Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от повече от година вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

По-рано тази година реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за текущи и/или предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за месец ноември:

.

Образование, наука и технологии

.

Бизнес, икономика и общество

  • Изготвиха карта на дърветата в Столична община. От Софияплан посочват, че картата съдържа базова информация с висока степен на достоверност (около 80% точност) за почти всички дървета на територията на общината. Според данните в Столична община има над 5,5 милиона дървета, като над 640 000 от тях се намират на територията на град София.

.

Култура и медии

  • На 21 ноември отбелязахме Деня на християнското семейство. Този празник е хубав повод да се замислим за ключовата роля на семейството в живота ни. Не можем да избираме семейството си, но всеки от нас може да положи необходимите усилия да поддържа семейни отношения, основаващи се на взаимно уважение, обич и подкрепа.

  • Проф. Георги Фотев е носител на наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ за 2021 г. Проф. Фотев е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности към Нов български университет (НБУ), национален програмен директор на европейското изследване на ценностите (European Values Study) и действителен член на European Academy of Sciences and Arts. Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена през 2016 г. от Настоятелството на НБУ в памет на проф. Богдан Богданов – създател на университета, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател и преподавател. Тя се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богданов.

  • Intelligent Music Project ще представя България на „Евровизия 2022“ в Италия. Участието на групата в конкурса е възможно благодарение на публично-частно партньорство между Българската национална телевизия (БНТ) и бизнесмена д-р Милен Врабевски, който е написал музиката и текста на песента. На сцената на „Евровизия“ в Торино през май 2022 г. ще се качат Рони Ромеро, Стоян Янкулов-Стунджи, Бисер Иванов, Славин Славчев, Иво Стефанов и Димитър Сираков.

  • Обновиха Хаджи Ангеловата къща в Търговище. Обновяването на дома на видния търговец Хаджи Ангел Хаджи Друмев, който е сред най-представителните паметници на местната възрожденска жилищна архитектура от средата на XIX век и в който днес се намира етнографската експозиция на Регионалния исторически музей, включва консервация и реставрация на фасади, дограмата и декоративни елементи. Част от средствата са използвани и за външни настилки. Ръководството на Регионалния исторически музей ще търси финансова подкрепа и за интериорните дейности по къщата. Планирано е да се актуализира и музейната експозиция.

.

Събития и инициативи

  • „Тук-Там“ стартира проучване, чиято цел е да установи къде се намират българите по света и какви са техните нагласи. Сдружението предприема тази стъпка, тъй като вярва, че българите, които живеят зад граница, могат да бъдат много повече от „изтекли мозъци“, а именно – хора, които със знанията, опита и контактите си могат да допринасят активно за развитието на България дори от разстояние. „Тук-Там“ ни призовава да разпространим информацията за проучването сред своите близки и приятели извън страната, така че да можем да придобием по-ясна представа за глобалната българска общност.

.

Разни

  • Вече можете да поръчате предварително книгата „Завърналите се“ на Петя Кертикова с 20% отстъпка и автограф от авторката. В „Завърналите се“ Петя – журналистката, с чиято история завършвам моята дебютна книга, „Хората, които променят България“ – представя 21 истории на наши сънародници, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома. „Завърналите се“ ще излезе през първата половина на декември.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *