Вдъхновяващи новини и истории - Дани Пенев

Ако следите блога ми, вероятно знаете, че от близо две години вписвам имейл бюлетина „Седмична доза вдъхновение“.

През 2021 г. реших да надградя върху бюлетина, като публикувам по един материал в блога си, в който събирам на едно място добри новини и вдъхновяващи истории от изминалия месец, както и информация за текущи и/или предстоящи инициативи, събития и конкурси.

Ето порцията добри новини, вдъхновяващи истории и храна за размисъл, която приготвих за вас за май 2022 г.:

.

Образование, наука и технологии

 • Стартира националният Фонд „Стефан Стамболов“ за стипендии за магистърски програми в най-реномираните университети в света. Чрез програмата мотивирани български студенти ще могат да получат финансова подкрепа за магистратура във водещи университети в света в размер на до 200 000 лв. на година, при условие че след завършването си се върнат да работят в България за период от поне три години. Срокът на новия фонд е тригодишен. Всяка година чрез кампании за подбор на кандидати ще се отпускат по 2 млн. лв. на общо 10 студенти. Одобрените стипендианти ще подписват договор с българската държава, който ги задължава да се върнат в страната до шест месеца след дипломирането си и да работят тук на трудов или граждански договор в продължение на минимум три години. Ако не го направят, те ще трябва да възстановят стипендията със съответната лихва. В програмата са включени водещите университети в света според четирите най-авторитетни университетски класации в света – сред тях са както традиционни лидери като Харвард, Станфорд и Кеймбридж, така и Токийският университет, Националният университет на Сингапур и Швейцарският федерален технологичен институт. Списъкът с учебни заведения ще се актуализира всяка година според промените в класациите. Предвижда се подборът на първите стипендианти да започне през юни и първите магистърски програми да бъдат финансирани от академичната 2022/2023 г.
 • Дванадесетокласник от София със златен медал от Балканската олимпиада по математика. Борислав Кирилов, който учи в Първа частна математическа гимназия, стана златен медалист и едноличен абсолютен шампион на 39-тата Балканска олимпиада по математика, която се проведе в Кипър. Мартин Копчев от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ (Габрово) спечели сребърен медал, а бронзови отличия взеха четирима ученици от СМГ „Паисий Хилендарски“ – Иван Тагарев, Марин Христов, Илияс Номан и Калина Николова. В отборното класиране България зае трето място след Румъния и Гърция.

.

Бизнес, икономика и общество

 • Съоснованата от българин технологична компания Leanplum e придобита от CleverTap. Компанията от Силициевата долина, създадена през 2012 г. от българина Момчил Кюркчиев и Андрю Фърст, ще стане част от глобалния лидер в областта на облачните маркетингови решения за ангажираност на клиенти след финализирането на сделката, което се очаква да се случи в близките седмици. Към днешна дата Leanplum има офиси в САЩ, България, Холандия и Сингапур, а Момчил Кюркчиев е главен продуктов директор на компанията
 • Българин стана главен изпълнителен директор на нидерландската технологична компания WeTransfer. Основаната през 2009 г. компания разработва няколко продукта, като сред тях най-популярна е едноименната система за споделяне на големи файлове. Александър Василев, който се присъединява към WeTransfer през септември 2020 г. и досега заемаше поста главен директор „Продукти и технологии“, застана начело на компанията на 17 май. В миналото той е бил главен изпълнителен и управляващ директор на немската стрийминг платформа Joyn, а преди това е работил около 10 години в Google. Следвал е в американските университети Missouri Southern State University и Harvard Business School.
 • Христо Борисов и Бойко Караджов от българския финтех Payhawk са новите носители на наградата „Мъж на годината“. Двамата получиха приза за това, че по-рано тази година Payhawk стана първият български „еднорог“ в света на бизнеса – с този термин се обозначават стартиращи компании с пазарна оценка от поне 1 млрд. долара. Те призоваха организаторите на инициативата да я преименуват на „Човек на годината“ и обещаха, че ако това стане, те ще дарят 50 000 лв. на „Дарик“, които да бъдат инвестирани в кауза по избор на екипа на медията. Останалите носители на награди от конкурса през тази година са Петър Стоянов („Специална награда на „Дарик“), Георги Божилов и Александър Алексиев („Добротворец“), Николай Недков („Рицар“), Филипа Огнянова („Мис ТВ чар“), Татяна Иванова („Пробив“) и театър „Българска армия“ („Легенда“), чиято грамота взе неговият директор Мирослав Пашов. 
 • Управленският екип на SiteGround създава фондация за подкрепа на социални проекти в здравеопазването, образованието и спорта. SiteGround е една от най-големите и социално ангажирани български ИТ компании и международен лидер в хостинг услугите. За последните две години компанията и нейните ръководители са инвестирали около 14 млн. лв. в болници, неправителствени организации и други институции от обществена значимост в страната. Чрез създаването на фондацията Иво Ценов и Тенко Николов, съответно съосновател и управляващ съдружник в компанията, искат да надградят досегашните си усилия в подкрепа на общественозначими каузи. Първата стъпка е наемането на изпълнителен директор на фондацията, който ще отговаря за планирането, бюджетирането, създаването на програми, идентифицирането на бенефициенти и управлението на дейностите и екипа на организацията. Информация за изискванията към кандидатите за изпълнителен директор на фондацията и начина на кандидатстване ще намерите тук.
 • Фондация „За доброто“ преобрази детското отделение на болницата в Айтос. След близо три месеца ремонт стаите и общите помещения в детското отделение са обновени и обзаведени с цел максимален уют за малките пациенти. Детското отделение на болницата в Айтос е първото в страната, което е обновено по проект „Светулка“ на Фондация „За доброто“. Новият му вид е факт благодарение на доброволен труд и дарения от партньори на фондацията. Общата стойност на ремонта, обзавеждането и медицинското оборудване, финансирани от фондацията, е близо 72 000 лв.
 • „Данък добро“ събра 14 000 лв. в подкрепа на 6-годишно момче с детска церебрална парализа (ДЦП). Фондацията събра средствата по време на благотворителния коктейл „Подай ръка на Даниел“. Той се проведе в столичен бар и в него се включиха популярни личности от различни сфери. Средствата ще бъдат дарени на семейството на Дани, за да покрият разходите по премахване на металната конструкция след операцията на втората колянна става, за рехабилитация и за лечение на зрението на детето. Всеки може да дари за Дани според възможностите си по дарителската сметка на Фондация „Данък добро“ в „Банка ДСК“.

.

Култура и медии

 • „Азбуки“: нов шрифт с българска кирилица по случай 24 май. Кръстен на първите две букви от азбуката, шрифтът интерпретира по модерен начин типичните български ръкописни букви. Зад инициативата стоят българското брандинг студио Brandly и онлайн медията за позитивни новини „Успелите“, а автор на буквите е графичният дизайнер Анита Рупова. Създаването на „Азбуки“ има за цел да насърчи българите да използват българската кирилица, която се различава от широкоразпространените руски и украински кирилизирани шрифтове. Шрифтът може да бъде изтеглен безплатно оттук.
 • Пролетният базар на книгата в София стартира на 30 май и ще продължи до 5 юни. Базарът се провежда в парка пред Националния дворец на културата (НДК). В 15-тото издание на събитието участват над 100 издателства от страната. Книжното изложение предлага и богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, дискусии и др. В рамките на Пролетния базар на книгата се провежда и петият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, чиято програма е насочена към повишаване интереса към четенето, литературата и функционалната грамотност.
 • Обявиха носителите на наградите за театрално изкуство „Аскеер“ за 2022 г. Представлението „Опашката“ от Захари Карабашлиев беше избрана за най-добро представление. Сред режисьорите статуетка спечели Диана Добрева за „Коприна“. Наградите за най-добри актьори в главни роли отидоха при Малин Кръстев и Мария Каварджикова за участието си в „Една испанска пиеса“. В категорията за съвременна драматургия „Аскеер“ получи Александър Секулов за „Народът на Вазов“. Актрисата Цветана Манева получиа Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а колежката ѝ Меглена Караламбова беше отличена с почетен „Аскеер“. Списъка с всички носители на награди „Аскеер“ за 2022 г. ще намерите тук.
 • Стартира 25-тото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Церемонията по откриването се състоя в Музей „Дом на хумора и сатирата“ на 20 май. В рамките на събитието бяха връчени и наградите в международния конкурс за карикатура и съвременно изкуство, който е част от биеналето. За конкурса 645 художници от 77 държави са изпратили 1100 творби. От тях международно жури е избрало творбите, които да бъдат представени в карикатурната изложба и в изложбата със съвременно изкуство. Изложбите могат да бъдат разгледани до 30 септември. Дотогава биеналето ще представи богата програма от събития във и извън музея, която включва изложби и събития както в Габрово и София, така и в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център „Пода“, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново и Национален парк „Централен Балкан“.
 • Запознайте се с тазгодишните носители на награда „Златна ябълка“.
 • Художникът Любен Зидаров бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Национална художествена академия (НХА). Удостояването с това звание на един от най-обичаните български художници и илюстратори на детски книги съвпадна с неговата ретроспективна изложба „Отсечки“ в галерия „Академик“ в София. Зидаров е известен с илюстрациите си към приказките на Ханс Кристиан Андесен, приказките на Шехерезада, „Том Сойер“, „Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“, „Граф Монте Кристо“, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, приказките на Николай Райнов и Ангел Каралийчев, поезията за деца на Леда Милева и Асен Разцветников и множество други книги. Автор е на едни от първите български комикси и е съосновател на популярното в миналото детско списание „Славейче“. От НХА посочват, че 98-годишният Зидаров на практика е най-възрастният все още работещ илюстратор в света.
 • Украинската група „Оркестър Калуш“ спечели „Евровизия 2022“. На второ и трето място се наредиха съответно представителите на Великобритания и Испания. През тази година българският представител в конкурса – Intelligent Music Project – не се класира за финала (можете да видите тяхното изпълнение в първия полуфинал тук). Ако сте пропуснали финала, можете да видите изпълнението на песента „Стефания“ на „Оркестър Калуш“ тук. Препоръчвам ви да чуете и песента на Румъния.
 • Стартира Euronews Bulgaria. Новинарският канал е филиал на европейския канал Euronews и се реализира на базата на партньорство, подписано през пролетта на 2021 г. между Euronews и българската телевизия „Европа“. Euronews Bulgaria ще излъчва денонощно, седем дни в седмицата, предлагайки новини на всеки половин час. Успоредно с Euronews Bulgaria у нас ще продължи да се излъчва и англоезичното издание на медията чрез основните оператори.
 • Трима са стипендиантите на журналистическия конкурс „Човешките права: отвъд проблемите“. Целта на инициативата е да се насърчи отразяването на работещи решения на съществуващи проблеми. Отличените са Полина Тодорова (Medical News), която ще разработи темата „Трансплантациите – шансът за живот, с който изоставаме“; Оля Стоянова (БНР), която ще работи по темата „Солидарната градина в отговор на бедността“; и Кристиян Юлзари, който ще изследва как тийнейджърите в Исландия са спасени от пропастта на зависимостта. Тримата получават стипендии от по 500 лв. и ще работят по своите материали заедно с ментори от екипа на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ-България). Материалите се очаква да бъдат публикувани през септември в сайта на АЕЖ-България и в други медии.
 • „Отвътре навън“: подкаст поредица за психичното здраве на младите хора. „Отвътре навън“ е част от дългосрочната кампания „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“ на УНИЦЕФ България и е създадена от медията Teen Station. Във връзка с кампанията Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, казва следното: „Когато психичното здраве на децата се пренебрегва, това става пречка за тях да учат, да работят, да изграждат пълноценни взаимоотношения и да допринасят за обществото. Трябва да нарушим мълчанието по тази тема, да проявяваме разбиране, да приемаме сериозно преживяванията на децата и младежите и да намалим стигмата около психичното здраве“.

.

Спорт

 • Милица Мирчева подобри 26-годишния национален рекорд в маратона. Невероятното бягане младата бегачка направи на Маратона на Копенхаген на 15 май. На състезанието в датската столица тя завърши пета с време 2 часа 29 минути и 23 секунди. Това е с почти 6 минути по-бързо от досегашното национално върхово постижение на Галина Горанова от 1996 г. – 2 часа 35 минути и 2 секунди. Пред Милица в класирането са само африканки – три кенийки и една етиопка. През 2016 г. Милица стана първата българка, завършила маратон на Олимпийски игри. Преди време в моя блог представих 6 любими нейни книги.

.

Празници, събития и инициативи

.

Разни