесна новина за екипа, работил по „Хората, които променят България“: Калин Василев, бегач на дълги разстояния и създател на инициативата за активен начин на живот TarnovoRuns, получи наградата „Будител на годината 2020“ в едноименната кампания на Българското национално радио (БНР).

Освен че не спират да спортуват на открито, Калин и приятелите на TarnovoRuns подпомагат и инициативата #ХапкиНадежда за осигуряване на топла храна за медици във Велико Търново.

Ако не сте чели историята на Калин, включена в сборника ми, сега е повече от подходящ момент да го направите. Можете да си доставите двойна доза вдъхновение, като изгледате/изслушате изключително личния и зареждащ разговор между Георги Ненов и Калин в еп. 215 на подкаста „Свръхчовекът“.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Отново на 1 ноември Сдружение „Операция Плюшено Мече“ постави началото на тазгодишното издание на коледната си кампания за събиране на подаръци за хора в неравностойно положение.

Неправителствената организация, основана от Михаела Стойкова, продължава и да подпомага даровити младежи, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства, чрез менторската програма „Скритите таланти на България“. Към днешна дата шестима възпитаници на програмата са приети в университет.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Първият ден на ноември беше специален за „Хората, които променят България“ и по още една причина: Фондация „Карин дом“, оглавявана от Мая Донева, отвори процедура за избор на строителна компания за изграждане на своя нов Център за работа с деца, в който ще премести цялата си дейност. Архитектурният проект за новата сграда беше избран след конкурс през зимата и ще бъде реализиран на парцел, предоставен от Община Варна.

Макар че коронавирусът принуди фондацията да премине в онлайн режим на работа, Мая и екипът бързо започнаха да провеждат онлайн консултации с родители и безплатни онлайн лекции в помощ на родители и специалисти.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Мариела Станулова и Христо Бояджиев имат поводи за радост във връзка с развитието и на двете неправителствени организации, на които са съоснователи – Сдружение „Тук-Там“ и „Академия за родители“.

През юни „Тук-Там“ пусна в действие платформа с елементи на социална мрежа, кариерен портал и гид за живота в България. На 17 септември в Inter Expo Center и онлайн се проведе ежегодният кариерен форум „Тук-Там Кошер“. Организацията проведе петото юбилейно издание на конкурса на Фонд за стипендии „Иди, учи и се върни“, раздавайки стипендии на петима българи, които планират да направят магистратура в чужбина и след това да градят кариера у нас. Пандемията от коронавирус не попречи на „Тук-Там“ да проведе и „Кариерно сафари“ – събитие за кариерно ориентиране, което по план трябваше да протече в офисите на различни компании, но се премести във виртуалното пространство.

Освен че предлага тематични онлайн обучения, „Академия за родители“ също се адаптира успешно към пандемичната обстановка и от повече от половина година оказва подкрепа на родители чрез безплатни уебинари, водени от специалисти. През следващите няколко дни например предстоят уебинари по теми като „Как да управляваме времето и енергията си с деца и работа от дома“, „Родителската тревожност: начини за справяне“, „Игри за родители и деца по време на пандемия“ и „Как да развием емоционалната интелигентност на детето по време на изолация“.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Дарин Маджаров и екипът на „Уча.се“, най-голямата платформа за видеоуроци и тестове в България, продължава да създава ново учебно съдържание в помощ на българските ученици и учители. В началото на извънредното положение „Уча.се“ предостави безплатен достъп до всички видеоуроци и тестове за близо две седмици.

В средата на този месец „Уча.се“ направи първа крачка към международна експанзия, като навлезе в Румъния с платформата eduboom, в която вече има над 150 видеоурока по математика по официалната програма в северната ни съседка.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Фондация „Заедно в час“, която под ръководството на Евгения Пеева-Кирова и Траян Траянов за 10 години измина пътя от експеримент в двигател за реформи в българското образование, продължава да привлича професионалисти от различни сфери към учителската професия. През учебната 2020/2021 година в програма „Нов път в преподаването“ участват 123 учители.

Екипът на организацията работи усилено и по две сравнително нови начинания – програма „Училища за пример“ и инициатива за създаването на методика и специализирани учебни материали за преподаване на български като втори език за ученици от начален етап.

А за да подкрепи учителите в условията на пандемията, „Заедно в час“ създаде специална страница с ресурси и добри практики за онлайн обучение, изпробвани от техни учители и училища партньори или от други организации.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Telerik Academy, създадена от Бойко Яръмов, Васил Терзиев, Светозар Георгиев и Христо Косев преди 11 години, обучава желаещи да се развиват в ИТ индустрията – чрез програмата си за кариерен старт (Alpha) и чрез обучения за професионалисти (Upskill). През тази година Telerik Academy стартира и първата у нас цялостна програма за продуктови мениджъри в ИТ сектора.

Училищна Академия Телерик също продължава да провежда своите безплатни курсове за ученици онлайн. Академията дори разшири портфолиото си от програми за ученици в 4-7 клас и 8-12 клас. В момента в различните програми, които обхващат 75% от областите в България, се обучават близо 2500 момичета и момчета.

Бойко, Васил и Светозар продължават да подпомагат предприемаческата и ИТ среда в България и чрез другата си съвместна инициатива – екосистемата за технологични компании и талант Campus X. Кампусът, в който са базирани над 50 компании, въведе мащабни мерки за безопасна работна среда в условията на пандемията от коронавирус, включително PCR тестове на място и пречистватели на въздуха.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Наскоро Софтуерният университет (СофтУни), сред чиито основатели е Христо Тенчев, отбеляза своята седма годишнина от създаването си. Равносметката: над 700 обучения и над 650 семинара и други събития, над 14 000 видеоурока и участие в създаването на първата частна професионална гимназия по дигитални науки в България.

В средата на март СофтУни предостави безплатен онлайн достъп до част от обученията и семинарите си, а в края на април пусна безплатни обучения в помощ на хората, останали без работа след обявяването на извънредното положение. По-рано този месец СофтУни, в сътрудничество с изд. „Клет България“, организира и безплатно онлайн обучение по дигитална грамотност за начални учители.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Ива Цолова и Йоана Колева от платформата JAMBA, която свързва хората с различни възможности с потенциални техни работодатели, събраха 8550 лв покрай третото издание на благотворителното бягане Run2Gether България. По този начин даренията, които JAMBA планира да вложи в изграждането на кариерен център за хора с различни възможности, вече надхвърлят 35 000 лв.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

В първите дни на есента Краси Георгиев, другият бягащ герой на „Хората, които променят България“, за пореден път впрегна страстта си към спорта с благотворителна цел, като тегли пикап в продължение на 27 часа и половина в подкрепа на платформата за психично здраве „Кожа“.

В пандемичната обстановка Краси и колегите му в Chair UP помагат чрез онлайн сесии на работещи от вкъщи служители на различни компании да се грижат за физическото и психическото си здраве.

От 14 ноември Краси се подвизава и като водещ на предаването „Човешкото и свръхчовешкото“ по телевизия „Българе“.

Източник: Facebook страница на „Хората, които променят България“

.

Ако този текст ви е вдъхновил, най-добре посетете уеб сайтовете и профилите в социалните мрежи на всички герои на „Хората, които променят България“ и организациите, от които те са част, за да намерите актуална информация за разнообразните им дейности.

А в случай че си търсите допълнителна порция храна за размисъл и искате да оползотворите времето си вкъщи с четенето на хубави книги, можете да прегледате книжните препоръки на героите на „Хората, които променят България“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *