Думи, които лекуват - Дани Пенев

„Най-вълшебното нещо, на което са способни думите, е, че те могат да ни лекуват. Посредством думите сме в състояние […] да облекчим болка, да се справим със свои съмнения, гняв и чувство за вина, да превъзмогнем дълбока загуба, да излекуваме рани, да победим страхове, да прекратим потисничество, да излезем, може би, от свое вътрешно или външно робство, да освобождаваме и да се освободим.“

Тази вяра в лечебната сила на думите подтиква Алекс Ровира, популярен испански автор на книги за личностно развитие, да събере в книга афоризми и откъси от различни текстове, чрез която да ни помогне да съхраним духа си.

„Думи, които лекуват“ е от онези малки по-размер книги, които имат потенциала да окажат огромно положително въздействие върху живота ни, защото ни дават надежда и ни мотивират да гледаме към бъдещето с вяра.

Рано или късно всички се сблъскваме с трудности. Макар и различни по същност, те си приличат по това, че ни пречат да се радваме на нещата, които правим, и на хората, с които общуваме. Затова е препоръчително да увеличим отбранителната си мощ, като се погрижим за психичното си здраве навреме чрез редовен и умерен прием на мъдри и вдъхновяващи послания.

Отдолу споделям няколко такива послания, включени в книжката на Алекс Ровира.

.

Отношението като избор

„Последната човешка свобода е изборът на собственото ни отношение към всяко обстоятелство.“ (Виктор Франкъл)

.

Най-важната промяна

„Всички искат да променят света, но никой не иска да промени себе си.“ (Лев Толстой)

.

От мисъл до съдба

„Човек посява мисъл и жъне действие. Посява действие и жъне навик. Посява навик и жъне характер. Посява характер и жъне съдба.“ (Шивананда)

.

Утре като възможност

„В края на деня приеми, че той е приключил. Направил си, каквото си могъл. Без съмнение е имало грешки и абсурди – забрави за тях възможно най-скоро. Утре ще е нов ден; започни го добре, спокойно и с толкова настроение, че да не могат да го засенчат дреболиите от вчера.“ (Ралф Уолдо Емерсън)

.

Мечтите като ориентир

„Висшата мъдрост е да имаш толкова големи мечти, че да не ги изгубиш от поглед, докато ги преследваш.“ (Уилям Фокнър)

.

Силата на любовта

„Когато правиш нещо с любов, ще получиш каквото ти трябва.“ (Ерих Фром)

.

Вътрешната свобода

„Отчаян, ученикът отишъл при своя учител и го попитал: „Как мога да се освободя, учителю?“. Учителят отвърнал: „А кой те връзва, приятелю мой?“.“ (Индийска приказка)

.

Отворената врата

„Всеки път, когато пред нас се затвори една врата, се отваря друга – това е законът на живота. Лошото е, че често прекалено упорито се вглеждаме в миналото и тъгуваме за затворената врата, без да забележим онази, която току-що се е отворила.“ (Алберт Швайцер)

.

Отвъд върха на планината

„И чак когато достигнеш върха на планината, ще започнеш да се изкачваш.“ (Халил Джубран)

.

Усмивката

„Понякога радостта ти е причина за твоята усмивка, но понякога усмивката ти може да бъде причина за твоята радост.“ (Тик Нат Хан)

.

Възможното невъзможно

„Започни, като правиш необходимото, след това – възможното, и накрая и ще направиш невъзможното.“ (Франциск от Асизи)

.

Човешкият потенциал

„Приеми един човек, какъвто е, и той ще продължи да бъде такъв. Приеми един човек, какъвто може да бъде, и той ще се превърне в това, което може да бъде.“ (Йохан Волфганг Гьоте)

.

Истинското щастие

„Най-щастливият човек е този, който създава щастие за най-голям брой себеподобни.“ (Дени Дидро)

.

Значението на успеха

„Да спечелим уважението на интелигентните хора и любовта на децата. Да ценим красотата на природата и на всичко, което ни заобикаля. Да търсим и насърчаваме най-доброто у другите. Да се принесем в дар на другите, без да искаме нищо в замяна, защото като даваме, получаваме. Да изпълним задача, като да спасим изгубена душа, да излекуваме болно дете, да напишем книга или да рискуваме живота си заради приятел. Да празнуваме и да се смеем от сърце и да пеем с възторг. Да имаме надежда дори в моменти на отчаяние, защото, докато има надежда, има живот. Да обичаме и да сме обичани. Да бъдем разбрани и да разбираме. Да знаем, че някой е бил поне малко щастлив, защото ни е имало. Това е значението на успеха.“ (Ралф Уолдо Емерсън)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *