Вдъхновяващи новини и истории (юли 2021 г.)

Ако следите блога ми, вероятно сте разбрали, че в средата на този месец имейл бюлетинът ми „Седмична доза вдъхновение“ навърши 1 година.

Чрез бюлетина всеки понеделник поднасям порция вдъхновение и храна за размисъл, съставена от 10 елемента. Сред тях ще намерите позитивни новини за успехи, добри примери и значими проекти на хора и организации от България и други страни, вдъхновяващи репортажи и интервюта и информация за доброволчески инициативи и културни и спортни събития.

От днес нататък тук ще публикувам по един материал всеки месец, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалите 30 (или 31) дни.

Разбира се, ще се радвам, ако се абонирате и за „Седмична доза вдъхновение“, за да получавате одухотворяващо и усмихващо съдържание директно в електронната си поща в началото на всяка седмица.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за месец юли:

  • Български плувец на финал Олимпийски игри за първи от 33 години. Йосиф Миладинов, който завърши на осмо място във финала на 100 метра бътерфлай в Токио, е първият мъж в историята на българското плуване, който достига до финал на Олимпийски игри. Предишното най-добро постижение беше полуфинал на Михаил Александров на 100 метра бруст в Пекин през 2008 г. За последно България е представена на плувен финал на Олимпиадата в Сеул през 1988 г. Тогава Таня Богомилова печели злато на 100 метра бруст, Антоанета Френкева печели сребро на 100 метра бруст и бронз на 200 метра, а Антоанета Струменлиева участва във финала на 800 метра свободен стил.

  • „Капачки за бъдеще“ събра пари за закупуването на първа детска линейка извън София. Към момента столицата е единственият град у нас, който разполага със специално оборудвана линейка за първа неонатологична помощ за бебета. Линейката, която ще бъде закупена благодарение на средства, събрани от благотворителната инициатива, ще бъде дарена на Пловдив, Плевен, Стара Загора или Варна. От публикация на „Капачки за бъдеще“ във Facebook става ясно, че линейката трябва да е готова до есента. В края на юни организаторите съобщиха, че започват да събират и алуминиеви кенчета.

  • 11-годишен намери и върна чанта с над 10 000 лева. Момчето се натъкнало на чантата близо до дома си в Симеоновград. То и баба му открили адреса на собствениците по документите, които са били в чантичката, и им я върнали. Постъпката на момчето предизвика вълна от положителни емоции. Семейство от Бургас дори покани момчето и родителите му да отседнат в тяхна къща на морето за кратка ваканция. Те обаче отклонили поканата с благодарност и отстъпили възможността на друг човек, който не може да си позволи почивка.

  • Джеф Безос дарява 200 милиона долара на The Smithsonian. Парите, които основателят на компаниите Amazon и Blue Origin ще дари на емблематичния музеен, образователен и научноизследователски комплекс, ще бъдат използвани за обновяване на Националния музей на въздухоплаването и космоса и за създаването на нов образователен център.

  • „Стани богат“ се завръща на екран през новия телевизионен сезон. Легендарната игра ще стане част от програмата на bTV. Водещ ще бъде актьорът Михаил Билалов, който водеше предаването, докато то се излъчваше по Българската национална телевизия (БНТ). „Стани богат“ започва да се излъчва у нас през май 2001 г. и дълги години е част от програмата на Нова телевизия с водещ Ники Кънчев.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *