Една вечер, една книга, стотици стоплени сърца - Дани Пенев

7 ноември 2019 г., София. Литературен клуб „Перото“ прелива от развълнувани деца, майки, бащи, баби и дядовци.

Те не са там, за да чуят лекция на световноизвестен учен или да се на­сладят на божествения глас на популярен американски поп из­пълнител. Те са там за премиерата на дебютната книга на млад български журналист и преводач, в която той разказва исто­риите на вдъхновяващи свои сънародници от различни сфери.

Идеята за тази книга се зароди в съзнанието ми в края на 2017 г. Две години по-рано се бях присъединил към екипа от автори на доброволни начала на TrueStory.bg – онлайн ме­дия, която насочва общественото внимание към позитивни и трудолюбиви хора, които работят за смислени каузи и иници­ативи. Покрай това ми занимание срещнах редица възпитани, скромни, любознателни, отговорни и амбициозни българи, които преобърнаха представата ми за България като страна, в която едва ли не красивото и доброто са обречени поначало.

С колкото повече такива архитекти на промяната общувах, толкова повече си давах сметка, че промяната не е подарък, а плод на собствените ни решения и действия.

В един момент размислите ми по темата прераснаха в идея за написването на книга, в която поглеждам към промяната у нас през личните истории на хора, които допринасят за нея все­ки ден. Впоследствие осъзнах, че през ноември 2019 г. пред­стои да отбележим 30 години от началото на т.нар. преход към демокрация и пазарна икономика.

Картината се избистри: щях да подготвя сборник с 30 статии, чрез които поставям в светли­ните на прожекторите част от растящия брой съвременни бъл­гарски будители от света на бизнеса, образованието, културата, медиите, спорта и неправителствените организации.

През април 2018 г. споделих идеята си със зам.-главния редактор на едно от най-големите родни издателства, когото имам честта да познавам. Въпреки че той веднага видя смисъ­ла от издаването на подобна книга, търговският отдел отсече: „Не!“. Този отказ поразклати сериозно увереността ми и ме на­кара да се питам дали начинанието ми наистина си струва. За щастие, тогава се чух по телефона с една приятелка, чиято ис­тория планирах да включа в книгата. Тя ми даде точно толкова вяра и кураж, от колкото се нуждаех, за да продължа по пътя, по който бях поел. Защото, каза ми тя, тази книга е важна.

Оказа се права. По-малко от два месеца след онзи горчив залък подписах договор с друго издателство – много по-малко по размер, но много по-отдадено на каузата ми.

7 ноември 2019 г., София. В Литературен клуб „Перото“ се провежда премиерата на „Хората, които променят Бълга­рия“.

Както вероятно се досещате, 26-годишният Даниел Пенев, авторът на книгата и човекът, пишещ тези редове, сияе от радост, защото вижда осъществе­на една от най-смелите си мечти досега. Подобна радост оза­рява лицата на стотиците читатели, отделили от времето си в тази ноемврийска вечер, за да подкрепят автора.

По време на премиерата на книгата в Литературен клуб „Перото“
Снимка: Александър Найденов

От премиера на книга събитието се трансформира в празник на надеждата. Една идея, зародила се най-невинно в ума на идеалистично настроен пишещ младеж, сега рисуваше усмивки и произ­веждаше оптимизъм за бъдещето на България.

За мнозина това може да е превъзнесено описание на прозаично събитие. За мен е чудо.

Този текст е включен във втората ми книга – „От нас зависи“ (AMG Publishing, 2020). Тук се публикува в адаптиран вид.

Заглавна снимка: Личен архив

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *