Дани Пенев - Две безценни съобщения от читатели

„Това, за което наистина ме е грижа, е да достигна един човек.“

Натъкнах се на тази отрезвяваща мисъл на Хорхе Луис Борхес, докато четях „Продължавай напред“ на Остин Клиън. Отрезвяваща, защото ни освобождава от задушаващата хватка на широкоразпространения в наши дни стремеж към количество за сметка на качеството.

В тези думи на Борхес се съдържа мъдрост, която, ако впрегнем в действие, ще ни позволи да живеем в един по-добър свят.

Само преди няколко дни изпитах онова чувство на благодарност и удовлетворение, което съпътства осъзнаването, че си внесъл лъч светлина в живота на друго човешко същество.

Това се случи благодарение на имейлите на две наши сънароднички, които са отделили от времето си, за да прочетат „От нас зависи“, и след това са положили специални усилия, за да ми разкажат как втората ми книга им е дала утеха, надежда и мотивация да продължават напред въпреки несигурността и неизбежните препятствия по пътя.

.

Глътка свеж въздух

„[В] последно време се нагледах на позьори, на хора, които си преписват разни заслуги, че произведението ви ми се стори като свеж въздух. За което искам да Благодаря. Щастлива съм, че мога и да ви дам обратна връзка, защото изпитах гордост, че създателя[т] на такава книга е българин. Вдъхновен, млад човек. [Н]е само се вдъхнових и намерих смисъл да продължа, но и ми беше толкова приятно в присъствието на вашата книга. Благодаря за отделеното време и за прекрасните емоции, с които ме заредихте.“

Това е откъс от имейл, в който майка на три деца ми споделя възторга си от „От нас зависи“ и описва подробно терзанията и творческите си победи от последните няколко месеца.

Как изолацията покрай пандемията от коронавирус я е притиснала до стената.

Как се е чувствала като в капан още преди началото на извънредното положение през март, но затварянето вкъщи е внесло допълнителен стрес в живота ѝ.

Как след известно време е решила да насочи енергията си към неща, които носят полза на другите.

Как е осъществила серия от инициативи в Instagram, насочени към любителите на четенето и писането.

И как самата тя е започнала да пише.

.

Другата България

„Скъпи Дани, надявам се, че нямаш нищо против да скъся дистанцията между нас, [пишейки] на „ти“.Факт е, че вече те чувствам толкова близък и „Вие“ ми звучи прекалено далечно. Не знам дали ще прочетеш този имейл. „От нас зависи“ – прочетох я за 24 часа. Ти буквално пишеш мислите в главата ми. И сигурно не го чуваш за първи път. Продължавай да дерзаеш. Продължавай да споделяш личното си мнение […] Само така ще доказваш всеки ден, че в България сме не тези, които не сме имали възможност да емигрираме, а тези, които сами сме взели това решение.“

Това е откъс от имейл, в който бъдеща лекарка от МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна споделя впечатленията си от „От нас зависи“ и обяснява как прочетеното я мотивира да остане в България след наближаващото ѝ дипломиране.

Как по време на извънредното положение се е върнала към книгите и е започнала да споделя мнението си за това, което чете, в социалните мрежи.

Как след кратка размяна на съобщения с изд. AMG Publishing екипът ѝ е изпратил „От нас зависи“, както и „Хората, които променят България“.

Как е почувствала този жест от страна на издателството като сбъдната мечта, защото е била щастлива, че държи в ръцете си точно тези две книги.

Как, независимо от тежкото положение, в което се намира българското здравеопазване, и по-добрите условия, които би могла да намери в чужбина, ще се радва да работи като лекар именно тук.

И как иска да опита да допринесе за промяната в България, защото вярва, че страната има нужда от млади и дейни хора, които действат задружно.

.

Обратна връзка с добавена стойност

Съобщения от читатели като двете, вдъхновили този текст, ми дават увереността, че вървя в правилната посока.

Защото ме карат да смятам, че читателите на книгите ми усещат любовта, която влагам във всеки свой текст.

Защото затвърждават убеждението ми, че възпитанието и добронамереността сближават хората.

И защото ме изпълват с усещане за смисъл, което е неизмеримо по-ценно от количествени показатели за успех като брой продадени книги и брой последователи в социалните мрежи.

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *