Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от повече от година вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

Наскоро реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за месец септември:

.

Образование и наука

  • Четирима българи с награди от конкурса за млади учени на Европейския съюз (EUCYS). Виктор Колев и Йордан Цветков спечелиха съответно първа награда за 2021 г. и втора награда за 2020 г. в хибридното издание на конкурса за 2020/2021 г. Христо Тодоров и Теодор Кирилов пък спечелиха награди на партньорски организации. Списъкът с всички отличени в конкурса можете да разгледате тук.
  • България ще предоставя двойно повече средства за стипендиантите на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. От 2022 г. държавата ще участва с 364 000 щатски долара вместо с 182 000 щатски долара. Предвижда се увеличение на размерите на сегашните стипендии, предоставяне на повече стипендии за обучение на българи в магистърски или докторски програми в САЩ и осигуряване на повече средства за български изследователи.
  • СУ „Св. Климент Охридски“ ще си партнира с два швейцарски института за развитието на научните изследвания в ИТ сектора в България. Това стана възможно, след като Народното събрание прие Закона за ратифициране на Споразумението за сътрудничество между Софийския университет, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцарския федерален политехнически институт в Лозана и българското правителство. Дейностите в рамките на партньорството ще се покрият от държавния бюджет по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура, като до края на 2030 г. са предвидени над 166 541 000 лв.
  • Училището на бъдещето през погледа на две български архитектки. Виолетка Славова (Лети) и Мария Стайнова са съоснователки на архитектурно студио Lusio, което се фокусира върху дизайна на училища и други пространства с голямо социално значение. Студиото се ражда покрай участието на двете в конкурса за млади архитекти и студенти „Училища на бъдещето“. Те кандидатстват, печелят конкурса и през октомври 2018 г. в Първо ОУ в Берковица е открит проектираният от тях Център по природни науки и предприемачество. Проектът е отличен с приз в категория „Нормалност на годината“ в рамките на годишните архитектурни награди WhATA. Лети и Мария продължават да поддържат топли отношения с Първо ОУ в Берковица, а услугите на Lusio търсят и други учебни заведения, сред които Второ СУ „Акад. Емилиян Станев“, Основно прогресивно училище, ЧСУ „Цар Симеон Велики“, ЧОУ „Светлина“ и др. Желанието на двете е да разширят портфолиото си с проекти за детски градини, библиотеки и болници.
  • Над 11 600 ученици ще могат да се обучават в реална работна среда. Те ще имат тази възможност по линия на проекта „Ученически практики – 2“ на Министерството на образованието и науката (МОН), който е с продължителност 29 месеца. Около 2500 от тези ученици ще участват в занятия по приоритетни направления, които са важни за развитието на икономиката, в това число машиностроене, строителство, електроника, електротехника, енергетика, транспортни услуги и др. В обученията могат да участват ученици над 16 г. от професионални гимназии или училища с паралелки за професионална подготовка. Занятията ще бъдат ръководени от учители и представители на бизнеса и науката. Предвижда се и създаването на учебно-тренировъчни фирми в първи или втори гимназиален етап.
  • Учители споделят добри практики за обучение в електронна среда. Министерството на образованието и науката (МОН) съобщава, че в платформата edu.mon.bg са достъпни над 100 добри практики, видеоуроци и презентации в помощ на обучението от разстояние в електронна среда. Идеята на МОН е да събере на едно място разнообразни ресурси, разработени от преподаватели в процеса на онлайн обучение, за да могат от тях да се възползват техни колеги, родители и ученици.
  • УНИЦЕФ пусна онлайн платформа с ресурси в подкрепа на деца със специални образователни потребности, родители, учители и специалисти. Платформата „Подкрепи ме“, създадена от УНИЦЕФ и Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град, предлага безплатен достъп до образователни и терапевтични ресурси по теми, свързани с детското развитие и приобщаващото образование. Има и секция „Вдъхнови се!“, която съдържа видеа с мотивационен характер. Планира се в началото на 2022 г. да бъде добавен модул, който ще улеснява работата и комуникацията между родител, дете и специалист и ще дава възможност за създаване на индивидуална програма за развитие, съобразена с нуждите на съответното дете.

.

Бизнес и икономика

.

Култура и медии

.

Спорт

.

Празници и годишнини

.

Разни

.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *