През последните пет години целенасочено търся доброто, позитивното и красивото.

В хода на тази изследователска мисия се запознах с десетки възпитани, дейни и добри хора и научих за десетки организации и инициативи, които бавничко, но уверено допринасят за развитието на средата в България. Колкото повече търсех добрите примери, толкова повече откривах такива. И продължавам да търся, защото знам, че всеки ден ражда добри примери, които заслужават вниманието ни.

Също толкова обнадеждаваща тенденция е увеличаването на броя на добротърсачите.

Съвсем пресен пример е ДОБРОкаст – подкаст, чиито създатели са си поставили за цел да разкрият човешката страна на доброволчеството и да покажат, че доброто, както любовта, е навсякъде около нас, но за да го видим, трябва да отворим очите (и сърцата) си за него.

.

Подкастът

ДОБРОкаст е инициатива в рамките на кампанията „От нас зависи“ на „Равни БГ“ – обединение на граждански организации, които работят в сфери като защита на човешките права, уязвими групи, доброволчество, устойчиво развитие и медии.

Движени от убеждението, че доброто е заразно, създателите на ДОБРОкаст ще ни срещат с добротворци от България и чужбина, които ще разказват за заниманията си, осеяни с каузи, незабравими пътувания и срещи и безусловно себераздаване.

Източник: CVS Bulgaria

Гост в пилотния епизод на подкаста е Юлия Йорданова – природозащитник и учредител на Сдружение за доброволчески труд „Си Ви Ес“ (CVS Bulgaria).

Екипът планира да пуска по един епизод в средата на всеки месец.

Желаещите да предложат потенциални гости в предаването могат да се свържат със CVS Bulgaria на имейл адрес office@cvs-bg.org.

.

Водещият

Водещ на ДОБРОкаст е Мария Петрова – добротворец, когото имам честта да познавам от седем години.

Мария има бакалавърска степен по българска филология от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по европеистика от същия университет. През годините участва в обменни програми, семинари и доброволчески проекти в Италия, Австрия, Германия, Франция и Турция. За период от почти две години и половина е ментор на доброволци по програма EVS в CVS Bulgaria. От март 2018 г. е част от базирания в София екип на компанията за мобилни плащания SumUP.

Източник: Личен архив

Радвам се, че CVS Bulgaria са поканили Мария да води ДОБРОкаст, защото тя е точният човек за формат, посветен на доброто във всичките му разновидности.

А ето и мотивацията на Мария да приеме поканата:

„Веднага припознах идеята за ДОБРОкаст, защото вярвам, че добрите истории трябва да получават повече гласност и за мен ще бъде чест и предизвикателство да бъда частица от пътя за разпространяването на хубавите примери. А и имаме нужда от позитивност и смисъл. Не КОВИД-19, а доброто е онова, което ми се ще да ни се случва на ежедневна база и да ни заразява, за да бъдем една идея по-щастливи и спокойни не само като индивиди, но и като общество.“

Заглавно изображение: CVS Bulgaria

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *