Добрият пример на Невена Станоева - Дани Пенев

22 декември 2020 г., Кюстендил. Невена Станоева, невролог по професия, планинар по душа и майка на един от най-добрите ми приятели, се натъква на шест кученца до контейнери за смет.

Още с пъпните върви, вероятно току-що изоставени.

Макар че живее в апартамент, грижи се за три котки, няма опит в отглеждането на новородени кучета и вече се настройва за приятни коледни мигове в компанията на близките си, Невена веднага приютява кученцата в дома си.

Защото, както казва тя: „Просто нямаше как да [ги] отмина и да се направя, че нищо не съм видяла“.

Започва да ги храни със спринцовки, а малко по-късно се снабдява с шишенца и биберони. Наясно е обаче, че не може да ги задържи задълго – най-малкото те трябва да се хранят на 3-4 часа, а на 4 януари тя трябва да се върне на работа.

Добрият пример на Невена Станоева - Дани Пенев
Снимка: Невена Станоева

Във Facebook Невена моли своите близки, приятели и познати да помогнат в търсенето на приемни семейства за кучетата. Вариантите са три – да ги осиновят, да ги гледат, докато някой друг ги осинови, или да намерят майка кърмачка с малки кученца.

Невена знае, че при всеки от трите сценария желаещите да помогнат ще увеличат шансовете на кутретата да оцелеят до навършване на три месеца. Тогава те ще започнат да се хранят самостоятелно и биха могли да бъдат приети от някоя организация, която да продължи да търси осиновители.

По-малко от две седмици, след като Невена спасява шестте кучета, пет от тях се озовават в домовете на добри хора, които откликват на призива ѝ за помощ.

За съжаление, независимо че осиновителката на едното от тях следва съветите на Невена, то губи от жизнеността си и няколко дни по-късно умира. Този тъжен развой на събитията не е неочакван, тъй като става дума за новородени кучета без майка кърмачка, чието оцеляване е под постоянна заплаха в първите 40-50 дни.

Невена признава, че не би могла да се справи с първоначалните грижи за шестте кучета без подкрепата на дъщеря си.

Освен че подкрепя решението на майка си да ги вземе под крилото си, Биляна набавя всичко необходимо за тях в началото и сега наминава веднъж дневно през апартамента на Невена, за да храни последното кученце, за което предстои да бъде намерен осиновител.

В момента Невена е раздвоена – привързала се е към това мъниче дотолкова, че ѝ се къса сърцето при мисълта за евентуална раздяла, но същевременно осъзнава, че може би за кучето ще е по-добре да живее в дом без котки.

Важното е, че стига да е здраво, това кученце със сигурност ще бъде в добри ръце.

А ето какво ми написа Невена в Messenger в началото на месеца:

„За мен беше задължително [тези кучета да] бъдат спасени и да им бъде намерен дом. Те са родени с късмет! Ако някъде ми хлопваше врата (отказ да [ги] вземат, проблеми някакви), веднага се отваряше друга и проблемът се решаваше. Чувствам се безкрайно уморена, но и удовлетворена.“

Заглавна снимка на Невена Станоева: Личен архив

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *