Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от повече от година и половина вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

През 2021 г. реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за текущи и/или предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за март 2022 г.:

.

Образование, наука и технологии

 • Български граждани могат да кандидатстват за стипендия за обучение или научен престой във Франция. Стипендиите на френското правителството (BGF) се отпускат от Френския институт в България за дипломантски програми на френски и на английски език на ниво бакалавър (L1), магистратура и докторантура под двойно научно ръководство (cotutelle) или под съвместно научно ръководство (codirection internationale), както и за научен престой на високо ниво във висши учебни заведения във Франция. Те включват месечна издръжка, такса за записване в университета, медицинска осигуровка, поемане на допълнителни разходи и други услуги (например намиране на жилище). Подробна информация за програмата ще намерите в сайта на Френския институт в България. Краен срок за кандидатстване: 29 април 2022 г.

.

Бизнес, икономика и общество

 • България вече има своя първи „еднорог“ в света на бизнеса. Това е финтех дружеството Payhawk, което има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона. С термина „еднорог“ се обозначават стартиращи компании с пазарна оценка от поне 1 млрд. долара. Payhawk съобщи, че е набрала нови 100 млн. долара капитал при оценка на компанията от 1 млрд. долара. Компанията планира да привлече още 60 софтуерни инженери и да отвори офиси в Амстердам и Париж през този месец и в Ню Йорк през септември.
 • TimeHeroes.org обяви отличените в годишните награди ГЕРОИТЕ за 2021 г. В петото издание на инициативата са били подадени близо 150 номинации на хора и организации с принос към развитието на доброволческата култура в България. От тях са избрани 15 носители на наградите в общо 4 категории: доброволци, организации, журналисти и компании.
 • Във Вършец откриха палеонтологичен парк с животни отпреди около 2.5 млн. години. Паркът е разположен на територия от 10 декара в рамките на Боровия парк в курортния град. Макетите на животните са направени в сътрудничество с експертите на Природонаучния музей към Българската академия на науките (БАН) в София. В средата на пространството е построен информационен център, представящ палеонтологични находки от землището на общината, диорами и информация за представените древни обитатели на този край. Финансирането на проекта е осигурено по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния.

.

Култура и медии

 • Връчиха Националните награди за сценични изкуства „Икар“ за 2022 г. Наградата за изключителен принос към българския театър беше присъдена на режисьора Асен Шопов, за чест и достойнство – на актьора Симеон Алексиев, а за изключителен принос в музиката – на певицата Мими Николова. В категория „Водеща женска роля“ наградата получи Койна Русева (за Воланд в „Майстора и Маргарита“), а в категория „Водеща мъжка роля“ беше отличен Владимир Карамазов (за Кандидата в „Опашката“). Николай Поляков спечели награда за режисурата на „Майстора и Маргарита“, а Димитър Илиев беше отличен в категория „Дебют“ за режисурата на „Shopping and Fucking“.
 • 26-ият международен филмов фестивал Sofia Film Fest с хибридна програма. В периода 10-31 март филмите в програмата бяха прожектирани в киносалони в София. Част от заглавията могат да бъдат гледани онлайн до 30 април благодарение на партньорството между организаторите на форума и платформата за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72. Локални издания на Sofia Film Fest се проведоха в Пловдив (17-27 март) и Варна (18-25 март), а изданието в Бургас стартира на 31 март и ще продължи до 8 април.
 • „CODA: дете на глухи родители“ спечели „Оскар“ за най-добър филм за 2022 г. „CODA“ грабна наградите в още две категории – за най-добър адаптиран сценарий и за най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур). Най-много статуетки (шест) получи „Дюн“, а номинираният в 12 категории филм „Силата на кучето“ спечели само една награда – за най-добър режисьор (Джейн Кемпиън). Наградата за най-добър актьор в главна роля спечели Уил Смит („Крал Ричард“), а за най-добра актриса в главна роля – Джесика Частейн („Очите на Тами Фей“).
 • Фонд „13 века България“ обяви конкурс на тема „Съвременна българска художествена литература без граници“. Конкурсът, който се организира в партньорство с Администрацията на Президента на Република България, има за цел да подкрепи творчеството на български език, да подпомогне отпечатването на отличените от журито стихове и белетристика (роман/новела, сборник с разкази), да популяризира литературните произведения на българската диаспора в България и да съдейства за запазването на българската книжовност, култура и език. Краен срок за кандидатстване: 30 юни 2022 г.

.

Спорт

 • Мирела Демирева с балканска титла в скока на височина. Демирева спечели златния медал в скока на височина на Балканското първенство по лека атлетика в Истанбул с опит от 192 см. Това е втора титла от балканско първенство за нея след триумфа ѝ в Стара Загора през 2018 г. Демирева е сребърна медалистка от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро (2016 г.) и двукратна сребърна медалистка от европейски шампионати (2016 г. и 2018 г.).
 • 15-годишният Никола Цолов ще се състезава в испанската „Формула 4“. Младият пилот ще се състезава за отбора на Campos Racing. В надпреварата участват пилоти на възраст до 16 г., а болидите наподобяват тези от „Формула 1“, но са с по-ниска мощност. Първият старт във „Формула 4“ за българина, който отскоро е представляван от мениджърската агенция на двукратния световен шампион във „Формула 1“ Фернандо Алонсо, предстои в края на април в португалския град Портимао.

.

Празници, събития и инициативи

 • На 8 март отбелязахме Международния ден на жената. В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че християнският Ден на майката се чества на Благовещение (25 март).
 • На 15 март отбелязахме Световния ден на социалната работа, който се чества ежегодно в третия вторник през месец март.
 • В края на март преминахме през маратон от дни, посветени на значими здравни, социални, културни и екологични аспекти от нашия живот. Този маратон стартира с отбелязването на Световния ден на хората със Синдром на Даун (21 март) и Световния ден на поезията (21 март). След това беше ред на Световния ден на водата (22 март). Той беше последван от Световния ден на метеорологията (23 март), Световния ден за борба с туберкулозата (24 март) и Световния ден на театъра (27 март). А в последната събота на март (26 март) по традиция милиони хора по света отбелязаха Часа на Земята, изключвайки осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.

.

Разни

 • Да приветстваме пролетта! У нас астрономическата пролет настъпи в 17:33 ч. на 20 март (неделя). Това е и денят на пролетното равноденствие. През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават и природата се връща към активен живот. С преместването на стрелките на часовниците с един час напред в ранните часове на 27 март (неделя) страната ни премина към лятното часово време.
 • „Задълбочена работа“ за пълноценен живот. Кал Нюпорт е професор по компютърни науки в Джорджтаунския университет и автор на книги и статии по теми като продуктивност, управление на времето и пресечните точки между дигиталните технологии и начина ни на живот в съвременния свят. През февруари на български език в мой превод излезе „Задълбочена работа“ – най-популярната книга на Кал Нюпорт. В тази статия представям книгата накратко и ви предлагам храна за размисъл под формата на цитати от нея. Ако искате да придобиете още по-добра представа за „Задълбочена работа“, можете да изгледате това видео, в което аз и Павлина Върбанова, редактор на книгата, споделяме впечатленията си от книгата.
 • Финландия, Дания и Исландия са трите най-щастливи държави в света според тазгодишното издание на World Happiness Report. Топ 10 на класацията, която хвърля светлина върху нивото на щастие на хората в над 140 страни по света на базата на социологически данни на агенция Gallup, се допълва от Швейцария, Нидерландия, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел и Нова Зеландия. На последните три места в класацията са Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146). България се нарежда на 85-то място. Интересен факт е, че близки до нас държави като Чехия, Румъния и Косово заемат много по-предни позиции – съответно 18, 28 и 32. Пълният доклад е достъпен на английски език на worldhappiness.report.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *